Skupaj kuhamo

Zajtrk z jabolkom, aronijo

Čas priprave:

Aronija je sadež z izredno visokim antioksidativnim potencialom, ki vsebuje polifenole, vitamine, minerale, vlaknine in flavonoide. V Rusiji so njegovo moč blaženja posledic sevanja uporabljali pri prizadetih po černobilski katastrofi. Ob tem bo aronija zelo krepčilna za celotno telo, urejala bo prebavo, holesterol in skrbela za ustrezno raven sladkorja v telesu. Torej je pravi sadež za poletje, ko se mora telo hitro prilagoditi večjim odmerkom različnih sevanj.

Gre za sadež, ki je bolj grenkega okusa zaradi velike količine tanina v ovojnici. Zato je posušene sadeže aronije priporočljivo za nekaj ur namočiti in uporabiti s slajšimi sadeži, ki omilijo grenkobo. Sveži sadeži pa bodo na voljo proti koncu poletja. 

Sestavine:
- 1 jabolko
- 1 jedilna žlica posušenih sadežev aronije
- 1 jedilna žlica grobo mletih mandljev
- 2 jedilna žlica svežih ovsenih kosmičev
- 1 jedilna žlica medu
- 1 čajna žlička cimeta

Priprava: 
Aronijo in kosmiče za nekaj ur namočimo. Naribamo jabolko, dodamo namočene kosmiče in aronijo ter potresemo z mletimi mandlji in s cimetom. Na koncu dodamo še žlico medu. Zjutraj nam bo tak obrok preskrbel energijo za ves dopoldan. Za manjše otroke priporočam, da sestavine zmešate v mešalcu, da dobite gosto kašico, ki jo bodo z užitkom pojedli. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.