Skupaj kuhamo

Chia puding

Čas priprave: 5 minut

Čez zimo je manj svežega sadja in zelenjave, zaradi česar je tudi naša prehrana pogosto takšna, da v telesu pušča veliko več kislih ostankov kot poleti. 

In ker nas najbolj zakisajo beljakovine in procesirana hrana, je pravo vprašanje, kako telesu zagotoviti dobre beljakovine in se ob tem čim manj zakisati. Tu pridejo prav različna semena in oreščki, od katerih so nekatera resnična “superživila”. O konopljinih in Chia semenih, konopljinem in orehovem olju bi lahko pisali kot o pomembnih prehranskih dopolnilih. 

Oluščena semena jedilne konoplje so eden izmed najbogatejših virov beljakovin, vsebujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline (omega 3-6-9) v idealnem razmerju za človeško telo in visoko raven antioksidantov, s katerimi ta super prehranski dodatek krepi naš imunski sistem.

Konopljino seme vsebuje vitamin B-kompleks (B1, B2, B3 in B6), s pozitivnim vplivom na možgane in živce ter kožo in lase. Vsebuje tudi naravne antioksidante (vitamin A, E, C) in vitamin D, ki je v zimskem času še posebej dobrodošel. 

Chia semena mnogi šele spoznavajo. Gre za resnično zakladnico dobrih hranil, saj vsebujejo dvakrat več omega 3 maščobnih kislin kot atlantski losos, 3-krat več antioksidantov kot sveže borovnice, 5-krat več kalcija kot mleko in 2-krat več kalija kot banana.

Sestavine: 
Za 6 oseb potrebujete:
1 skodelico indijskih oreščkov
2 veliki žlici agavinega sirupa
1 žlice vanilije v prahu
7,5 dcl mandljevega mleka
¼ skodelice Chia semen
Ščepec himalajske soli

Priprava:
Najprej dobro zmešamo (zblendamo) indijske oreščke z mandljevim mlekom*. Dodamo agavin sirup in vanilijo v prahu ter ščepec soli. Zmešamo z blenderjem.
V vsak kozarec damo tri čajne žličke Chia semen, nato kremasto zmes vlivamo v vsak kozarec, pri tem pa ves čas mešamo, tako da se Chia semena lepo razporedijo in zgostijo. Nato postavimo v hladilnik vsaj za tri ure, najbolje čez noč.

*Mandljevo mleko lahko pripravimo sami, in sicer tako, da z blenderjem zmešamo polovico skodelice namočenih mandljev (najbolje čez noč), 3 datlje ter 9 dcl vode. Za puding ni treba precejati.


 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: