Skupaj kuhamo

Burek s koprivami

Čas priprave: 1 ura in pol


Kopriva je največja zakladnica zdravilnih učinkovin, ki jo je najti na naših tleh. Vsebuje vse, kar potrebujemo za razkisanje in razstrupljanje telesa ter za gradnjo močnih kosti, uravnava raven železa v krvi, pomaga pri težavah s prostato, krepi jetra in nadledvično žlezo in še bi lahko naštevali. Seme vsebuje tudi odlične beljakovine, veliko linolenske maščobne kisline, zdravilne sluzi in veliko rudnin ter je na splošno pravi balzam za naše celotno telo.
Torej, če bi koprivo redno uživali, bi marsikaj v telesu spravila v red.

Recept je prispeval Saša Vučina.

Sestavine za testo:

400 g moke
2 dcl vode
0,5 dcl olja
5 g soli

Sestavine za nadev:

250 g skute
1 jajce
sol, poper
dve žlici semen koprive
pest sesekljanih kopriv ali blitve ali drugega užitnega zelenja


Priprava:

1. V moko vsujemo sol in nekoliko premešamo. Potem vlijemo olje in ponovno nekoliko premešamo, nato pa počasi dodajamo vodo in sproti gnetemo v voljno testo. Ko je testo lepo ugneteno, ga po površini malo naoljimo, pokrijemo s folijo in damo na hladno za pol ure. Če se vam ne mudi, ga je najbolje pustiti stati čez noč. 

2. Na pomokanem velikem kuhinjskem prtu razvaljamo testo in ga z rokami od znotraj navzven začnemo raztegovati. En kos testa se navadno razvleče čez celo kuhinjsko mizo. Če se malo potrga, ne skrbite. 

3. Na razvlečeno testo enakomerno razporedimo nadev. S pomočjo prta burek zvijemo na vsaki strani do polovice in ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo z malo olja in pečemo 20 minut na 200 ºC.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: