Skupaj kuhamo

Chilli con leča

Čas priprave:

Tole je nastalo povsem po naključju, ko sva ugotavljala, s čim bi lahko nadevala tortilje. Med pripravo naju je bilo oba malo strah: enega, da bi moral za avtentičen mehiški okus dodati še več čilija, in drugo, da je v receptu čisto preveč čilija za njene brbončice. K sreči je bil rezultat tako fenomenalen, da bi ga lahko pojedla tudi kar brez tortilj, kot enolončnico.

Iz knjige 88 Prigod v kuhinji (ali Vegani ne jedo solate).

Sestavine (za 1 večjo porcijo):
- 200g ali 1 skodelica leče (namočiš čez noč)
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- 1 pest suhih paradižnikov
- 1 ½ dl oziroma 2 do 3dl paradižnikove omake
- čili
- zadnji korenček iz hladilnika
- 2 žlici olivnega olja


Priprava:
Lečo pred pripravo za vsaj 8 ur namočiš v vodi in potem dobro spereš. Na drobno sesekljaš čebulo in česen, ju vržeš v kozico z olivnim oljem in na najmanjšem ognju pražiš slabih 10 minut. Ko sta čebula in česen že malo posteklenela (rjava ne bi smela biti, če je ogenj dovolj majhen), jima dodaš še narezane suhe paradižnike. Kuhaš minuto ali tri in nato primešaš še nasekljan korenček, na katerega si se spomnil v zadnjem hipu. Čez dve minuti lahko primešaš tudi odcejeno lečo in vse skupaj zaliješ s paradižnikovo omako: 1,5dl če pripravljaš bolj gost čili za napolnit tortilje, ali 2 do 3dl, če kuhaš enolončnico. Nekje med suhimi paradižniki in omako v lonec streseš tudi pol žličke zdrobljenega čilija. Lahko tudi več, ampak pri tem paziš, da bo jed prebavljiva za vse, ki jo bodo jedli.

Pokriješ s pokrovko, počakaš, da začne malo brbotati, potem pa samo občasno premešaš in preveriš lečo. Ko se primerno zmehča (15 do 20 minut), je čili pripravljen!

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.