Skupaj kuhamo

Ledena krema z mangom in aronijo

Čas priprave: 10 minut

Aronija je sadež z izredno visokim antioksidativnim potencialom, ki vsebuje polifenole, vitamine, minerale, vlaknine in flavonoide. V Rusiji so njegovo moč blaženja posledic sevanja uporabljali pri prizadetih po černobilski katastrofi. Ob tem bo aronija zelo krepčilna za celotno telo, urejala bo prebavo, holesterol in skrbela za ustrezno raven sladkorja v telesu. Torej je pravi sadež za poletje, ko se mora telo hitro prilagoditi večjim odmerkom različnih sevanj.

Aronija je sadež, ki je bolj grenkega okusa zaradi velike količine tanina v ovojnici. Zato je posušene sadeže aronije priporočljivo za nekaj ur namočiti in uporabiti s slajšimi sadeži, ki omilijo grenkobo. Sveži sadeži pa bodo na voljo proti koncu poletja. 

Pripravila: Polona Sodnik


Sestavine:
200 g zamrznjenega sadnega pireja manga (lahko uporabimo tudi marelice ali breskve, ki jih pretlačimo in zamrznemo – v tem primeru priporočamo še nekaj kapljic limone za boljši okus)
pol avokada
1 jedilna žlica posušene aronije 

Priprava: 
Aronijo za nekaj ur namočimo v vodi, da se sadeži omehčajo. V mešalcu zmešamo avokado, aronijo in zamrznjeni mango, da dobimo gladko kremo. Sladico ponudimo in pojemo takoj. Ker smo vanjo dali zamrznjeni mango, dobimo prijetno ledeno kremo, ki je okusna in zdrava različica sladoleda, brez sladkorja, konzervansov ali kakšnih drugih umetnih dodatkov, ki jih vsebujejo sladoledi. Tudi otrokom bo »mangov sladoled« teknil, mi pa bomo zadovoljni, saj bodo zaužili vitamina A in E, ki ju vsebuje mango, z aronijo pa bodo dobili antioksidante, flavonoide, vitamine in minerale. Namesto sladke smetane za kremasto strukturo poskrbi avokado, ki telo preskrbi s hranili, s koristnimi maščobami in z aminokislinami. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.