Skupaj kuhamo

Rižota iz kvinoje

Čas priprave: 30 minut

KVINOJA (QUINOA)  - mater vseh semen

Kvinoja je starodavna hrana, ki so jo uporabljali za prehrano Indijanci v Južni Ameriki že 3000 let pred našim štetjem. Inki so jo poimenovali za mater vseh semen in jo častili po božje. Vsako leto ob solsticiju je inkovski poglavar sejal kvinojino seme z zlato žlico. Na svojih dolgih pohodih so jo jedli inkovski vojščaki. Pomešana z mastjo je bila znana kot hrana bojevnikov.

V Peruju, Boliviji in Čilu kvinojo gojijo za prehrano in jo uporabljajo kot droben riž. Iz semen pripravljajo juhe, priloge, mineštre in kruh. S fermentacijo kvinoje dobimo pijačo, podobno pivu. Iz teh držav se je kvinoja selila in jo pridelujejo tudi v Kanadi in ZDA, predvsem v Koloradu.  Dobro se prodaja šele od 1985. leta, ko je tudi preostali svet spoznal kvalitete tega semena.

Pred kuhanjem je treba semena oprati, da z ovojnice odstranimo saponine. Slednji so dobri antiseptiki, zato tekočina, s katero smo oprali kvinojo, pospešuje celjenje ran, uporabna pa je tudi kot pralni detergent.

Kvinojino seme vsebuje veliko beljakovin, kalcija, vitamina E in B, skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin, zlasti veliko lizina, metionina in cisteina. Tako predstavlja dobro dopolnilno prehrano k stročnicam, ki imajo teh aminokislin le malo. Kvinojino seme vsebuje 12 do 18 % aminokislin in  6 do 8 % maščob. Je brez glutena, zato je idealna hrana za vse, ki so alergični nanj.
Kuhana kvinoja je idealna za pripravo juh, minešter, solat, kruha, peciva. Moko iz kvinoje lahko uporabljamo kot gostilo za juhe, za pripravo testenin, krekerjev, kruha… Zaradi visoke vsebnosti maščob moramo semena hraniti v steklenih, zaprtih posodah, ali v hladilniku.

Kvinoja je vsestransko uporabna. Skuhamo jo lahko kot riž, uporabimo kot prilogo, dodamo juham in enolončnicam. Njena prednost je, med drugim, da je bistveno prej kuhana kot naravni riž. Primerna je tudi kot osnova za tortilje ali polpete. Če jo zmeljemo, jo lahko uporabimo v narastkih ali za rahlo testo, pri čemer pa moramo dodati četrtino pšenične moke, saj kvinoja, kot smo že omenili, ne vsebuje glutena.

Lahko jo predelamo v drobljenec, kosmiče ali jo kalimo. Veseli je bodo tudi ljubitelji desertov in muslija. Kuhanje kvinoje: zavremo jo z dvojno količino vode in pri nizki temperaturi rahlo vremo približno 15 minut.

Sestavine:
1 skodelica bio kuhane kvinoje BIOTOP,
2-3 žlice koruzne moke,
malo soli, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika),
bio olivno olje ,
bio zelenjavna juha BIOTOP,
1 koren,
½ bučke,
1/2 rdeče paprike.


Priprava:
Skuhamo kvinojo. Na pari skuhamo zelenjavo. Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo kuhano kvinojo in zelenjavo ter še malce pokuhamo, da se okusi pomešajo. Po potrebi zalijemo z malo zelenjavne ali piščančje juhe. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo. Nasvet: 1 skodelica kvinoje naj bi zadostovala za 4 osebe.
Zraven serviramo mlad sir ali sojin sir.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: