Skupaj kuhamo

Cikorija s črno redkvijo

Čas priprave: 15 minut

Cikorija, lahko bi ji tudi rekli regratov radič, izrazito čisti in krepi telo. Po vsebnosti bioaktivnih snovi, kot tudi po okusu, je podobna regratu. Vsebuje vitamine B, C, P in K, mnogo rudnin in grenčico intibin. Le - te vzpodbujajo prebavo in presnovo. Cikorija čisti in krepi telo, pomirja razdražen želodec in zgago, poživlja jetra in ledvice, pomaga pri revmatičnih težavah in artritisu, odpravlja zaloge maščob, preprečuje nastanek žolčnih kamnov ali jih celo pomaga odstraniti ter pripomore k čvrstejšim kostem. Črna redkev povečuje odpornost organizma in pospešuje izločanje presnovnih zaostankov iz telesa. Zelo se izkaže pri zdravljenju prehladov, kašlja in bronhitisa ter pri težavah z jetri in revmo. Limona kot vir C vitamina preprečuje, da bi se nitrati, ki so prisotni v zelenjavi ( še posebej iz intenzivne pridelave), spreminjali v človeku nevarne nitrozamine.

Sestavine za 4 osebe:

300 g listov cikorije
½  gomolja črne redkve
1 pest oljk
½ limone
oljčno olje
himalajska sol oz. slanico

Priprava:
Mlade špinačne liste operemo in jih natrgamo na želene koščke. Dodamo grobo naribano korenje in koščke avokada.  Prelijemo s prelivom iz olja, limone in soli ter premešamo. Potresemo z oljčnimi plodovi. Če nam grenčica cikorije ni preveč pri srcu, jo deloma nadomestimo z rdečim radičem, namesto krompirja pa uporabimo dobro zrel pasiran avokado.

Kje se dobi:
Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.