Skupaj kuhamo

Topinamburjev pire s sladkim komarčkom in tempehom

Čas priprave: 45 minut

Topinambur namesto škroba vsebuje inulin, zaradi česar ga priporočamo sladkornim bolnikom. Od rudnin vsebuje predvsem kalij, magnezij, silicij in železo. Zaradi vsebnosti bazičnih mineralov ima odlično sposobnost razkisanja organizma. Sladki komarček in zelena sta bogata z vitamini E in B skupine, beta karotenom (komarček tudi ogromno C vitamina), rudninami ter eteričnimi olji, ki deluje poživljajoče in razkuževalno. Pospešujeta prebavo, razkužujeta, blažita vnetja, odvajata vodo, spodbujata delovanje jeter in žolčnika in odpravljata ledvične kamne. Por poleg razstrupljevalnega in razkuževalnega delovanja spodbuja izločevanje sluzi. Tempeh je fermentiran sojin izdelek pridobljen s pomočjo plemenite plesni. Je zelo bogat s proteini, vitamini (B skupina), minerali ter zaščitnimi snovmi, ki zavirajo staranje in razvoj rakastih obolenj. Zaradi fermentacije ima višjo prehransko vrednost in ne vsebuje snovi, ki so v soji potencialno škodljive.

Sestavine za 4 osebe:

800g topinamburja
1 steblo zelene
1 sladki komarček (koromač)
200g tempeha
1 srednje velik por
100g gomoljne zelene
1 sojina oz. rastlinska smetana
sojina omaka
1 dl belega vina
oljčno olje
himalajska sol

Priprava:
Topinambur očistimo in po potrebi ostrgamo ter skupaj z očiščenim steblom in gomoljem zelene do mehkega skuhamo v malo vode. Ko je zelenjava kuhana, vodo odlijemo in odstranimo gomoljno zeleno, ki jo bomo uporabili v omaki. Topinambur skupaj s stebelno  zeleno dobro zmeljemo v mešalcu. Solimo in prilijemo smetano. Komarček razdelimo na posamezne liste, razrežemo na štiri dele in popečemo na olivnem olju. Tempeh razrežemo na pol centimetrske kolobarje, omočimo s sojino omako in na hitro popečemo na maščobi. Por očistimo ter prerežemo po dolžini. Narežemo oz sesekljamo ga na drobne koščke ter popečemo na oljčnem olju. Zalijemo z vinom in na kratko podušimo. Ko je kuhan, vmešamo spasiran gomolj zelene, začinimo s sojino omako, prilijemo oljčno olje in malo smetane. Uporabimo ga kot omako, ki jo na krožniku prelijemo preko zelenjave. Toplo postrežemo.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.