Skupaj kuhamo

Injera - brezglutenski etiopski kruh iz tefa

Čas priprave:

Pripravila: Suzana Kranjec 

Najpogostejša uporaba tefa je v obliki etiopskega kruha injere, kot je bilo že prej omenjeno. Priprava injere poteka izključno iz moke tef, vode in soli. Pripravlja se izključno s fermentacijo. Kruh je nekoliko kiselkast. Seveda je odvisno od tega koliko časa poteka fermentacija. Fermentacija poteka od ena do tri dni odvisno od temperature prostora. Po fermentaciji se zelo poveča absorbilnost hranil, ker se s fermentacijo zmanjša vsebnost fitatov, ki nase vežejo minerale in vitamine, kajti mlečno kislinska fermentacija poveča kislo okolje, ki ne odgovarja fitatom. Samih fitatov sicer ni zelo veliko v tefu.  Tako se zmanjša interakcija fitatov in tanina, ki vežejo nase železo, kar pomeni, da je le tako omogočena dostopnost železa iz tefa v naše telo. Ker tef ne vsebuje glutena, to bolj izgleda kot palačinka in ne kruh. Zato Etiopijci v palačinko hrano preprosto zavijejo in jo jejo z rokami. In sem se lotila peke injere. In uspelo je v prvo.

Sestavine: 
200 g moke teff
1/2 kavne žličke sladkorja da pospešimo fermnetacijo
300 ml vode

Priprava: 
Vse skupaj zmešamo z leseno ali plastično žlico in damo v steklen kozarec. Nato čakamo...Po dobrih 24 urah ali že prej, odvisno od temperature mati narava naredi svoje. Fermentacija je popolna. Kozarec se polno napolni z mehurčki. Ves čas fermentacije kozarca ne odpiramo. Bodimo potrpežljivi, dokler se zmes ne dvigne do vrha.

Previdno odpremo, da nam zmes ne butne navzgor. Nato pretresemo v večjo posodo in premešamo. Sedaj naša zmes lahko počaka do peke in se med tem časom pokrita z gazo še naprej fermentira. Dlje ko bomo fermentirali, bolj bo kruh, oziroma palačinka kisla, obenem pa pečena bolja rahla in polna muhurkov.

Na sliki vidimo (glej link: http://brezglutena-zavsakogar.blogspot.com/2014/04/injera-brezglutenski-etiopski-kruh-iz.html), kako se pripravljena zmas za palačinke dviguje in peni. Pustila sem dlje časa, ker ni bilo časa speči palačinke. Vmes sem enkrat premešala. Pred peko sem zmes posolila.

Peka je potekala fenomenalno. Kot v pravljici. Bine Volčič bi bil fasciniran. Že prva palačinka z natančno predpisano strukturo, pravim številom luknjic ..., skratka oh in sploh. Kar nisem mogla verjeti. Zmes se je držala skupaj, kot bi vmesila 5 jajc in dodala ne vem koliko dodatkov.

In ker mi je bila to večerja, nisem potrebovala nekaj izdatnega, sem se spomnila na mladi drobnjak na vrtu, ki sem ga drobn nasekljala in dodala mladi jogurt narejen doma iz domačega sojinega mleka. Za vse tiste, ki prenašate jogurte, si ga lahko naredite doma iz svežega mleka iz mlekomata. Ne bo vam žal.

Dodatek: 
Vse kar smo postavili na mizo omogočo polno absorbilnost. Ne pozabite, da je pomembno kaj damo v usta. Kajti le iz prav pripravljene in izbrane hrane, lahko telo posrka potrebne vitamine in minerale, ki jih potrebuje za svoje delovanje. 

Drobnjak je zelo neobčutljiva trajnica, ki na vrtu hitro raste in je hkrati zelo dolgo odporen tudi na mraz. Verjemite, da vsa zelišča, ki so sposobna prezimiti v sebi nosijo atomsko energijo. Poskusite.

Drobnjak se odlično poda tudi vsem jedem s skuto in mlečnim izdelkom ter različnim solatam. Sanja Lončar v knjigi Ščepec vedenja (2013, str. 94-96) navaja, da čebulice drobnjaka vplivajo na zmanjšanje nenormalne rasti celic, ki je značilna za rakava obolenja. Za protitumorni učinek zadostuje že nizka vsebnost teh fenolnih spojin, ki so prisotne v drobnjaku. Drobnjak je tudi odličen antioksidant, čeprav ima v primerjavi z drugimi začimbami (majaron, origano), majhno oziroma zmerno vsebnost. Drobnjaka nikoli ne kuhamo.Drobnjak je zelo blagodejen za prebavo, saj sistematično očisti vse gubice želodčnega tkiva postanih ostankov hrane, ki so se v našem telesu nabirali čez zimo. Drobnjak je idealno in prijetno »čistilo« za naš želodec in prebavila, saj nežno odstrani vse črevesne zajedavce. Drobnjak tudi širi ožilje, redči kri in holesterol ter niža krvni pritisk. Raztaplja tudi sluz v telesu in krepi del imunskega sistema, ki deluje preko limfnega sistema. Deluje tudi na ledvice, in sicer antiseptično, očiščevalno in spodbuja njihovo delovanje. Kombinacija vitamina C in železa odlično odpravlja spomladansko utrujenost ter nas ščiti pred nahodom in prehladnimi obolenji.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.