Skupaj kuhamo

Nadevana zelenjava po sončnično

Čas priprave: 30 minut

Stresne situacije sprožajo v telesu procese, ki povzročajo zakisanost, kar lahko vodi do poškodb celic. Zato je še posebej pomembno, da uživamo ogljikove hidrate iz živil, ki telesa ne obremenjujejo s kislimi ostanki. Sem spadajo amarant, kvinoja in proso. Prav tako telesa ne smemo obremenjevati s prevelikimi količinami beljakovin, še posebej živalskimi, saj le ta močno zakisajo in obremenjujejo presnovo. Uživati moramo lahko prebavljive beljakovine z visoko biološko vrednostjo. Še posebej so dragocena surova jedrca in semena. Zaradi boljšega izkoristka dragocenih hranilnih snovi jih uživamo namočena ali celo nakaljena.

Amarant je dober vir beta karotena, vitamina C in B komleksa, omega-3 maščobnih kislin in kvalitetnih beljakovin. Tako kot sončnična semena je bogat s kalcijem in drugimi bazičnimi minerali, ki jih telo potrebuje za nevtralizacijo kislih presnovnih ostankov. Tudi zelenjava je dragocen vir bazičnih mineralov in številnih vitaminov.

Sestavine za 4 osebe:

1 čašo amaranta, kvinoje ali prosa
1 ½  čaše vode
1 čašo sončničnih semen
2 jušni žlici kokosove maščobe
4 srednje velike rdeče paprike
2 srednje veliki bučki, 2 manjša jajčevca
2 stroka česna, 1 večjo čebulo
2 pesti svežih šitake gob
1 č. žličko jušne osnove v prahu
ščepec črnega ali kajenskega popra
1 j. žlico nasekljanega peteršilja
zeliščno sol, sojino omako

Priprava:
Zelenjavo operemo, papriki izrežemo semena, bučki in jajčevca razpolovimo in izdolbemo meso. Plodovke popečemo v pečici ali kar v ponvi, kjer jih med praženjem obračamo. Ko se zelenjava zmehča, odstavimo.
V hladni vodi skuhamo namočen amarant. Kuhamo približno 15 min, odstavimo z ognja in pustimo nabrekati še nekaj minut. Zmeljemo sončnična semena, ki smo jih prej čez noč namakali. Prepražimo čebulo, česen in dodamo sesekljano izdolbeno meso jajčevcev in mladih bučk. Na koncu vmešamo še prepražene šitake gobe in začinimo. Z nadevom napolnimo zelenjavo. Postrežemo z zelenjavno omako, npr. bučkino in potresemo s kvasnimi kosmiči.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: