Skupaj razkrivamo

25.4.2018

Glavobol med vožnjo v avtomobilu?


Tudi vi med vožnjo občutite glavobol? Je mogoče, da tega sproža moderna tehnologija v sodobnih vozilih? 
Nemški raziskovalci so izvedli test, s katerim so ugotavljali, v kolikšni meri elektronika v avtomobilu vpliva na naš organizem. Video posnetek testa si lahko ogledate na: https://www.rtl.de/cms/kopfschmerzen-im-auto-woher-kommt-das-4131633.html, v nadaljevanju pa smo pripravili povzetek v slovenščini.

V testiranju je kot voznik sodeloval zdravnik Andreas Scheler, ki ga zelo zanima, kako vožnja v popolno opremljenem avtomobilu vpliva na njegove možgane. 

Raziskovalci so meritve najprej izvedli v neprižganem avtomobilu. Merili so aktivnost možganov, srca in mišic in ugotovili povsem običajne vrednosti. V trenutku, ko je voznik le vžgal motor avtomobila, so se že pokazale prve spremembe v delovanju možganov – postali so bolj aktivni, kot bi dejansko morali biti. Spremembe so se stopnjevale, ko so dodatno vključili klimatsko napravo, še posebej pa, ko je voznik izvedel telefonski klic. Raziskovalci so pri tem ugotovili, da je prišlo do povečane aktivnosti v vseh predelih možganov, kar lahko vpliva na koncentracijo in vozne sposobnosti voznika. Ob vključitvi tehnologije WLAN (Wi-fi) se je položaj še znatno poslabšal – možgani testiranega voznika so takrat dobesedno ponoreli. 

Aparat EEG je pokazal jasno obremenitev možganov, čeprav se vožnja sploh še ni pričela in je avto še vedno stal na mestu. Raziskovalci so tako ugotovili, da uporaba sodobnih tehnologij v avtomobilu, izredno neugodno vpliva na možgane voznika. Možgani trpijo na enak način, kot če bi bili izpostavljeni veliki meri stresa. 

Meritve pa so nato izvedli tudi med vožnjo in ugotovili, da klimatska naprava, bluetooth in WLAN možganom takrat naredijo še znatno več škode kot v stanju mirovanja. Težava je v tem, da voznik vseh teh vplivov tehnologij ne občuti neposredno in se posledic zato tudi ne zaveda. 

Raziskovalci tako poročajo, da lahko v najslabšem primeru dolgotrajna vožnja izzove simptome, podobne izgorelosti, izčrpanosti, utrujenosti. Posledično je mogoče tudi to, da bo imel takšen voznik več težav s spanjem. 

V moderne avtomobile vgrajujejo do štiri kilometre kablov in vse to ima izjemno velik vpliv na voznika. Tudi oblika avtomobilov v veliki meri pripomore k temu, da večji del električnega sevanja ostane v avtomobilu in vpliva na voznika in potnike. 

Zato raziskovalci svetujejo, da izklopite vsaj WLAN in tehnologijo uporabite le takrat, ko jo zares potrebujete, da si možgani med vožnjo vsaj malo opomorejo. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: