Skupaj kuhamo

Vitamini na žlico - ACE solata

Čas priprave: 10-15 min

Začenja se obdobje, ko vas v vseh medijih svarijo koliko tega in onega vitamina in minerala potrebujete za ohranjanje zdravja. Na žalost, nam kot rešitev večinoma ponujajo sintetično pridobljene snovi, ki z naravo nimajo kaj dosti skupnega. Provitamin A in vitamin E sta močna antioksidanta vendar le pod pogojem, da sta naravna. Vse več je namreč dokazov, da v umetni obliki delujeta v telesu kot oksidanta in s tem naše stanje le še dodatno poslabšata. Če se vam ne ljubi igrati detektiva in ugotavljati kaj se skriva pod pomanjkljvimi opisi prehranskih dopolnil naredite si poln krožnik ali kozarec svojih naravnih in nič manj učinkovitih prehranskih dopolnil.

A+C+E+Selen

Za to kombinacijo, če je naravna, vemo, da bo zagotovo izboljšala vašo imunost in vas obvarovala pred kopico bolezni. In kako naredimo svoj ACE? A najdemo v korenčku, ki ga drobno naribamo, C v limoni, ki jo ožamemo čez korenček in E v olju pšeničnih kalčkov. (2-3 žlički pokrijeta dnevne potrebe). Če temu dodate še žličko javorjevega sirupa, ki je dober vir selena in magnezija boste dobili zelo okusno solato, ki bo razvesella vaše telo in duha. Za božanski okus pripravljeno jed posujte z črnim sezamom ali praženimi sončnicami in bučnicami. Pa dober tek!

  • Olje pšeničnih kalčkov A.Vogel je na voljo v vseh lekarnah, zeliščnih lekarnah in trgovinah Sanolabor.
  • Olje pšeničnih kalčkov Dr. Ritter je na voljo v hipermarketih na oddelku zdrave prehrane, ali v trgovinah z zdravo prehrano.
  • Pri izbiri javorjevega sirupa vpoštevajte da GRAD A pomeni blag in karameliziran okus, GRAD B bolj temen in bolj grenek, GRAD C najbolj grenko in temno.
  • Črni sezam (japonski, suho praženi) boste našli le v dobro založenih trgovinah z zdravo prehrano. Uvaža ga podjetje jancomm@siol.net.

Železo, magnezij in kalcij

Če vam manjka železa, magnezija in kalcija naredite limonado z žličko melase. Vitamin C pospeši resorbcijo železa in kalcija. Z dvema žličkama melase na dan pa boste pokrili dnevne potrebe po the pomembnih rudninah.

Domači isotonik

Ob športnih aktivnostih pa se prileže naravni izotonik. Tega naredimo tako, da zmešamo žličko himalajske slanice, žličko sladila in scejeno grenivko ali limono.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.