Skupaj kuhamo

Trikotniki s sojinim tofujem

Čas priprave: 20-30 min

Sojinemu siru - tofuju - lahko povsem upravičeno rečemo najboljše iz soje. Po vsebnosti beljakovin je podoben mesu; vsebuje vse esencialne aminokisline, vitamin B12, izoflavone, fitoestrogene, fitosterole in 100 gramov pokriva celo dnevne potrebe po železu!

To živilo ima zelo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da jedi, ki vsebujejo sojo oz. tofu, sladkor v krvi dvigajo počasi.

Mnogi se izogibajo sojinemu siru, ker ne vedo, kaj naj bi z njim počeli. Če ga namreč enačimo z običajnim sirom in ga damo v sendvič, smo pogosto razočarani, saj nima posebnega okusa. Tofuju moramo vedno okus dodati (razen dimljenemu tofuju Jablana, ki je že začinjen in odličnega okusa).

O mariniranju in aromatiziranju navadnega tofuja pa drugič.

Obstaja način uporabe navadnega tofuja, ki bo navdušil tudi največje skeptike. Še več, če ne boste povedali, nihče ne bo vedel, da ste postregli s tofujem.

Za 20 trikotnikov potrebujemo 5 listov tankega vlečenega testa. Najboljše ga je kupiti na tržnici, ker je svež in brez konzervansov. Povprašajte po vlečenem testu za zavitek in ne tistem za burek, ki je debelejše. (Če ga kupite v trgovini, je vedno bolj debelo in vsebuje sredstva za ohranjanje svežine.)

Za zmes, s katero bomo nadevali trikotnike, potrebujemo:

  • 1/4 kg. špinače (ali blitve ali čemaževih listov)
  • 250 gr tofuja
  • zeliščno sol
  • 2 žlici čemaža v olju ali 2 stroka česna
  • po želji še peteršilj, origano,....
  • olje, v katerem pečemo ali z njim premažemo pekač.

Priprava

Špinačo operemo, narežemo na tanke trakove in popražimo na kokosovi maščobi. Če bi jo kuhali, bi bila brez okusa, pražena pa je odlična. Podobno velja za čemaž, ki s praženjem izgubi ostrino in postane sladek! Začinimo z zeliščno soljo. V zmes naribamo tofu (ni ga treba kuhati ali pražiti) in dodamo čemaž ali česen. (Če dodajamo česen, to vedno storimo na koncu, sicer bo jed grenila). Po potrebi dodamo še 2 žlici sojine omake ali slanico in začimbe. Tako dobimo zmes za polnjenje.

Vlečeno testo razrežemo na trakove. Vsak trak naj obsega 1/4 širine. Na začetek traku damo 1 žlico nadeva in zavijemo v pravilen trikotnik. Trikotnike pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani na olju ali v pekaču v pečici.

Če delamo za več oseb, lahko namesto zavijanja v trikotnike nadev zavijemo ali zložimo kot burek in pečemo v pečici 20 do 25 minut.

Če smo pekli na olju, zložimo na vpojni papir, da popije odvečno maščobo.

Trikotnike lahko jemo tople ali mrzle. Največji problem je, da utegnejo zginiti, še preden jih do konca spečemo.

Kje najdemo sestavine:

Za seznam trgovin, v katerih boste našli ekološko pridelan tofu, kliknite tukaj.

Oznaka "brez gensko spremenjenih organizmov", ki jo najdete na nekaterih izdelkih, ne zagotavlja tudi, da je soja pridelana ekološko. To oznako ima lahko tudi tofu iz konvencionalno (s pesticidi in z umetnimi gnojili) pridelane soja, le gensko spremenjenih organizmov niso uporabili.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.