Skupaj razkrivamo

20.5.2009

TRIJE MUŠKETIRJI V BOJU PROTI STRUPOM
Tekst: Katja Podergajs

Ljudje imamo nekakšno nerazumljivo težnjo, da svoje telo zelo radi zastrupljamo na vse mogoče načine, ne da bi se tega sploh zavedali. Ali pa se morda celo zavedamo in se hkrati naivno prepričujemo, da strupi škodijo le drugim, nam samim pa ne. Dokler ne zbolimo …

Narava pa, kot da bi vedela, da smo brez nje povsem nebogljeni, na vseh koncih sveta ponuja naši neumnosti rešilne bilke – zdravilne bilke. Tokrat vam predstavljamo trojico, ki se je še posebno izkazala v očiščevalnih kurah naših zastrupljenih teles. Ena na azijski, druga na ameriški celini, tretja pa kar pod domačimi Alpami.  
 
Z »VAŠKO LEKARNO« NAD ČIŠČENJE TELESA

Kaj več bi si še lahko želeli od narave kot rastlino, ki je (moderno rečeno) pravi multipraktik.

Azadirachta Indica ali enostavno nim (neem) je indijsko drevo, omenjeno že v najzgodnejših medicinskih (ajurvedskih) spisih stare Indije. Uporabni so namreč vsi njegovi deli (semena, listi, cvetovi, korenine in lubje) in sicer tako za zdravljenje, kot za kozmetične pripravke in čistilna sredstva ter celo kot naravni pesticid in insekticid. Prav zaradi teh raznovrstnih (in lahko dostopnih) zdravilnih učinkov so Indijci drevo poimenovali kar »vaška lekarna«.

Znanstveniki si še vedno niso povsem na jasnem, kako ta čudežna rastlina sploh deluje, kljub temu pa so si enotni, da že po nekaj zaužitjih okrepi celoten celični imunski sistem, istočasno pa deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. 

Najbolj razširjena je uporaba nimovega prahu iz posušenih listov, saj ga pomešanega z vodo lahko uživamo, nanašamo na kožo in lase ter dodajamo kopelim. Pitje nimovega prahu ali čaja iz lističev med drugim čisti kri in razstruplja telo, lajša in odpravlja prebavne težave ter preprečuje in blaži sladkorno bolezen. V obliki kopeli ter mask za kožo in lase vam bo pomagal blažiti različna kožna obolenja, od aken in prhljaja, do ekcemov in luskavice.

Kopel:
Za lepo kožo dodajte v kad 2-4 žlice prahu. Po kopanju se stuširajte. Če imate kožne alergije ali srbečo kožo, dajte v kad 5 žlic prahu.

Maska za obraz:
Nimova maska odstranjuje mozolje, ekceme in razne nečistoče kože. Prah zmešajte z vodo, da dobite pasto, ki jo nanesete na kožo. Pustite 30-60 minut, nato sperite. Ponavljajte 3 dni zapored.

Lasje:
Za zdrave lase enkrat na teden nanesite nimovo pasto (prah pomešan z vodo) na lasišče in pustite delovati 30-60 minut. Zatem lase umijte.

Nimov napitek:
Zjutraj stresite v pol kozarca vode pol čajne žličke nimovega prahu, pomešajte in popijte. Napitek je izrazito grenkega okusa, a glede na njegovo učinkovitost, je vredno potrpeti.

Priporočljiva dnevna doza je od pol do ene žličke.

Zelo uporabno je tudi nimovo olje, ki ga pridobivajo s stiskanjem semen. Na njegovi osnovi izdelujejo tako kozmetične izdelke (mila, zobne paste, šamponi, kreme …) kot repelente in insekticide. V ajurvedi pa ga uporabljajo predvsem pri raznih kožnih obolenjih, vnetnih in vročičnih stanjih ter revmi. Odsvetuje pa se pri načrtovanju nosečnosti ali med samo nosečnostjo, saj lahko vpliva na plodnost (kot naravni insekticid ne ubija insektov, temveč uničuje njihovo sposobnost reprodukcije). 

Čeprav so stranski učinki uporabe pripravkov iz nima zelo redki, pa z njim vseeno ne gre pretiravati. Če se odločite za njegovo pomoč, jo sprejmite zmerno in pri tem opazujte reakcije svojega telesa. Kot pri vsakem naravnem zdravilu pa tudi pri nimu ne pričakujte učinkov kar »čez noč«. Saj veste, počasi se daleč pride …

CARICA PAPAJA – Ni kraljevskega rodu, a v sebi skriva kraljevsko bogastvo.

Carica papaya ali zelena papaja je visokorasel grm tropske Amerike (in zdaj tudi že drugih tropskih predelov po svetu), ki človeški rod zdravi in prečiščuje s svojimi listi, semeni in plodovi – predvsem nezrelimi, zelenimi. V njih se namreč nahaja obilica vitaminov, mineralov, balastnih snovi in kar je za zdravje najpomembnejše – mlečna kislina z močnimi encimi papain, himopapain in lizocim.

Prav s pomočjo mlečne kisline v zelenih sadežih pridejo encimi tudi pri temeljitem žvečenju neokrnjeno v prebavni trakt in tam poskrbijo za učinkovito razgradnjo beljakovin v življenjsko pomembne aminokisline.

V tankem črevesju prevzamejo encimi čiščenje črevesnih resic, ki so zelo pomembne za naš imunski sistem. Naša lastna zdravstvena policija v telesu ne more opraviti svojega dela, če so se z leti oz. desetletji črevesne resice in sluznica spremenile v žlindrast in fermentiran bio smetnjak, poln usedlin. Če ostanki hrane niso popolnoma razgrajeni, povzročijo gnitje, ki vodi v strupene pline in napenjanje. Encimi ter kompleksne vitalne in balastne snovi v listju zelene papaje pa lahko učinkovito razgradijo ostanke hrane do najfinejših delcev in tako pripomorejo k razkisanju in prečiščenju celotnega črevesnega trakta.

Encimi zelene papaje preidejo iz črevesja tudi v ožilje in prek njega v vse organe, celo v možgane. In prav povsod opravijo »generalno čiščenje«, kar pomeni, da razgradijo usedline v najmanjše življenjske gradnike. Z ustreznim uživanjem različnih delov papaje in pripravkov iz nje lahko tako preprečimo med drugim aterosklerozo, srčne in možganske kapi ter Alzheimerjevo bolezen.

Poleg čudežnih encimov, ki so vsekakor adut zelene papaje, pa je v mesnatem sadežu še kopica hranil in krepčil za naše celice, med drugimi provitamin A, nekateri vitamini skupine B, vitamin C, biotin, kalij, kalcij, magnezij, železo, fosfor in veliko sekundarnih rastlinskih snovi, kot so npr. linolne kisline in galaktoze.

Za uživanje so najbolj primerni in učinkoviti naravno posušeni zeleni listi in sušene rezine zelenih plodov, kot dodatek jedem pa je uporabno tudi zmleto črno seme.

Če liste ali rezine po obroku nekaj časa temeljito žvečimo in nato pogoltnemo, bomo s tem podprli in pospešili prebavo ter se izognili morebitni fermentaciji v črevesju. Če pa žvečimo približno eno uro pred obrokom, dosežemo s tem temeljito razgradnjo usedlin v organizmu. Pri tem moramo seveda piti velike količine vode, da se lahko razgrajene snovi izločijo iz telesa in se prosti plini ne nalagajo v organih in sklepih. Takšno očiščevalno kuro lahko naredimo dvakrat letno po 4-8 tednov in telo nam bo zelo hvaležno.

MEDVEDJI ČESEN – Če je dovolj zdrav za medvede, kako ne bi bil za nas!

Govorimo seveda o čemažu, ki ga imajo menda tudi medvedje zelo radi, saj ga po zimskem spanju jedo, da si očistijo želodec, črevo in kri. Od tod tudi čemaževo latinsko ime Allium ursinum (ursa = lat. medvedka). Zakaj česen (allium), pa bo hitro ugotovil vaš nos.

Čemaževa prednost pred doslej opisanimi »očiščevalci« naših teles je preprosto ta, da ga lahko naberemo v domačih logih na popoldanskem sprehodu, poleg tega pa je tudi kulinarično okusen in nadvse uporaben.

Njegove zdravilne lastnosti so poznali in s pridom izrabljali že stari Rimljani. Še danes pa mu tako fitoterapija kot uradna medicina priznavata ugodne vplive na znižanje krvnega tlaka in holesterola ter učinkovitost pri aterosklerozi in prebavnih motnjah kot so diareja, vetrovi, izguba teka in slaba prebava. Sveže pripravljeni čemaževi listi čistijo ledvice in mehur, saj pospešujejo izločanje seča. Čistijo tudi jetra, žolčnik in zasluzena pljuča ter zvišujejo odpornost proti infekcijam. Njihova priprava za uživanje je lahko povsem preprosta, npr. kot dodatek solati, lahko pa se z njim tudi prav gurmansko poigravate v različnih namazih, štrukljih, juhah ipd. Seveda pa boste od toplotno obdelanega čemaža odnesli bolj malo. Če ga želite v najbolj neokrnjeni obliki shraniti za dlje časa, je najbolj preprosta metoda vlaganje v olje: 100 g nasekljanih ali zmletih čemaževih listov prelijete z decilitrom oljčnega olja, nekoliko solite, premešate in spravite v dobro zaprte steklene kozarčke. 

Svež čemažev sok je, kot vedo tudi medvedi, odličen za čiščenje želodca, črevesja in krvi, zato si ga lahko v pomladnih mesecih izdatno privoščite. Iz telesa vam bo odstranil mnoge strupene snovi in pomagal zdraviti nečisto kožo. Če zamudite sezono svežih listov, si lahko pomagate s prav tako učinkovitimi čebulicami. Za očiščevalni pripravek potrebujete dve pesti listov ali čebulic, ki jih strete, zmešate z decilitrom vode, precedite in shranite v hladilniku. Uživate po dve žlici soka trikrat na dan. 

Pri kuri čiščenja težkih kovin iz telesa se v kombinaciji z algami klorela in koriandrovo tinkturo uporablja čemaževa tinktura.

Kjerkoli na svetu se že nahajate v teh pomladnih dneh, (vsaj) trije mušketirji so vam na voljo in v pomoč, če se odločite za izganjanje strupov iz telesa. Premagajte naivnost in jih preizkusite, še preden bodo vaša zadnja rešilna bilka.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: