Skupaj kuhamo

Piškoti štiri-dve-ena

Čas priprave: 45 min

Odkar nam je Sanja na Hvaru zaupala ta preprosti recept, ga vedno znova uporabljam. Zapomniti si je treba le razmerje med glavnimi sestavinami: štiri enote moke, dve enoti maščobe in ena enota sladkorja. Različne začimbe in dodatki pa iz njih ustvarijo tisoč in eno variacijo. Ena takšnih v nadaljevanju ... (Sabina Topolovec)


Sestavine: 
500 g pirine moke 
250 g kakovostne maščobe (Če želite krhke piškote, uporabite naravno margarino Vitagen, če želite, da so bolj trdni, pa maslo ali naravno margarino Gourmet)
125 g kakovostnega trsnega sladkorja, javorjevega sirupa ali kakšnega zdravega slada

Dodatki:
100 g mandljevih lističev
1 žlička kardamoma v prahu
nastrgana lupinica dveh ekoloških limon

Priprava: 
Stopimo maščobo in v njej stalimo sladkor. Dodamo začimbe. V moko z rokami nadrobimo mandljeve lističe in primešamo maščobo s sladkorjem in začimbami. Zgneteno testo takoj razvaljamo in iz njega izrežemo poljubne figurice. Pečemo jih približno 15 minut na 140–150 stopinj Celzija. Drugi način je, da testo pripravimo brez mandljev in nato v vsak piškot z vseh strani pritisnemo mandljeve lističe, da se prilepijo nanj.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.