Skupaj kuhamo

Domač kokosov jogurt

Čas priprave: 1 ura + 1 dan, da jogurt fermentira


Recept je delo Sonje Kramar, avtorice bloga Brezgrešne sladice.

Sestavine:

Za kokosovo mleko:
1,5 skodelice kokosovih kosmičev
4,5 skodelic tople vode (ne vrele)

Za jogurt:
8 dcl domačega kokosovega mleka 
2 čajni žlički (5 g) želirnega sredstva agar agar
4 jušne žlice jogurta iz trgovine z živimi kulturami (kokosov, sojin …)

Priprava:

Najprej pripravimo kokosovo mleko: kokos in vodo zlijemo v blender in ju dobro zmiksamo (miksamo vsaj 1-2 minuti). Mleko precedimo skozi gazo ali kuhinjsko krpo in ga poskušamo iztisniti čim več. (Če smo uporabili vročo vodo, bomo morali počakati nekaj minut, da se ohladi in ga bomo lahko z rokami iztisnili iz krpe.)

Ko imamo mleko pripravljeno, se lahko lotimo njegovega fermentiranja.
Če je mleko še toplo, počakamo, da se ohladi. Odmerimo 8 dcl in vanj vmešamo 2 čajni žlički želirnega sredstva agar agar. Postavimo na ogenj in kuhamo do vretja. Nato odstavimo z ognja in počakamo, da se mleko ohladi do temperature 40 °C. 

Prelijemo ga v dobro očiščen kozarec velikosti 1 liter ali v več manjših kozarcev.  Dodamo 4 žlice kupljenega rastlinskega jogurta z živimi kulturami in dobro premešamo. Pokrovček nato samo postavimo na vrh kozarca in ga ne privijamo. 
Postavimo na toplo za 12-24 ur in počakamo, da se kulture v jogurtu razmnožijo. Več kot bo kultur, bolj kiselkastega okusa bo jogurt.

Tako pripravljen jogurt je lahko sprva podoben želeju. Takšen “želejast” jogurt zvrnemo v blender in ga na hitro zmiksamo. Dobili bomo gost, kremast jogurt.

Ko je jogurt pripravljen, ga shranjujemo v hladilniku. Kadarkoli želimo narediti več jogurta, postopek ponovimo, za razmnoževanje kultur pa lahko uporabimo kar stari domači jogurt.

Še več Sonjinih koristnih informacij o pripravi kokosovega in drugih rastlinskih jogurtov boste našli na: www.brezgresnesladice.si/domaci-kokosov-jogurt/.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: