Skupaj razkrivamo

18.5.2018

Bo svet postal globalno podjetje?
Besedilo: Sanja Lončar

V zadnjih nekaj desetletjih so številne korporacije po svojem premoženju prerasle države. Zdaj pa se je prvič zgodilo, da je finančna moč korporacij tudi na globalni ravni večja od moči držav. 

Ali veste, da je med stotimi največjimi gospodarskimi subjekti na svetu 51 korporacij in le še 49 držav? Promet, ki ga ustvari največja trgovska veriga Walmart, je večji od letnega državnega proračuna Brazilije, poleg tega Walmart zaposluje več ljudi, kot ima Slovenija prebivalcev. Promet naftne družbe Shell je večji od državnega proračuna Nizozemske, dobiček te multinacionalke pa presega letni državni proračun Bolgarije. Tudi podjetje Exxon Mobil ustvari več dobička, kot znaša slovenski letni državni proračun, njegov letni promet pa je večji od sredstev, ki jih Kitajska letno nameni obrambi. 

Kupiti kakega politika, pridobiti »znanstveni dokaz«, kupiti glasove za želene zakonske spremembe ali celo financirati lastne zasebne armade – vse to je za nekatere korporacije zgolj stvar drobiža.

Slovenski bruto družbeni produkt je leta 2016 znašal 39 milijard evrov, državni proračun pa je bil »težak« približno 9 milijard evrov. Zdaj to primerjajte s premoženjem Billa Gatesa (skoraj 90 milijard ameriških dolarjev), s premoženjem lastnika Zare Amancia Ortege (64 milijard evrov) ali pa s premoženjem Marka Zuckerberga, ustanovitelja Facebooka (33,4 milijarde ameriških dolarjev) …

Zdi se precej brezupno, mar ne? Če se že države ne morejo postaviti po robu multinacionalkam, kako naj to stori mali človek? Mogoče je imel prav to v mislih Albert Einstein, ko je zapisal, da težave ne moremo rešiti, dokler prevladuje miselnost, ki jo je ustvarila. Prav zato so spoznanja, ki ponujajo popolnoma drugačno razumevanje nas in tudi sveta, ki nas obdaja, postajajo še kako pomembna. 

V svetu, ki čedalje bolj kaže znake delirija pijanih mogotcev, spoznanje, da tudi drugi smrtniki nismo le prašna zrnca, ki jih premetavajo viharji, postaja skrajno pomembno.
Ali so tisti, ki imajo največ, tudi v resnici najmočnejši? Če bi se zares počutili močni, vseh svojih moči ne bi usmerjali le na pridobivanje še večje količine denarja, gradnjo podzemnih skrivališč in plačevanje varnostnikov. Količina denarja na računu prej razkriva njihove strahove in občutek nemoči, ki ga ne more spremeniti niti milijarda več ali manj. 

In kaj lahko storimo sami, da bo naše življenje lepo, bogato, izpolnjeno in prežeto z ljubeznijo?

Marsikdo najprej pomisli na meditiranje, molitve, donacije, prostovoljstvo ali kako drugo dejavnost, ki jo posamezniki in skupine izvajajo v želji po boljšem svetu. 
Kvantni preskok narekuje, da tu in zdaj spoznamo, da življenje že je tako, kot si ga želimo – in da povsod zgolj delujemo skladno s tem prepričanjem. Na delovnem mestu, v družbi, v krogu družine in povsod drugje, kjer se materializira naše življenje, izražamo to, kar menimo, da smo. Če krademo, s tem izražamo prepričanje, da nimamo dovolj – in da tudi nismo sposobni ustvarjanja, torej nas ne sme presenetiti, da naše življenje to zgolj potrjuje. 

In nasprotno, tisti, ki daje, to počne, ker čuti, da ima več, kot potrebuje. Enako velja za poslovanja podjetij.

Nova kvantna ekonomija
Kdor meni, da je poslovni svet kaotičen in nepošten, se v njem trudi zgolj preživeti. Kdor pa vidi poslovanje kot priložnost za soustvarjanje, rast in oblikovanje planeta, kakršnega si želimo zase in za svoje otroke, se kljub krizam in negotovosti svojega posla loteva popolnoma drugače. 

V trinajstih letih, kolikor deluje naš projekt, smo se srečali s številnimi predstavniki najrazličnejših podjetij. Za tiste, ki tega morda ne veste, smo še vedno edini medij z zelo visokimi kriteriji, ko gre za objavljanje oglasov. Že na začetku so nas številni opozarjali, da s takšnimi omejitvami ne bomo mogli preživeti. Mi pa smo vedeli, da ne bomo preživeli, če bomo objavljali oglase za izdelke, ki jih sami ne bi hoteli uživati ali uporabljati. Nikoli nismo pomislili, da bomo samo zato, ker smo nekoga zavrnili, »ostali lačni«. Življenje je ves čas potrjevalo naše stališče: če ustvarjamo po lastni vesti, pride vse, kar je potrebno, da zadostimo tudi materialni plati življenja. 

Veseli smo, da vam lahko v okviru projekta predstavimo marsikateri dober izdelek, ki je nastal s podobno energijo in s podobnimi nameni. Zato smo številne strani v tokratnih novicah posvetili prav ljudem, ki svoje vizije in visoka etična merila upoštevajo tudi pri svojem poslovanju. Ne gre za velike mogotce, ki bi obračali milijarde, nato pa si lajšali vest s človekoljubnimi projekti. Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so navadni ljudje, ki preprosto živijo in delajo tako, kot da je svet že takšen, kot si ga vsi želimo. 

Vsak trenutek je dober trenutek, da naredimo tako, kot je prav! 

Ključne besede:
moč države, korporacije, multinacionalke, denar, moč, kvantna ekonomija

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: