Skupaj kuhamo

Chia s sadjem in z orehovim oljem

Čas priprave: 3–5 minut

Čez zimo je manj svežega sadja in zelenjave, zaradi česar je tudi naša prehrana pogosto takšna, da v telesu pušča veliko več kislih ostankov kot poleti. 

In ker nas najbolj zakisajo beljakovine in procesirana hrana, je pravo vprašanje, kako telesu zagotoviti dobre beljakovine in se ob tem čim manj zakisati. Tu pridejo prav različna semena in oreščki, od katerih so nekatera resnična “superživila”. O konopljinih in Chia semenih, konopljinem in orehovem olju bi lahko pisali kot o pomembnih prehranskih dopolnilih. 

Oluščena semena jedilne konoplje so eden izmed najbogatejših virov beljakovin, vsebujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline (omega 3-6-9) v idealnem razmerju za človeško telo in visoko raven antioksidantov, s katerimi ta super prehranski dodatek krepi naš imunski sistem.

Konopljino seme vsebuje vitamin B-kompleks (B1, B2, B3 in B6), s pozitivnim vplivom na možgane in živce ter kožo in lase. Vsebuje tudi naravne antioksidante (vitamin A, E, C) in vitamin D, ki je v zimskem času še posebej dobrodošel. 

Chia semena mnogi šele spoznavajo. Gre za resnično zakladnico dobrih hranil, saj vsebujejo dvakrat več omega 3 maščobnih kislin kot atlantski losos, 3-krat več antioksidantov kot sveže borovnice, 5-krat več kalcija kot mleko in 2-krat več kalija kot banana.

Sestavine: 
Za 1 osebo potrebujete:
1 banano
½ jabolka
½ skodelice gozdnih sadežev
2 veliki žlici Chia semen
1 žličko orehovega olja
¼ žličke cimeta
Malce vode

Priprava:
Chia semena namočimo v toliko vode, da so ravno prekrita. Medtem v blender narežemo banano in jabolko ter dodamo gozdne sadeže in cimet. Dodamo namočeno Chio ter vse skupaj dobro zblendamo (zmešamo). Stresemo v skodelico, kamor na koncu dodamo še 1 žličko orehovega olja ali po potrebi, da se ne porazgubi po posodi mešalca. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: