Skupaj kuhamo

Ajdova kaša s šparglji in bučnicami

Čas priprave: 25 minut

Tekst in slika: Matjaš Kološa, univ. dipl.ing.živ.teh.

Ajda spada med jedi, ki krepijo poželenje in spolno moč. Njene beljakovine imajo visoko biološko vrednost – vsebuje vse esencialne aminokisline in mineral cink.
Šparglji so bogati z beta karotenom, vitaminom C, E in folati. Stimulirajo proizvodnjo spolnih hormonov. delujejo diuretično Imajo čistilni učinek na ledvice, ki so vir in skladišče biopotenciala, ki vpliva tudi na reprodukcijo. Večjo zdravilno moč imajo zeleni šparglji, ki vsebujejo mnogo klorofila, ki nas razstruplja in oskrbuje z energijo. Čebula s svojimi snovmi oživlja spolno poželenje. Česen pospešuje nastanek NO oksidaze, ki ima vlogo pri mehanizmu erekcije, vsebuje pa tudi alicin, ki pospešuje krvni obtok. Gorčična semena so bogat vir esencialnih maščobnih kislin in številnih mineralov, tudi cinka. Pospešujejo cirkulacijo krvi in krepijo spolne žleze. Kot afrodiziak jih omenjajo stari kitajski zapisi. Paprika vpliva na delovanje žlez, ki proizvajajo spolne hormone. Bučna semena vsebujejo mnogo vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in pomemben mineral cink, ki sodeluje pri metabolizmu moških in ženskih spolnih žlez. Je sestavni del številnih encimov, ki sodeluje pri številnih kemijskih reakcijah v telesu. Cink je še posebej pomemben v prehrani moških,. ker ga le-ti obilo izgubljajo s spolnimi izločki. Sodeluje pri proizvodnji testosterona. Bučna semena vsebujejo esencialne maščobne kisline, iz katerih se tvorijo prostaglandini, ki sodelujejo pri tvorbi hormonov in številnih drugih funkcijah v telesu.

Sestavine za 2 osebi:

150 g ajdove kaše
1 č. žlica gorčičnih semen
200 g zelenih špargljev
1 rdečo čebulo
1 manjšo rdečo papriko
1 j. žlica kokosove maščobe
1 j. žlica sezamovega olja
1 j. žlica sojine omake
1 dl vode
1 č. žlico soli
50 g bučnic

Priprava:

Ajdovo kašo skuhamo na vodi v razmerju 1:2.. Kuhamo približno 15 minut, solimo.
Posebej v ponvi na kokosovi maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo, gorčična semena, na trakce narezano rdečo papriko in očiščene, na 3 cm narezane šparglje. Nekaj minut pražimo. Začinimo s sojino omako in zalijemo z vodo. Ko je zelenjava podušena, jo skupaj z namočenimi bučnimi semeni vmešamo v ajdovo kašo. Vmešamo še sezamovo olje.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.