Skupaj razkrivamo

22.5.2009

NOVO ŽIVLJENJE MED STARIMI ZIDOVI
Tekst: Metka Pezdirec in Jožica Pinter

Naši domovi so na različne načine podaljški naših čutil in nas kot »tretja koža« ščitijo pred svetom, ki nas obdaja. Dom bi lahko primerjali s človeškim organizmom, ki predeluje energijo, vodo, hrano in odpadke. Tudi hišo lahko naredimo »inteligentno« - ne z drago elektronsko opremo, ampak veliko preprosteje z uporabo naravnih mehanizmov zraka, sonca, vode in naravnih materialov.

Zima osiromaši naše telo in duha, primanjkuje nam energije, zato je pomlad pravi čas za razstrupljanje in okrepitev telesa. Tudi bivalnim prostorom moramo vrniti vlogo najbolj zdravega okolja, brez toksičnih in škodljivih elementov. Zato zavihajmo rokave in se lotimo popolnega spomladanskega čiščenja! Odstranimo odvečno staro »kramo« na kateri se vrsto let nabira prah in škodljive naslage, osvežimo naše zidove z novimi poslikavami, izberimo prave naravne materiale, ki bodo prinesle v naš dom resnično zdravilne učinke. Svetloba, barva, vonj, zvok in voda lahko vgrajeni v obliko in dekoracijo našega doma delujejo kot terapija. Po vzhodni filozofiji so ti elementi nosilci čija in vitalne energije, ki lahko okrepi naš osebni či.

Kako očistiti telo in duha smo v našem projektu že večkrat predstavili. Kako očistiti in ozdraviti naša bivalna okolja pa je še mnogim neznanka. Kako prepoznati bolno hišo? Lahko je prepoznati razpoko na fasadi, plesen v stanovanju, veliko pa je prikritih, nevidnih in tihih agresivnih škodljivcev. Najpogostejši zunanji vplivi, ki povzročajo propadanje gradbenih materialov in izgubo termoizolacijskih sposobnosti so: vplivi neviht in neurij, meteorskih vod in kapilarni dvigi podtalnice, smog. Ti vplivi se najpogosteje kažejo kot temne obloge (zapečen smog), razpoke na fasadah in odpadanje ometa (črne pajkaste glivice, ki se hranijo iz fasadnega sintetičnega tkiva, ko tudi mahovi, lišaji, zidne gobe), vlažne stene z veliko vsebnostjo soli (sulfati, nitrati, kloridi, amoniak, cink..). Razstopljene soli v konstrukcijah nekajkrat povečajo svoj volumen in jih s tem poškodujejo.V notranjosti pa bolno steno prepoznamo po temnih madežih na poslikavah, ki so posledica kondenza in plesni. Velika vsebnost vlage v konstrukcijah zgradb vsestransko uničuje zidove, ker mehča gradbene materiale.  Eden pogostih vzrokov škodljivega zraka v prostoru so tudi prezatesnjeno zapiranje oken in vrat, tople fasade, ki zapirajo zgradbo z večslojno sintetičnimi materiali, lepili in stiroporom.

Vedno govorimo le o sanacijah, ne pa o zdravljenju zgradb. Sanacija z uporabo nepravih materialov je neučinkovita, vzrokov ne odpravi in napake le prikriva. K sanaciji je potrebno pristopiti strokovno – z ustreznimi analizami vzorcev ugotoviti vsebnost škodljivih elementov in izmeriti pH vrednost materialov. Poškodovane dele zidov (fasad ali notranjosti) je potrebno ročno ali strojno odstraniti do opeke, poglobiti vmesne stike, jih izpihati in oprati s paro ali vodnim peskanjem. Postopek nadaljujemo z injiciranjem ekspanzivne hidrofobne malte, s katero zapolnimo razpoke in s posebnimi materiali ponovno kristaliziramo razstopljene soli. Na tako očiščeno podlago nanesemo sušilni sanacijski omet, apneno izravnalno maso in izbrano apneno barvo. Za dolgo obstojnost fasadnih ometov so najboljša izbira silikonski zaščitni sistemi (mineral – silicij), so dobro odporni na klimatske spremembe, vodoodbojni, hidrofobni in paropropustni.

Uporaba naravnih materialov na osnovi apna za omete in poslikave sten zagotavlja izsuševanje sten in uravnavanje vlage v prostoru, dezinfekcijo, uničenje in preprečevanje naslag, antistatičnost s prahofobnim učinkom. S takšnimi postopki in materiali bomo sanacije opravili trajno in učinkovito.

Žal je danes graditeljstvo (investitorji, arhitekti in izvajalci gradenj in obnov) obremenjeno z varčno gradnjo in zračnim tesnenjem plašča zgradb, pri čemer se zanemarjata zračnost zgradbe in povezava z naravo. Naj bo staro ali novo, bivališče mora združevati obstoječe življenjske sisteme, materiale in prostorsko oblikovanje, ki ustrezajo zdravstvenim in duhovnim kriterijem: duševni mir in telesno zdravje in uglašenost s planetom.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: