Skupaj kuhamo

Testenine z rdečo omako in mletim sejtanom

Čas priprave: 30 minut

 

Delovanje na kandido:

Osnovna prednost tega kosila je v tem, da kljub nasitnosti ne boste zaužili preveč ogljikovih hidratov. Ker pri tem receptu ne uporabljamo drugih sojinih beljakovin, lahko testenine zamenjate s tofujevimi rezanci, ki imajo dvakrat manj ogljikovih hidratov od navadnih in ne vsebujejo glutena. V receptih, kjer je že uporabljen tofu ali sojina smetana, tega ne priporočamo, ker bi bil skupni delež zaužitih sojinih beljakovin prevelik.

 

Za dve osebi

 

Potrebujete:

200 g integralnih, pirinih ali kamutovih testenin

 

Za omako:

marinirani sejtan ali drobljenec (mleti sejtan)

15 g kokosove maščobe

1 večjo čebulo

zeliščno sol, sojino omako ali himalajsko slanico

olive in/ali kapre (količina je odvisna od okusa)

paradižnikovo omako lahko nadomestite z rdečo omako (iz rdeče pese, buč, korenčka in jabolk)

origano, baziliko in peteršilj

 

Priprava:

Mleti ali drobno narezani sejtan prepražite skupaj s čebulo na kokosovi maščobi. Če želite, da bo lažje prebavljiv, ob praženju dodajte še malo cimeta.

Posolite in dodajte začimbe.

Če ste kupili nezačinjen sejtan, potem ob praženju dodajte še zeliščno sol in žlico sojine omake (Shoyu ali Tamari). Na koncu dodajte še narezane olive in/ali kapre. Če uporabljate že pripravljene in začinjene omake, potem količino soli in začimb prilagodite omaki, ki jo boste uporabili.

Če ne uživate razhudnikov ali se izogibate paradižnikom zaradi sodobnih načinov pridelave in predelave (gensko spremenjeni paradižniki, barvila, obsevanje …), potem naredite svojo omako iz enakih delov rdeče pese, korenčka in rumene buče. Ko so skuhani, jih pretlačite, dodajte čebulo, origano, baziliko, majaron ter nekaj kisline. Vir kislega okusa so lahko jabolka, sirotka, limonin sok ali kis.


Medtem v 1,5 litra osoljene vode skuhajte izbrane testenine. Praviloma se kuhajo 9–11 minut. To pomeni, da za pripravo celotnega kosila ne boste porabili vec kot 20 minut.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: