Skupaj kuhamo

Pečena zelenjava z drobnjakom in širokimi rezanci

Čas priprave: 40 min

Pripravili bomo jed, ki je mikavna za oko, vendar ni težavna za samo pripravo. Jed, ki vsebuje klasične sestavine, vendar je zdrava in dvigne naš nivo C vitamina (drobnjak).

Recept, besedilo in fotografija: Tjaša Teržan

Sestavine (za približno dve osebi):

2 večji bučki
4 večji paradižniki
1 velika čebula
široki rezanci
šop svežega drobnjaka
vsaj 2 dcl hladno stiskanega olivnega olja
himalajska sol
kokosovo maslo

Priprava:

Pečico vklopimo na 200 stopinj in pripravimo nizek pekač, ki ga premažemo s kokosovim maslom.

Bučke narežemo na pet milimetrov debele kolobarje, ki jih glede na velikost poljubno prerežemo še na pol ali na četrt. Razporedimo jih po namaščenem pekaču. Za tem narežemo čebulo na tanke rezine in jih mešano razporedimo po bučkah. Na koncu prerežemo na polovice še paradižnike, jih prekucnemo na njihovo ravno ploskev in narežemo na tanke rezine. Vse skupaj obložimo na pekač in 10 minut pečemo na 200 stopinj, nato pa še 10 ali 15 minut na 180 stopinj. Bolj kot so sestavine sočne, dlje pečemo. Pečenje je gotovo, ko na vrhu opazimo, da je paradižnik na določenih delih že malo dehidriran in čebula na najtanjših delih malo porjavela. Takrat damo pekač ven, sestavine posolimo in premešamo.

V drugi polovici pečenja naše zelenjave, damo kuhat testenine, da bodo pripravljene približno enak čas kot zelenjava. Testenine pripravimo v skladu z navodili na embalaži. Drobnjak operemo in narežemo na drobno, v manjši skodelici ga prelijemo z olivnim oljem, posolimo in premešamo. Na krožnik porazdelimo široke rezance, povrhu nadevamo pečeno, še vedno malo vlažno zelenjavo in na koncu dodamo žlico drobnjaka v olivnem olju.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: