Skupaj kuhamo

Humus: čičerikin namaz tisočerih obrazov (iz knjige Klemna koširja)

Čas priprave: 15 minut

Izhodišča za res odličen namaz so naslednja. Najprej kupimo drobno čičerko iz ekološke pridelave. Bolj polnega okusa je. Po kuhanju zrnom odstranimo ovojne lupinice; struktura namaza bo tako bolj svilnata in gladka, pa tudi manj nas bo napenjalo. Glavna začimba, ki da humusu posebno noto, je kumin (Cuminum cymnium). Mehkejši in slajši okus bo pridal od bolj znane kumine (Carum carvi). In nazadnje, tahine ali sezamove paste humusu nikoli ne dodajamo pred pasiranjem, temveč po njem. S tem se bomo izognili grenkobi, ki jo pasta razvije z intenzivno mehansko obdelavo.

Za zvrhano skledico namaza potrebujemo:
20 dag suhih čičerikinih zrn ekološke pridelave
2 jedilni žlici sezamove paste (tahina)
1 limono
1 večji strok česna
4 jedilne žlice oljčnega olja
1 jedilno žlico sveže zmletih semen kumina
1 čajno žličko grobe morske soli
hladno vodo po potrebi

Priprava: 
Surovo čičerko speremo pod tekočo vodo in jo v večji posodi namočimo za vsaj štiri ure, še raje čez noč. Odcedimo jo, še enkrat splaknemo in z drgnjenjem odstranimo odvečne lupinice. Prestavimo jo v lonec in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega le približno za prst ali dva nad višino namočenih zrn. Segrejemo do vrelišča, nato pokrito kuhamo na nizkem ognju približno dve uri. Solimo proti koncu kuhe. Če med kuhanjem zmanjka vode, jo dolijemo.
Kuhano čičerko odcedimo in pustimo stati, da se ohladi. V možnarju stremo strok česna s semeni kumina in grobo soljo v gladko pasto. Čičerko prestavimo v multipraktik, dodamo strto začimbno sol, dolijemo malo hladne vode in vse skupaj spasiramo v redkejšo zmes. Spasirano maso prestavimo v drugo posodo, kjer namazu dodamo sezamovo pasto, sveže stisnjen sok polovice limone in oljčno olje. Dobro premešamo, pokusimo, dosolimo ali začinimo po potrebi in po vrhu prelijemo z oljčnim oljem ter okrasimo z rezino limone, nacefranim peteršiljem in črnimi olivami.”

Dodatek:
Knjigo s 17 vegetarijanskimi recepti in štirimi recepti za kruh lahko naročite pri avtorju na klemen@dealca.si oz. na telefonu: 041/276-868.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.