Skupaj kuhamo

Solata poželenja

Čas priprave: 10 minut

Tekst in slika: Matjaž Kološa, univ. dipl.ing.živ.teh.

Rukola in listi mlade sveže špinače krepijo spolno poželenje in moč. Afrodizično moč semen rukole so poznali že stari Grki, danes pa lahko ta semena uporabljamo za kaljenje. Korenje se kot korenasta zelenjava in bogat vir beta karotenov in vitaminov B ponaša z ugodnim učinkom na spolne organe in hormonski sistem. Avokado vsebuje lahko prebavljivo maščobo z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin, vitamine E, B kompleks in številne minerale. Snovi v avokadu stimulirajo delovanje spolnih žlez. Z visoko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin in številnih vitaminov se ponašajo oreščki , semena in seveda iz njih pridobljena olja. Tako nas ščitijo pred prezgodnjimi procesi staranja, vnetnimi procesi in negativnimi učinki sodobnega življenja.

Sestavine:

100 g listov mlade špinače
100 g rukole
2 korenčka
1/2 avokada
50 g pinjol
hladno stiskano arganovo olje
limona
1 strok česna
zeliščna sol

Priprava:

Mlade liste špinače in rukole operemo ter ju natrgamo na želene koščke. Dodamo grobo naribano korenje in rezine avokada. Prelijemo s prelivom iz olja, limone, strtega česna, zeliščne soli in premešamo. V preliv lahko dodamo tudi žlico tahini namaza. Potresemo s čez noč namočenimi pinijevimi (ali sončničnimi) semeni.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.