Skupaj kuhamo

Presna »čokolada« s konopljo

Čas priprave: 5 minut

Konopljina semena vsebujejo zelo dragocene in lahko prebavljive beljakovine, ki telesa ne bodo zakisale, ob tem pa so v njej še zelo koristne omega 3 maščobne kisline in redke GLA (gamalinolenske kisline) ter vitamina E in D. Zaradi toliko dragocenih sestavin je zelo koristna pri vseh civilizacijskih boleznih, od holesterola in debelosti do osteoporoze, revmatoidnega artritisa in raka. 
Najbolj zaželeno je, da 1 čajno žličko konopljinega olja spijemo zjutraj na tešče. Vsem, ki imate kronične bolezni ali katero izmed zgoraj navedenih težav, svetujemo, da to ponovite večkrat dnevno.
Ker smo Slovenci izredno sladkosned narod, sem vam pripravila izredno dobro in zdravo sladico, ki pa vam je kljub temu ni treba pojesti preveč naenkrat. Sicer vsebuje veliko zdravih maščob, ki pa lahko kljub temu obremenijo našo presnovo, če jih zaužijemo v veliki količini.
Pripravila: Tajča Pavček

Sestavine:
500 g makadamije
18 datljev
½ skodelice oluščenih semen jedilne konoplje
4 žlice surovega kakava v prahu

Priprava:
Najprej do gladkega zmeljemo makadamijo (nenamočeno) v multipraktiku, dodamo datlje in kakav, še nekoliko zmiksamo, na koncu dodamo še konopljo in vklopimo multipraktik ravno toliko, da se semena porazdelijo.

Vse skupaj zvrnemo na višji pladenj ali posodo, z žlico potlačimo, tako da bo debelina mase približno 0,5–1 cm. Postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, nato pa lahko sproti režemo kocke ali pa z modelčki za piškote pripravimo različne oblike slastne čokolade. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.