Skupaj razkrivamo

6.2.2018


Ideološki konstrukti o cepljenju

Besedilo: Mateja Černič

V zadnjih mesecih lahko tako na globalni kot na nacionalni ravni spremljamo vedno bolj intenzivne cepilne kampanje. Nekritična medijska propaganda je v polnem zagonu, cepilne politike in sankcije za starše, ki zavračajo cepljenje svojih otrok se zaostrujejo celo v državah s prostovoljnim cepljenjem, "anticepilci" (torej vsi, ki kakorkoli dvomijo v vseobčo blagodejnost cepiv) pa so označeni za neracionalne, nevedne, zaslepljene, slaboumne, butaste egoiste, ki ogrožajo vse okoli sebe. Za "google starše" in histerične mame, ki nasedajo teorijam zarote. 

Drži, nasprotovanje cepljenju se krepi. Vedno več je staršev, ki zavračajo cepljenje svojih otrok - celo takrat, ko so soočeni z visokimi denarnimi globami ali drugimi sankcijami. In drži, da je razmah interneta močno olajšal izmenjavo informacij, dostop do znanja (vključno z dostopom do znanstvenih študij), snovanje podpornih skupin ter povezovanje enako mislečih. Vendar pa vse to ni razlog za upad "precepljenosti". 

Pravi razlog, zakaj se zavračanje cepljenja krepi, se skriva v skokovitem porastu cepilnih poškodb. Zaradi vse bolj obsežnih cepilnih urnikov (prim: 15 doz do 6. meseca starosti) je danes vse več s cepivi poškodovanih otrok - ter posledično staršev, ki nasprotujejo (obveznemu) cepljenju. Glavnino “anticepilcev” namreč še vedno predstavljajo starši, ki so svoje otroke cepili, bili morda celo goreči zagovorniki cepljenja, verjeli zdravstvenemu sistemu, nato pa so izkusili pocepilne poškodbe. In so ostali sami z bolnim in poškodovanim otrokom. Sistem jih izpljune in izvrže, stranske učinke se zanika, zdravljenje je praviloma povsem nezadostno, o kakršnikoli odškodnini pa lahko le sanjajo. Vsem tem zgodbam je skupno eno: popolna ignoranca sistema ter trdovratno zanikanje, da bi cepljenje kakorkoli vplivalo na kolaps dotlej zdravega otroka.

Toda cepljenje nikakor ni nedolžen in neproblematičen medicinski poseg, temveč poseg, ki s seboj nosi veliko verjetnost po-cepilnih poškodb, zlasti poškodb imunskega in živčnega sistema (alergije, avtoimunske bolezni, epilepsija, motnje in zaostanek v razvoju itd. so tipične posledice). Poškodb, ki se jih sistematično in sistemsko zanika in prikriva. Odločitev "cepiti ali ne" je posledično ena izmed najpomembnejših odločitev, ki jih starši sprejmejo v zvezi z zdravjem in življenjem svojega otroka. Zato je nikoli ne bi smeli sprejeti na horuk in brez razmisleka. Nasprotno, odločitev o cepljenju bi vedno morala biti resnično informirana, sprejeta na podlagi temeljitega poglabljanja v tematiko.

Pri tem je lahko v pomoč knjiga Ideološki konstrukti o cepljenju, ki predstavlja podrobno in sistematično analizo najpogostejših, najbolj zasidranih in samoumevnih trditev o cepivih (o njihovi varnosti, preizkušenosti, učinkovitosti, itd.). Gre za znanstveno monografijo, ki je nastala na podlagi avtoričine doktorske disertacije ter je prvič izšla jeseni 2014. Prva izdaja je bila v dveh letih razprodana, sedaj pa je na voljo nova, posodobljena in razširjena 2. izdaja. 

Knjiga je namenjena vsem, ki želijo o cepljenju izvedeti več. In vsem, ki iščejo znanstvene dokaze. Pa vsem tistim, ki cepljenju do sedaj niso posvečali posebne pozornosti, temveč so ga sprejemali kot povsem samoumeven in neproblematičen medicinski ukrep. 

Tako uradne institucije kot tudi večinski del strokovne in splošne javnosti cepljenje praviloma obravnavajo kot "največji dosežek medicine". Na splošno velja, da je cepljenje za prebivalstvo ne le varno in koristno, pač pa da gre pogosto celo za nujen, potreben in upravičen ukrep, ki ga lahko in moramo izvajati ne glede na morebitne pomisleke posameznikov, ki so mu podvrženi. 
 
Upravičenje, legalizacijo in izvajanje cepljenja, tudi zakonsko obveznega cepljenja otrok, podpirajo predvsem naslednje trditve:
 • da so cepiva bistveno zmanjšala umrljivost zaradi nalezljivih bolezni, 
 • da so varna in učinkovita,  
 • da so stranski učinki redki, blagi in prehodni ter se pokažejo najkasneje v 48 urah, 
 • da cepiva ne povzročajo bolezni in trajnih poškodb organizma, zlasti pa ne avtizma,
 • da lahko otrok brez škode prejme poljubno visoko število odmerkov, 
 • da so adjuvansi nenevarni in neškodljivi, 
 • da je aluminij v cepivih enakovreden aluminiju v hrani, 
 • da dojenček več aluminija prejme prek materinega mleka kot prek cepiv, 
 • da je cepljenje najboljša zaščita pred okužbami, 
 • da je dovolj visoka raven protiteles enaka zaščiti pred okužbo, 
 • da je cepljenje najcenejši in najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep, 
 • da cepiva vzpostavljajo čredno imunost, ki nas varuje pred izbruhi nevarnih epidemij,
 • da zdravniki dobro poznajo lastnosti posameznih cepiv, 
 • da vestno spremljamo in beležimo stranske učinke, 
 • da so cepiva temeljito preizkusili v rigoroznih znanstvenih študijah, 
 • da regulatorni organi skrbno bdijo nad varnostjo in ustreznostjo cepiv. 
Vendar pa podrobna analiza teh najpogostejših, najbolj samoumevnih in najbolj zasidranih trditev o cepljenju pokaže, da gre v prvi vrsti za ideološke konstrukte, torej za interesno pogojene konstrukte realnosti, ki se na podlagi ogromne družbeno-politično-ekonomske moči uveljavljajo na račun drugih in drugačnih konstruktov.

Z drugimi besedami, podrobnejša analiza najpogostejših trditev o cepljenju, trditev, ki upravičujejo in uzakonjajo celo obvezno cepljenje celotne populacije, razkrije njihovo trhlost, luknjičavost, pogosto celo neresničnost. 

V prvem sklopu - družbeni vidiki medicine in cepljenja – avtorica orisuje problematiko cepljenja v Sloveniji. Izpostavlja predvsem družbeno-politične vidike cepljenja: od zakonske ureditve cepljenja do diskurzov, ideologij in medijskega predstavljanja kritikov cepljenja. 

Glavnina preverjanja in dokazovanja obeh tez pa je zajeta v drugem vsebinskem sklopu - ideoloških konstruktih o cepljenju. Tukaj je zbirka najpogostejših trditev o cepljenju skupaj z njihovo sistematično analizo. Analizo, ki razkrije temno in zaskrbljujočo plat tako samih cepiv kot delovanja državnih institucij. 
 
Knjiga Ideološki konstrukti o cepljenju ponuja temeljno znanje o cepivih, na osnovi katerega lahko zlasti starši lažje sprejmejo informirano odločitev, hkrati pa lahko tudi drugim zainteresiranim močno olajša morebitno nadaljnje poglabljanje v to tematiko. Še zlasti je pomembno, da poznajo dejstva o cepilni politiki, znanosti in dejanskem stanju, v katerem se znajdejo otroci, ki jih za vse življenje zaznamujejo v navodilih o cepivih opisani hudi stranski učinki, politiki, ki jih industrija sili k sprejemanju zakonov, s katerimi teptajo temeljne človekove pravice.

__________________________________________________________________

Ideološki konstrukti o cepljenju, znanstvena monografija
avtor: dr. Mateja Černič
2., posodobljena in razširjena izdaja
izide: 26. 2. 2018
cena v prednaročilu: samo 29 EUR + poštnina
redna cena: 33 EUR + poštnina
naročila na: ideoloski.konstrukti@gmail.com

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: