Skupaj razkrivamo

21.5.2009

Manj kemije v hiši, manj kemije v telesu otrok!
tekst: Adriana Dolinar

Ali veste, da se naši otroci že rodijo z ogromno doto toksinov? To dokazujejo izsledki raziskav, ki potrjujejo najdbo preko 200 različnih toksinov v vzorcih popkovnice.  Tja jih je prinesla že mamica!

Žal se našim otročkom tudi v nadaljnjem življenju, kar se toksinov tiče, ne godi ravno najbolje. Njihova mala in občutljiva telesca so ves čas na udaru zdravje ogrožajočih toksinov, med katerimi so tudi težke kovine: svinec, kadmij, aluminij, živo srebro, arzen … Le-te zaužijejo v veliki meri s hrano, onesnaženo vodo, onesnaženim zrakom velemest, preko rutinsko prejetih »zaščitnih« cepiv (npr. cepivo za Hepatitis B, ki vsebuje živo srebro), pa tudi preko kože ali sluznic (z nekritično uporabo  kozmetičnih pripravkov, s toksini v igračah ali igro v onesnaženem okolju).

Sledijo različne kemikalije, s katerimi poskušamo otroke obvarovati pred zunanjim svetom. Mnogi se ne zavedajo, da čistila, s katerimi poskušajo doseči varno okolje za svoje otroke, utegnejo biti zanje največja nevarnost. Študija, ki je pokazala, da malčki 80 % pesticidov zaužijejo v hiši, je osupnila javnost. Kako, če mu dajemo le zdravo hrano, so spraševali šokirani starši. Pozabili so, da aktivne učinkovine v čistilnih sredstvih, ki jih je polno v njihovi kopalnici, na tleh, po oblazinjenem pohištvu in lesu, pogosto niso nič drugega kot pesticidi.

V želji po zaščiti pred mrčesom se odpre novo poglavje potencialnega zastrupljanja. Ali ste kdaj prebrali napotke na sredstvih, ki vam jih ponujajo za mirne noči? Ste opazili svarila, da morate pred uporabo iz prostora umakniti ribice, ptiče in občutljive osebe? Menite, da vaš otrok ne sodi v to kategorijo? Če kupujete sredstva, ki jih dajemo v vtičnice, potem vas bo verjetno presenetilo besedilo med opozorili na embalaži – namreč, da jih ne smemo uporabiti v zaprtih prostorih. Namesto kemične vojne raje uporabite mehansko (mreže proti komarjem), v naravi pa klope in drug nadležni mrčes odganjajte z naravnimi sredstvi na osnovi eteričnih olj.

Ne pozabite, da je koža dojenčka precej bolj prepustna od vaše, saj vsebuje mnogo vode in malo maščob. Je tudi za 30 % tanjša od kože odraslega. Ker se njen zaščitni kislinski plašč še izgrajuje, je tudi bolj dovzetna za razne okužbe in vdor toksinov v telo.  Zaradi vseh teh in še enega pomembnega dejstva, da toksini, ujeti v telesu do cca 6 mesecev starega otroka, lahko prehajajo tudi preko krvno možganske bariere v možgane (za težke kovine pa vemo, da se tudi tu akumulirajo), je potrebno odgovorno izbirati vse, s čimer bomo negovali našega malčka, pa naj si bodo to šamponi, mila, kreme, olja, zobne paste, praški za pranje perila, mehčalci in podobno. In prav tako paziti, s kakšnimi igračami in kje se vaš otroček igra, še posebej če gre za okolje,  obremenjeno z industrijo ali intenzivnim kmetijstvom.  

Nekatere snovi so že same po sebi toksične, druge pa omogočajo, da toksične snovi prodrejo v telo. Med slednje sodijo t. i. PEG derivati, natrijev lavril sulfat in propilen glikol. Vse omenjene snovi kožo odprejo in omogočijo toksičnim snovem v izdelkih ali okolju prosto pot. Nekatere snovi, ki jih najdemo v naši kozmetiki, direktno pospešujejo absorbcijo težkih kovin. Ena takšnih je flour. Fluor v zobnih pastah ali kako drugače vnesen v telo med drugim povečuje tudi resorpcijo nevarnega  aluminija v možgane, kar utemeljeno povezujejo z nastankom Alzheimerjeve bolezni. Aluminij pa je na udaru predvsem pri populaciji naših najstnikov, ki ne varčujejo z raznimi antiperspiranti, znanimi nosilci te kovine.

Študije opisujejo, da najstniki v kritičnem obdobju razvoja, puberteti, ko ponori žlezni in hormonski sistem in se pojavijo močan telesni vonj, akne, izpuščajčki …, dnevno nanesejo na kožo več kozmetičnih pripravkov (cca 17) kot povprečen odrasel človek (cca 12). Njihova izbira pa je žal zelo nekritična in neozaveščena. Običajno brez uspeha in z velikimi posledicami na dolgi rok preizkušajo vedno nove in nove kozmetične pripravke, pač v skladu s tem, kaj je trenutno moderno oz. » in« in jim zagotavlja večjo samozavest!

Ker vemo, da je odstraniti težke kovine iz telesa zelo težko, je bolje kar se da učinkovito preprečiti njihov vstop v telo. Zato poleg ukrepov, že opisanih v naših Novicah, razmislite tudi, s čim negujete sebe in svoje malčke ter kakšen zgled in v kakšno pomoč ste najstnikom, ki samozavest iščejo v kozmetičnih pripravkih.   

Če se vam pri prebiranju deklaracij zatika in je omenjeni spisek sestavin videti kot bi prebrali knjigo za kemijo, izdelka raje ne kupite, saj verjetno nima veliko skupnega z naravnim. Raje posezite po naravnih certificiarno organskih pripravkih, ki ne vsebujejo spornih sestavin. Teh pa je tudi v Sloveniji na voljo že kar precej.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: