Skupaj razkrivamo

1.6.2009

Pasti hitrih diet 
Tekst: Sanja Lončar

Ni ženskega časopisa, ki bi si drznil preskočiti rubriko z dietami. Vsak mesec tako beremo o novih, vročih, modernih dietah, kot da bi šlo za nove modele čevljev. In skoraj vsak mesec se pojavi svetovni strokovnjak ali znana medijska oseba, ki je ugotovila nekaj, kar ni nihče pred njo, in sicer, kako se lahko prenajedate, ne da bi se vam poznalo, oziroma kako lahko v sedmih dneh izgubite deset kilogramov.  

Vsakič, ko mi nabiralnik natlačijo s prospekti, berem o tej in oni naravni formuli, ki jo priporoča doktor »XY« in ki obljublja, da vas bo rešila vseh odvečnih kilogramov hitro in brez posledic za zdravje. Zraven so pričevanja, slike »prej« in »potem«, vse skupaj pa opremijo še z naročilnico, v katero vpišete, koliko kilogramov želite izgubiti, in jo nato pošljete, tako kot otroci pošiljajo svoje želje božičku.

Kadarkoli to berem, pomislim: »Saj ni mogoče, da bi kdo nasedel tej objavi.« Ko pa zagledam enak oglas v še desetih medijih, si mislim, da bo naročnik teh oglasov zagotovo propadel, ker se mu tako velika naložba v oglaševanje ne bo obrestovala. Potem pa enake oglase zagledam tudi naslednji mesec, in mesec po tem, in še naslednje leto … in začnem dojemati, da je kupcev očitno bilo zadosti in da tej panogi tudi svetovna kriza ne pride do živega.  

Idealna teža? Vprašajte naravo!

Beseda dieta izvorno pomeni način prehrane. V naši družbi pa jo uporabljamo bolj v pomenu korekcijskega ukrepa, ki je potreben, ko se pokaže, da nas je naš način prehrane spravil v težave. Ko gre za telesno težo, sta naša fiziologija in projicirana slika ideala lepote na nasprotnih bregovih. Že skoraj dve desetletji mediji ustvarjajo mit lepote, ki bi ga po domače opisali z besedami »energijsko prazna, depresivna in anoreksična oseba«. Sočne, zadovoljne in energijsko nabite ženske niso v modi. Zvezdnice iz šestdesetih let prejšnjega stoletja so imele konfekcijsko številko 42, današnje pa se morajo stlačiti v 34 do 36.

Toda telo ima svoj program, ki se ne ozira na modne smernice. V naših genih so milijoni let izkušenj izdelali načrt za preživetje. In ta deluje vedno enako. Če začne telesu zmanjkovati potrebnih hranil, začne podvajati število maščobnih celic. Kadar mu ne omogočite dovolj hranil, telo razume, da se je »tam zunaj« verjetno začela vojna ali nova ledena doba, in začne shranjevati vsak presežek. Zato se vsaka redukcijska dieta konča s povečanim številom »shramb«, v katere bo telo takoj, ko bo dobilo priložnost, naložilo vsak grižljaj, ki ga boste zaužili. Strokovnjaki temu rečejo JO-JO efekt hitro zgubljenih in še hitreje povrnjenih kilogramov.  

Naravni izdelki?

Večina preparatov se hvali z naravnimi formulami. Omenjajo rastlinske izvlečke, 100-odstotno naravnost in tisoče zadovoljnih kupcev, kar bi moralo pomeniti, da je izdelek varen. Pa je res?  Ker večina izdelkov, ki jih ponujajo na ta način, ni prestala kliničnih preizkusov varnosti in ni registrirana kot zdravila, je njihov način delovanja in s tem tudi njihova varnost kupcu neznanka. Praviloma vsi izdelki delujejo po enem od treh principov delovanja ali s kombinacijo vseh treh:

   1. močno odvajajo vodo,
   2. pospešujejo metabolizem,
   3. zavirajo absorpcijo maščob.

Najhitrejši učinek dosežemo, če telo ožamemo kot spužvo. Izžeta voda povzroči dramatičen padec teže, a enako dramatično ogroža zdravje. Dehidriranost pa je, verjeli ali ne, eden osnovnih vzrokov debelosti. Mnogi ljudje, posebej ženske, ne znajo ločiti med potrebo po vodi in potrebo po hrani. Telo sporoča, da je žejno, vendar to napačno razumemo kot lakoto in se polnimo s hrano, ki bo za svojo presnovo porabila še več vode. Ko telo trpi zaradi pomanjkanja vode, začne vso razpoložljivo vodo nabirati v tkivih. Zato je zadrževanje vode neposreden znak, da smo dehidrirani, tega pa nikakor ne smemo razumeti, kot da je vode preveč. Ko z različnimi diuretičnimi sredstvi dosežemo, da se zaloge vode spraznijo, smo v resnici le povečali žejo telesa in bomo mehanizme varčevanja le okrepili. Namesto diuretikov in praznjenja vode iz tkiv je zato veliko učinkovitejša strategija hujšanja vodo piti. S tem dosežemo več pozitivnih učinkov hkrati. Ko bo telo dojelo, da mislite resno in da »suše« ne bo več, bo začelo prazniti »zajetja«, ki jih več ne potrebuje. Ko boste dosegli primerno hidriranost, boste začeli ločevati tudi med potrebo po hrani in potrebo po vodi. Zato se ne boste po nepotrebnem prenajedali takrat, ko telo potrebuje le vodo. 

Kot drugi mehanizem smo omenili pospeševanje metabolizma. V resnici je to pozitiven mehanizem, če ga znate uporabiti modro in z mero. Obstaja veliko naravnih snovi, ki lahko pospešijo izgorevanje. Mednje sodijo ingver, cimet, vse pekoče začimbe, kokosova maščoba in še veliko živil, ki pokurijo več kalorij, kot jih dajo. Če ta mehanizem uporabljate z občutkom, ste lahko vsak mesec lažji za enega ali dva kilograma, in to brez tveganja za zdravje. Če pa vam kdo obljublja, da boste vsak dan izgubili od pol do enega kilograma zahvaljujoč naravnim izvlečkom, ki pospešujejo metabolizem, pa se je nujno vprašati, kako to deluje.

Predpostavimo, da je v vašem telesu nek šibki člen v verigi prebave. Zagotovo obstaja razlog, zakaj telo ne more presnoviti vsega, kar ste zaužili, in se zato v njem nabirajo »ostanki«. Predpostavimo tudi, da ste potem zaužili čarobno tabletko, ki bo v enem dnevu »skurila« dodatni kilogram hrane. Ali si predstavljate, kaj to pomeni? Normalen človek v enem dnevu zaužije približno kilogram trde hrane. V normalnih okoliščinah bo telo moralo ta kilogram predelati, obdržati, kar potrebuje, in ostalo izločiti. S pomočjo tabletke pa bo iz vas šlo ven dvakrat več, kot boste vnesli. To pomeni, da bodo vsi vaši organi ta dan imeli dvojno delo. Ali jih je kdo vprašal, če to zmorejo?

Predstavljajte si, da vam šef danes naloži dvojno količino dela. En dan bo šlo, tudi nekaj dni boste mogoče uspeli delati dve izmeni. Kaj pa se bo zgodilo, če bo podvojeni napor trajal sedem dni, dva tedna ali še več? Kateri organ bo prvi obnemogel zaradi preobremenitve? Mogoče so izvlečki, ki to dosežejo, res naravni, vendar takšen napor ni naraven, zato ne bodite presenečeni, če bo bilanca takšne hitre shujševalne kure popuščanje srca, izčrpana ledvica ali oslabljena vranica. 

Misija nemogoče

S temi besedami bi lahko opisali tretji princip, ki ga uporabljajo izdelovalci čudežnih tabletk. Nekatere reklame za takšne izdelke vam celo nazorno pokažejo, kako snovi, ki jih prodajajo, vežejo maščobo in onemogočijo, da bi se presnovile. Res je lahko naravno in res lahko deluje, vendar telesa znova nismo vprašali, kaj si o tem misli.

Ko zaužijete maščobe, ima telo nalogo, da jih razgradi. Za ta namen bo žolčnik izločil žolčne soli, ki opravijo vlogo razmaščevalca, potem bodo encimi razgradili zaužito maščobo na maščobne kisline. Če je v naši prehrani dovolj vlaknin, se bodo povezale z maščobami in bodo tako mehansko onemogočile, da bi maščobe prešle v kri. V normalnih mejah je to koristno vedeti in tudi uporabiti. Vendar če uživate preveč vlaknin, se lahko zgodi, da telo ne dobi zadosti maščob, ki so nujne za obnovo celic, živčevja in tkiv ter za tvorbo hormonov in vitamina D.

Če pa so v igri snovi, ki kemično onemogočijo razgradnjo maščob, potem je vaše telo postavljeno pred nemogočo nalogo. Predstavljajte si žolčnik, ki dela »s polno paro«, pa kljub temu ne uspe razpršiti maščob, ki ste jih »konzervirali« s čudežnimi tabletkami. Tako kot vi, ko se spravite čistiti štedilnik, bo tudi vaše telo z vsemi močmi soli in encimov poskusilo priti »kemični uganki« do živega. Izčrpavali boste svoja prebavila, ki bodo na koncu klonila in priznala poraz pred izumom genialnega znanstvenika. Ali boste zmagovalec ali poraženec, je odvisno od tega, ali dojamete, da svoj žolčnik in trebušno slinavko potrebujete bolj kot konfekcijsko številko 36. 

Rešitve so drugje!

Poglavitni razlog za debelost je, da smo pozabili, da nas ne hrani le fizična hrana. Kitajci pravijo, da moramo vsak dan zaužiti pol hrane in pol prane. Če vas vaši odnosi ne veselijo, če vas vaše delo ne izpolnjuje, potem ste ZARES LAČNI, vendar se te lakote ne da potešiti s kalorijami. Namesto v hladilniku rešitve poiščimo v sebi. Vprašajte se, kaj bi storili, če bi imeli na voljo le nekaj mesecev življenja. Naredite tisto, kar čutite, da je vaš namen, tisto, kar vas najbolj razveseljuje, tisto, kar si že dolgo želite, pa nikoli ni bilo priložnosti, časa, razumevanja, okolja … Pozabite na vse razloge PROTI in brezpogojno vzljubite sebe takšne, kot ste.

Paradoksalno, vendar ravno takrat začnejo odvečni kilogrami odpadati sami od sebe, lakota izgine in odkrijete najboljšo dieto na svetu: brezpogojno ljubezen. 
 
Kako se znajti med različnimi dietami?

Vse diete, ki telesu odtegnejo pomembna hranila, sprožajo alarm, zaradi katerega telo začenja z varčevanjem in kopičenjem zalog. V to skupino sodijo vse diete brez ogljikovih hidratov, ali brez beljakovin, ali brez maščob … Enako velja za ločevalne diete, pri katerih ves dan uživamo le eno vrsto živil. Telo nima na razpolago vseh potrebnih snovi, zato so normalni procesi moteni. Ločevanje znotraj ene jedi (npr. škrobni zajtrk, potem pa kosilo, ki kombinira beljakovine in zelenjavo) ni sporno.
 
Skupni imenovalec vseh dolgoročno uspešnih diet je, da pazijo na polnovrednost živil (sveže in ekološko pridelano), priporočajo več obrokov na dan (pet), da zaradi njih telo ne trpi pomanjkanja, ob tem pa upoštevajo tudi glikemični indeks živil in se izogibajo jedem, ki bodo hitro dvigala sladkor v krvi.
 
Zahodne diete zelo rade preštevajo kalorije, glikemični indeks, odstotek vlaknin, analizirajo beljakovine in iščejo snovi, ki bi urejale metabolizem. Za zahodne znanstvenike obstaja le tisto, kar lahko dokažejo v laboratoriju oziroma vidijo pod mikroskopom. Kljub temu, da so na ta način marsikaj odkrili, pa njihova spoznanja segajo le do fizikalnih procesov, kar je le delček naše prebave.

Vzhodna umetnost prehranjevanja je veliko bolj celostna, ker poleg snovi upošteva tudi energijo različnih živil, njihovo medsebojno usklajenost in ustreznost določenih živil za različne tipe posameznikov. Hrane ne prebavljamo le fizično in z njo ne hranimo le fizičnega telesa. Zato vam namesto Montinjakove, ločevalne, GI, Atinsonove, DASH, Zone, South Beach in drugih modernih diet raje priporočamo v branje osnove ajurvede, makrobiotike in/ali kitajske tradicionalne medicine.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: