Skupaj kuhamo

Juha s kvinojo

Čas priprave: 30 minut

KVINOJA (QUINOA)  - mater vseh semen

Kvinoja je starodavna hrana, ki so jo uporabljali za prehrano Indijanci v Južni Ameriki že 3000 let pred našim štetjem. Inki so jo poimenovali za mater vseh semen in jo častili po božje. Vsako leto ob solsticiju je inkovski poglavar sejal kvinojino seme z zlato žlico. Na svojih dolgih pohodih so jo jedli inkovski vojščaki. Pomešana z mastjo je bila znana kot hrana bojevnikov.

V Peruju, Boliviji in Čilu kvinojo gojijo za prehrano in jo uporabljajo kot droben riž. Iz semen pripravljajo juhe, priloge, mineštre in kruh. S fermentacijo kvinoje dobimo pijačo, podobno pivu. Iz teh držav se je kvinoja selila in jo pridelujejo tudi v Kanadi in ZDA, predvsem v Koloradu.  Dobro se prodaja šele od 1985. leta, ko je tudi preostali svet spoznal kvalitete tega semena.

Pred kuhanjem je treba semena oprati, da z ovojnice odstranimo saponine. Slednji so dobri antiseptiki, zato tekočina, s katero smo oprali kvinojo, pospešuje celjenje ran, uporabna pa je tudi kot pralni detergent.

Kvinojino seme vsebuje veliko beljakovin, kalcija, vitamina E in B, skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin, zlasti veliko lizina, metionina in cisteina. Tako predstavlja dobro dopolnilno prehrano k stročnicam, ki imajo teh aminokislin le malo. Kvinojino seme vsebuje 12 do 18 % aminokislin in  6 do 8 % maščob. Je brez glutena, zato je idealna hrana za vse, ki so alergični nanj.
Kuhana kvinoja je idealna za pripravo juh, minešter, solat, kruha, peciva. Moko iz kvinoje lahko uporabljamo kot gostilo za juhe, za pripravo testenin, krekerjev, kruha… Zaradi visoke vsebnosti maščob moramo semena hraniti v steklenih, zaprtih posodah, ali v hladilniku.

Kvinoja je vsestransko uporabna. Skuhamo jo lahko kot riž, uporabimo kot prilogo, dodamo juham in enolončnicam. Njena prednost je, med drugim, da je bistveno prej kuhana kot naravni riž. Primerna je tudi kot osnova za tortilje ali polpete. Če jo zmeljemo, jo lahko uporabimo v narastkih ali za rahlo testo, pri čemer pa moramo dodati četrtino pšenične moke, saj kvinoja, kot smo že omenili, ne vsebuje glutena.

Lahko jo predelamo v drobljenec, kosmiče ali jo kalimo. Veseli je bodo tudi ljubitelji desertov in muslija. Kuhanje kvinoje: zavremo jo z dvojno količino vode in pri nizki temperaturi rahlo vremo približno 15 minut.

Sestavine:

Za 4 osebe potrebujemo:
čebulo,
porovo steblo,
2 jedilni žlici  palminega masla,
100 g bio kvinoje BIOTOP,
zeleno papriko,
kolerabo,
liter bio zelenjavne juhe iz jušne osnove Biotop,
3 paradižnike,
zeliščno sol BIOTOP, bio poper,  peteršilj, krutone (popečene kruhove rezine, oblikovane v krogle).

Priprava:
1. Čebulo narežemo na kocke, por na kolobarje in na maslu rahlo zapečemo.
2. Kvinojo operemo in prav tako rahlo zapečemo (ne sme postati preveč rjava).
3. Papriko in kolerabo narežemo na drobno, dodamo h kvinoji in zalijemo s polovico zelenjavne juhe.
4. Grah očistimo, paradižnike razpolovimo in narežemo na rezine ter oboje vmešamo v juho.
5. Zalijemo s preostalo zelenjavno juho in na rahlo vremo približno 20 minut
6. Začinimo z zeliščno soljo BIOTOP in s poprom. Okrasimo s peteršiljem in ponudimo s popečenimi krutoni.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.