Skupaj kuhamo

Orehovi keksi

Čas priprave: 30 minut

Domači orehovi, lepo okrašeni keksi, vsakogar očarajo. Za krašenje lahko uporabimo orehe (zelo dekorativni so rdeči), lešnike, olupljene mandlje, sezam, mak, sončnice, pinije, pistacije, zrnca prosene kaše, koruzni zdrob, narezane datlje, marelice pa tudi drugo suho sadje. Da naši naravni okraski ne bodo padali s keksov, jih skrbno prilepimo že pred pečenjem: preden vtisnemo okrasek, površino rahlo namažemo z vodo.

Sestavine:

0,5 kg polnovredne pirine moke,

0,25 kg maščobe (na primer bio margarina ali rastlinska mast),

8 dag trsnega sladkorja,

15 dag mletih orehov (ali lešnikov ali mandljev),

½ bio praška za vzhajanje (na osnovi vinskega kamna),

nekaj soli,

naribana bio limonova lupinica,

nekaj tekočine (ali vino ali mleko ali voda ali sok).

Priprava:

Moki dodamo sredstvo za vzhajanje, sol, sladkor, dišave in maščobo ter z rokami zdrobimo v enakomerno zmes, dodamo orehe in premešamo. Na sredini naredimo vdolbinico, prilijemo del tekočine in pomešamo. Tekočino dodajamo, dokler se testo ne poveže. Zamesimo na hitro, tega testa namreč ne smemo preveč obdelovati (če bi predolgo mesili, bi testo postalo »gumijasto«, podobno vlečenemu).

Iz testa naredimo podolgovate kvadre in jih damo v hladilnik za približno dve uri; če bomo testo raje valjali in izrezovali, naj na hladnem počiva le pol ure;

Ohlajene in strjene testene kvadre narežemo na 3 do 5 mm debele rezine in jih poljubno okrasimo. Piškote polagamo na pekač, obložen s peki papirjem, vsak piškot namažemo z vodo, nato vanj vtisnemo izbrane naravne okraske.

Pečemo pri 170 º C približno 15 minut.

Dodatek:

Knjigo, v kateri najdete številne recepte, navodila in zgodbice iz starih časov, je izdala založba Naravna pot, d .o. o. (www.naravnapot.si). V prodaji je že ponatis s pismi zadovoljnih bralcev. Kdor namreč knjigo vidi, si jo zaželi, čeprav si je morda prav pred kratkim prisegel, da ne bo kupil nobene kuharske knjige več. A ta je drugačna. Temelji na izključno naravnih, predvsem rastlinskih in pretežno domačih sestavinah in avtoričinih lastnih izkušnjah. Vsi postopki so opisani zelo jasno, pregledno, preprosto. Za izdelavo jedi ne potrebujete veliko časa, le malo dobre volje in morda pomoč najbližjih, saj je priprava novoletnega peciva lahko tudi prijetno druženje.  

Knjigo Božanske sladice lahko naročite pri založbi Naravna pot d.o.o., Ranče 5f, 2313 Fram,  tel 02 / 601 86 71  ter 041 248 412 (Slavko) in 041 248 415 (Marja).

Kam po izdelke:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: