Skupaj kuhamo

Proso z mandlji in vaniljevim desertom

Čas priprave: 10 + 5 minut

Ali lahko naša sladica vsebuje tudi škrobni del?

Odgovor je da, a pod pogojem, da izberete žito, ki telesa ne zakisa, ki deluje proti glivicam in ni oksidirano.

Prosena kaša je v tem primeru idealna rešitev.

 

Delovanje na kandido:

Proso ne zakisa telesa in vsebuje naravni kremen. Tudi mandlji za razliko od drugih oreškov ne zakisajo telesa, so pa odličen vir beljakovin in kakovostnih maščob. Cimet je naravni antiseptik in poleg tega spodbuja delovanje trebušne slinavke.

Sojin desert je s stališča zaužitih kalorij sprejemljiv. To je sojino mleko, zgoščeno z algami in aromatizirano z naravno vaniljo. Kot sladilo se uporablja sok sladkorne pese ali rjavi sladkor, vendar v nekajkrat manjših količinah, kot smo jih navajeni v sladicah.

 

 

Potrebujete:

100 g oluščene prosene kaše

300 ml vode

50 g mandljevih lističev

2 žlici javorovega sirupa

250 g sojinega deserta z naravno aromo vanilje

1 žlička cimeta

naribana limonina lupina ali 3 kapljice limoninega eteričnega olja (pod pogojem, da je oboje certificirano iz ekološke pridelave)

 

Osebno vedno priporočam, da skuhate več prosene kaše in jo imate vedno na zalogi v hladilniku. Lahko jo dodajate kot zakuho v juhe ali pa zmešano z zelenjavo uporabite za nadev ali kot prilogo.

 

Priprava:

Proseno kašo dobro operite v topli vodi, da sperete maščobno ovojnico, ki je ponavadi žarka in zato pogreni okus.

Oprano kašo dajte v trikrat več hladne vode. Nič ne solite. Kuhajte, dokler ne zavre, in potem še 5–7 minut (odvisno od velikosti in starosti prosene kaše). Pustite, da proso vpije tudi vso preostalo tekočino.

Mandljeve lističe prepražite na suhi ponvi, da dobijo rumenooranžno barvo. Potem jih prelijte z dvema žlicama javorovega sirupa, zmešajte in odstavite. Tudi tega lahko naredite več naenkrat. Ko se mešanica shladi, jo lahko zaprete v steklen kozarec in daste na hladno. Toda pozor! Utegne hitro izginiti, ko jo bodo odkrili vaši domači.

 

Ko se proso shladi, ga zmešajte s polovico mandljevih lističev, sojinim desertom, cimetom in naribano limonino lupino. Po vrhu potresite še drugo polovico mandljev.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: