Skupaj razkrivamo

6.4.2009

Nismo dovolj bogati, da bi kupili slabši izdelek; Tekst: Sanja Lončar

Če ste resno vzeli »divjo ekonomijo«, o kateri piše Dario Cortese, potem res ne boste potrebovali veliko zdravil in prehranskih dopolnil. Če pa se vam »divja ekonomija« zdi še preveč divja za vaše urbano življenje, potem vam moramo povedati, da tudi gibanje po trgovinah in lekarnah zahteva izostrena čutila in precej znanja, če želite za svoj denar dobiti izdelke, ki so ga vredni.

V letih, ko se ukvarjam s tem področjem, opažam zanimiv pojav. Nekateri proizvajalci naredijo zelo kakovostne izdelke, ki imajo seveda tudi temu primerno ceno. In takoj, ko ljudje ugotovijo, da je to dobro, trg preplavijo podobni, vendar precej cenejši izdelki takšnih, ki bi še lastno mater prodali za nekaj zaslužka.  

Če potrošniki izdelkov ne poznajo, praviloma sklepajo, da bodo za začetek kupili cenejšo različico, da vidijo, kako zadeva deluje. NAPAKA!
 
V želji, da bi prihranili, tako hitro postanemo žrtev slabih izdelkov in na koncu napačno sklepamo, da je še dobro, da nismo kupili dražjega, ker smo že na cenejšem ugotovili, da izbrani izdelek ne deluje. Če izdelka ne poznate, je najbolje najprej spoznati najboljšega, šele potem boste vedeli, kaj lahko pričakujete.

Tudi sama sem velikokrat preizkusila to napačno logiko in se na koncu vedno spomnila očeta, ki mi je od malega dopovedoval, da v naši hiši nismo dovolj bogati, da bi kupovali poceni izdelke.

To drži kot pribito. Naš avto je bil ob nakupu sicer dražji, vendar smo z njim naredili že pol milijona kilometrov, pa nam še vedno odlično služi; vodni sesalnik dela brez premora že 14 let; še vedno nosim kakovostno jakno, ki sem jo kupila pred 12 leti, in kuham v posodah, ki jih je uporabljala tudi moja babica.

Enaka logika velja tudi za navidezno manjše nakupe. Recimo, da potrebujete brusnični sok, ki vam bo pomagal pri vnetju mehurja. Lahko kupite 100-odstotni sok divjih, sveže stisnjenih brusnic za 7 € ali pa za dva evra manj 30-odstotni sok z dodanim sladkorjem. Ni treba hoditi na visoko šolo, da bi znali izračunati, da je delež vode pri tistem 30-odstotnem odločno predrag.

Enako velja za druge 100-odstotno naravne sokove. Za 250 ml zelo modernih sokov smoothies boste odšteli v povprečju 1,5 €, kar pomeni 6 € za liter. Sokovi smoothies so zagotovo boljši od navadnih sladkanih in z vodo razredčenih sokov, vendar so v njih še vedno konvencionalne sestavine – baze, ki so zgoščene, pasterizirane, pogosto tudi oksidirane. Če ste že pripravljeni odšteti 6 € za liter, potem kupite sokove iz ekoloških sestavin, stisnjene brez zgoščevanja in brez prisotnosti kisika ter obdelane le s hitro pasterizacijo, ki ohranja dobršen del vitaminov in rudnin. V to kategorijo sodijo na primer napitki Eden in Dr. Steinberger. Obstajajo tudi takšni sokovi, ki sploh niso termično obdelani in so brez vsakršnih konzervansov – to so sokovi Dr. Martens iz mladega kokosa, ki v telesu deluje podobno infuziji. Kokosova voda ima namreč enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri in so jo v vojnih časih zares uporabljali kot učinkovito infuzijo pri operacijah. Hitro rehidrira telo, in če preračunate, stane toliko kot navadni boljši sokovi.

Kako vas peljejo žejne čez vodo?

Sodobni marketing uporablja vrsto zvijač, ko vas poskuša na hitro prepričati, da je tisto, kar ponujajo, najboljše za vaš denar.

Če ste v zadnji številki brali našo primerjavo jogurtov in probiotičnih prehranskih dopolnil, ste se lahko prepričali, da za enako vsoto denarja lahko dobite eno ali tisoč enot tistega, kar vaše telo potrebuje. Ker ste nas mnogi klicali in nam pošiljali podatke še o drugih izdelkih na trgu, smo ponudbo probiotikov dopolnili in jo v celoti lahko preberete na spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo.

Pri trženju sinteznih vitaminov je podobno. Cena umetno pridobljenega vitamina C (askorbinska kislina, ki se pridobiva s tuši acetona v nikljevem katalizatorju) se giblje od 25 centov do 1,5 evra za 1000 mg. Ljudje pa prav radi kupujejo dražjega, ker jih embalaža z napisi, narisanim sadjem in drugimi zvijačami nekako prepriča, da je verjetno naraven (drugače ne bi bil toliko drag). Resnica pa je, da za manj denarja, kot ga danes odštejete za nekatere sintezne vitamine, lahko kupite popolnoma naravne iz posušene acerole, granatnega jabolka ali drugega sadja. Le vedeti morate, kaj je kaj, in brati pozorno, ker vitamin iz acerole ni enak vitaminu (umetnemu) z acerolo.

Znanje in pozornost!

Ti dve besedi sta ključnega pomena, če želite prihraniti denar. Industrija računa s tem, da ste le napol obveščeni. Želijo, da veste nekaj, vendar ne dovolj. Zelo se jim splača, če ste slišali, da so omega 3 maščobe zdrave, vendar ne marajo drugega dela informacije, ki pove, da so te maščobe tako občutljive, da vsi postopki pregrevanja, centrifugiranje ali prisotnost zraka in svetlobe iz teh zdravih maščob lahko naredijo breme za telo. Če bi to vedeli, vam ne bi prišlo na misel, da bi kupili kopico izdelkov, ki so jim dodali te maščobe, ker preprosto veste, da od njih ne boste imeli nič.

Dobri izdelki obstajajo. Prepoznali jih boste po relativno kratkem roku uporabe, zaščitni embalaži in skrbnem varovanju pred zunanjimi vplivi. Kakovostni viri so laneno, repično in konopljino olje. Če uporabljate ribje vire, preverite, ali so očiščene od morebitnih težkih kovin.

Zagotovo ste slišali, da je kokosova maščoba zdrava. Vendar nekdo očitno računa s tem, da o maščobah ne veste veliko, kajti v trgovinah so na voljo tudi mehkejše oblike kokosove maščobe, ki so jim dodali hidrogenizirane rastlinske maščobe. Pa ravno tem se želimo izogniti, ko posegamo po kokosovi maščobi.

Enako velja za dodajanje rudnin v živila. Ne nasedajte dodanemu kalciju, železu in magneziju, zaradi česar vam bodo manj vredna živila le dražje prodajali. Praviloma gre za anorganske rudnine, od katerih vaše telo nima nobene koristi. V tujini so žitarice, jogurti, otroška hrana in drugi izdelki z dodanimi vitamini in rudninami ocenjeni slabše, ker jim takšne dodatke štejejo v minus. Če potrebujete vitamine in rudnine, iščite živila, v katera so jih dodali v nesintetizirani obliki (npr. alge kot vir kalcija v žitnih napitkih, acerola kot vir vitamina C, pivski kvas kot vir vitamina B, olje žitnih kalčkov kot vir vitamina E …).

Zdravilne učinkovine

Najtežavnejše je ocenjevanje denarne vrednosti, ko gre za zdravila in prehranska dopolnila. V današnjem času, ko spoznavamo škodljivost nekaterih sinteznih zdravil, vse bolj posegamo po naravnih pripravkih. Vendar tudi vse naravno ni enako naravno in še posebej ni enako učinkovito. Vedeti morate, kaj sploh v določenem pripravku deluje in po katerem kriteriju boste primerjali denarno vrednost. Velikost tablete ali količina kupljene tekočine nič ne pove o tem, koliko ste res plačali za aktivne učinkovine.

Že tisočletja vemo, da propolis zelo dobro učinkuje pri hitrejšem celjenju ran, lažjih opeklinah, herpesu, vnetjih sluznice ustne votline in razjedah na želodcu. Včasih je vsaka hiša na vasi imela svoj čebelnjak in svoj propolis. Danes pa mnogi več ne vedo niti, kako zgleda čebela. Če primerjamo izdelke na osnovi propolisa, ni pomembno, koliko raztopine ste kupili, temveč koliko je koncentrirana in koliko blagodejnih bioflavonoidov vsebuje. Če izdelke primerjate po tem kriteriju, ne morete verjeti, da preparat, ki je 20 % cenejši od najboljšega, vsebuje štirikrat manj aktivnih učinkovin. Povedano drugače: plačali boste 80 % cene najboljšega, da dobite 25 % kakovosti najboljšega. Ste zares tako bogati?

Če primerjamo preparate iz ameriškega slamnika po vsebnosti alkilamidov (to so snovi, ki imajo najmočnejši učinek na naš imunski sistem), presenečeni ugotovimo, da najboljši preparat prekaša druge tudi za nekajkrat. Njegova cena pa je le kakšen odstotek višja od ostalih. Ker podatek o vsebnosti alkilamidov na izdelkih ni napisan, naj vam bo v pomoč podatek, da imajo preparati, narejeni iz stisnjenega soka, zanemarljiv odstotek alkilamidov. Največ jih je v alkoholnih izvlečkih. Če so alkoholni preparati narejeni iz posušenih rastlin, se polovica alkilamidov zgubi. Zato so najboljši alkoholni izvlečki iz svežih rastlin. Poiščite izdelke, ki vsebujejo celotno zel in korenino, ker se ravno v koreninah ameriškega slamnika nahajajo alkilamidi, ki jih v zelenem delu rastline ni.

V zadnjem času se veliko piše o blagodejnosti matičnega mlečka. Gre za res enkratno stvaritev narave, ki je popolna hrana in odlično krepčilo za telo. Ker ljudje ne vedo, kaj je pri matičnem mlečku pomembno, se odločajo na osnovi količine pripravka ali števila kapsul, dejansko pa ne vedo, koliko aktivnih učinkovin bodo s tem dobili. Pri matičnem mlečku se kot kriterij kakovosti meri prisotnost maščobne kisline 10 HDA, ki jo najdemo le v matičnem mlečku. Višja ko je stopnja 10 HDA, kakovostnejši je matični mleček. Giblje se med 1,4 in 6,0 enot HDA pri svežem matičnem mlečku in med 1,6 do 10 enot pri liofiliziranem matičnem mlečku. Tudi na tem področju je veliko razlik v kakovosti preparatov, ki so na voljo. Med izdelki, ki so v prosti prodaji, boste največjo koncentracijo matičnega mlečka dobili v izdelku Gelee Royal proizvajalca Medex. Pri nakupih prek raznih verig, ki prodajajo »od vrat do vrat«, zahtevajte natančne informacije.

Tudi koencim Q10 je drago in vse bolj iskano prehransko dopolnilo. Pri izbiri velja pravilo, da je potreben dnevni odmerek 30 mg. V primerih, ko je Q10 kombiniran s kakovostnimi aminokislinami, je njegov izkoristek večji, zato je tudi zaužita količina lahko manjša (npr. 20 mg). Pri manjši vsebnosti pa je priporočljivo zaužiti več odmerkov. Ob tem je zelo pomembno, da gre za naravni koencim Q10. Pri izbiri upoštevajte tudi to, da so študije, ki dokazujejo njegove učinke, narejene z naravnim in v maščobah topnim Q10. Za vodotopno obliko, ki jo industrija pogosto dodaja živilom, pa še nimamo zadosti podatkov o načinu delovanja.

Na koncu seznama povejmo še kaj o zelenih superživilih. Gre za draga, vendar potencialno zelo koristna prehranska dopolnila. Seveda pod pogojem, da ste izbrali izdelke visoke kakovosti.

Pri klamatskih algah je zelo pomembno, kako so pridelane in predelane. Zagotovilo za varnost je poiskati izdelke z eko certifikatom in biti pozoren na način sušenja. Največ aktivnih učinkovin se ohrani v izdelkih, ki so posušeni po refrakcijskem postopku.

Tudi vsi izdelki s klorelo (lat. Chlorella) niso enaki. Predvsem so razlike v načinih pridelave in načinih sušenja. Ta alga ima zelo trdno ovojnico, ki jo je treba streti, da bi njena vsebnost postala dostopna našem telesu. Nekateri to počnejo z visoko temperaturo, kar je po našem mnenju sporen postopek, ker uniči encime in dobršen del toplotno občutljivih vitaminov. Japonci pa imajo postopek parjenja in mletja, ki ovojnico klorele stre mehansko in veliko nežneje. Res je količina izmerjenih snovi nekaj nižja, vendar je njihova uporabnost znatno višja kot pri pridelovalcih, ki delajo s pomočjo visokih temperatur.

Med zelenimi čudeži je tudi ječmenova trava. Tudi na tem področju je vse več izdelkov, vendar njihova kakovost ni enaka. Pri ječmenovi travi sta seveda zelo pomembna način pridelave in pravi trenutek nabiranja. Še bolj pomemben pa je postopek sušenja. Dr. Hagivara je patentiral postopek, ki je tako nežen, da encimi in vitamin C ostanejo aktivni. Za le nekaj manj denarja pa lahko dobite tudi izdelke z veliko manjšo vsebnostjo aktivnih učinkovin.

Za vsa prehranska dopolnila velja, da lahko tisti, ki imajo stabilno proizvodnjo, objavljajo vrednosti hranil v končnem izdelku. Na trgu pa so tudi takšni, ki navajajo vrednosti vitaminov in rudnin v svežem izdelku, dejansko pa vam ne dajo nobenih zagotovil, da bo vsaj del te vrednosti preživel predelavo in prispel do vas. 

Ključne besede:
zdravila, prehranska dopolnila, koencim Q10, matični mleček, alge, ječmenova trava, propolis, kokosova mast

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: