Skupaj kuhamo

Kimči - korejski eliksir mladosti

Čas priprave: 45 minut + 3 dni za fermentacijo


Človek že tisočletja fermentira hrano, da bi izboljšal njen okus in podaljšal rok hitro pokvarljivih živil. Fermentirani izdelki pa so tudi polni probiotičnih bakterij, ki so zelo pomembne za naše zdravje.

Kimči je fermentirana zelenjava, ki jo Korejci tradicionalno jedo ob skoraj vsakem obroku. Poznajo sicer ogromno različic, najpopularnejše pa so narejene s kitajskim zeljem, česnom, ingverjem, korenjem in čilijem. 
To, kar ga dela zdravilnega, naj bi bila neskončna zaloga vitamina C, karotena, neznansko majhno število kalorij in cel kup zdravju prijaznih bakterij, med njimi celo posebna Lactobacillus kimchii, ki ugodno vpliva na prebavo. Uvrščajo ga med pet najbolj zdravih jedi na svetu.

Različico kimčija, ki jo predstavljamo spodaj, je ustvarila Špela J. Planinšek, avtorica bloga Culinary journey by me


Sestavine:
400 g kitajskega zelja
200 g ohrovta
200 g brstičnega ohrovta
15 g soli
15 g sladkorja
40 g mlade čebule
100 g korenja
30 g ingverja
30 g česna
8 g posušenih škampov (ni nujno)
50 g omake Tamari
50 g ribje omake
40 g posušenega čilija
120 g Demerara (ali drugega rjavega) sladkorja 

Priprava:
Najprej narežemo zelenjavo: kitajsko zelje in ohrovt na rezance, široke cca. 1,5 cm, brstični ohrovt razcvetkamo na lističe, korenje pa narežemo na julienne palčke. Zelenjavo potresemo s 15 g sladkorja in 15 g soli, dobro premešamo in pustimo čez noč v hladilniku.
Naslednji dan zelenjavo dobro ožamemo, odstranimo vso tekočino in pripravimo kozarec, primeren za fermentiranje. 
V mešalniku zmešamo vse začimbe, razen mlade čebule, ki jo dodamo posebej. Zelenjavi dodamo začimbe in na kolutke narezano mlado čebulo ter vse skupaj dobro premešamo, naložimo v kozarec in obtežimo. Kozarec nato pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi najmanj 3 dni, da zelenjava fermentira. 
Kimči potem hranimo v hladilniku in ga po malem jemo ob raznoraznih jedeh.Recept s celotnim komentarjem avtorice si lahko ogledate TUKAJ.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.