Skupaj kuhamo

Čokoladni gumbki

Čas priprave:

Če se je treba razvajati s čokolado (kar je kdaj skoraj nujno), potem se najraje razvajava s presnim kakavom. Datlji dajo tej presni sladici dovolj sladkobe, da dodatni sladkor skoraj ni potreben, edina težava je, da je treba gumbke precej hitro pojesti. To pa po svoje tudi ni nič zelo težkega...

Iz knjige 88 Prigod v kuhinji (ali Vegani ne jedo solate).

Sestavine (za 40 do 45 gumbkov):
- 80g ali 14 datljev
- 80g ali 2 polni pesti mandljev
- 60ml ali slaba 1/3 skodelice riževega mleka
- 1 žlička vanilije v prahu
- 50g + 30g presnega kakava v prahu
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlička cimeta

Priprava: 
V električnem čajniku (lahko pa seveda tudi v navadni posodi) segreješ vodo. Datlje grobo sesekljaš, jih preliješ z vročo vodo in pustiš stati vsaj 5 minut. Medtem v multipraktik smuknejo mandlji, riževo mleko in vanilija v prahu. Zmiksaš. Vesela druščina počaka datlje, potem pa ponovno zmiksaš.

V stekleni ali keramični posodi zmešaš 50g kakava, sladkor in cimet. Dodaš jim vsebino multipraktika ter vse dobro premešaš. Preostali kakav daš v krožnik, ki bo služil valjanju gumbkov. 

Če je masa dokaj topla, jo je dobro za nekaj minut postaviti v hladilnik, saj se bodo kroglice lažje oblikovale. Vzameš žličko, zajameš del mase in oblikuješ kroglico, ki jo povaljaš v kakavu. Potem jo položiš na krožnik in svoj prst pritisneš nanjo, tako da se na sredini splošči. Zadevo ponavljaš, dokler ne zmanjka mase, ki bi morala zadostovati za 40 do 45 gumbkov. Narejene gumbke hladiš vsaj 4 ure v hladilniku ali na balkonu (glede na to, da so zunaj temperature že krepko pod 10). Zmažejo se, kot bi trenil, kar je tudi priporočljivo, saj zaradi vlažnosti tudi v hladilniku ne bojo zdržali dlje kot 4 ali 5 dni.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.