Skupaj kuhamo

Brezgrešni malinovi žepki

Čas priprave:Avtorica: Sonja Kramar, Brezgrešne sladice (www.brezgresnesladice.si)

Za 24 malinovih žepkov oz. za en velik pekač.


Sestavine za testo:

100 g ovsene moke 
50 g kokosovih kosmičev
10 g (1 jušna žlica) chia semen 
100 g svežega korenja
50 g datljev
25 g vode za namakanje datljev
20 g kokosove maščobe

Sestavine za malinovo marmelado:
 
150 g malin 
75 g datljev
35 g vode
5 g (1 čajna žlička) chia semen 


Priprava:

1. Najprej pripravimo testo. Kokosove kosmiče in chia semena v blenderju ali mlinčku za kavo zmeljemo v moko in jih zmešamo z ovseno moko. V loncu z malo vode podušimo korenje. Vode naj bo ravno toliko, da se korenje ne sprime na posodo, do konca kuhanja mora vsa voda povreti. Lahko uporabimo tudi kuhalnik na paro ali kuhalnik za riž. Medtem v topli vodi namočimo datlje, da se zmehčajo. Ko je korenje kuhano, ga skupaj z datlji in z vodo, v kateri so se namakali, zmiksamo v gladko pasto, ki jo primešamo k suhim sestavinam za testo. Nato nad paro stopimo kokosovo maščobo in jo primešamo masi za testo. Testo dobro pregnetemo in ga pustimo počivati vsaj pol ure, da se sestavine povežejo. Medtem pripravimo malinovo marmelado.

2. Za malinovo marmelado uporabimo sveže ali zamrznjene maline, ki pa jih predhodno odtalimo. Maline, datlje in vodo zmiksamo ter na koncu vmešamo še mleta chia semena. Marmelado pustimo stati 15 minut, da se zgosti.

3. Pripravljeno testo razvaljamo med dvema papirjema za peko na debelino približno 2 milimetra in z modelom za krofe izrežemo kroge. Na sredino vsakega kroga testa nanesemo pol čajne žličke malinove marmelade. Nadevane žepke prepognemo napol in jih ob robovih pritisnemo z vilico. Pred peko vsak žepek na vrhu preluknjamo, da lahko med peko uhaja para, ki se ustvari od malinove marmelade in nam žepki ne popokajo. 

5. Brezgrešne malinove žepke pečemo 25-30 minut pri 180 °C, dokler niso zlato zapečeni. Pečene žepke pustimo ohlajati na pekaču, nato jih lahko preložimo na krožnik in postrežemo.

* V receptu se najbolje obnese sveže mleta ovsena moka, lahko pa jo nadomestimo tudi z ovsenimi kosmiči, ki jih v blenderju zmeljemo v moko.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.