Skupaj razkrivamo

1.6.2009

Lepa in /ali zdrava nosečnica; Tekst: Adriana Dolinar

Ko dekle zanosi, zažari v vsej svoji ženskosti. Lepote tega sija pri ženski, ki živi v ravnovesju sama s sabo, ni mogoče skriti. Čeprav je normalno, da se telo nosečnice in kasneje doječe mamice spreminja in sledi potrebam razvijajočega se otroka, pa so mnoge odsotne nosečnice in novopečene mamice nesrečne zaradi svoje nove podobe. V prizadevanju ustrezati družbenim normativom, kakšna naj bi bila lepa nosečnica, kako čim prej po porodu postati spet fit in podobno, lahko z napačnimi dejanji in nepremišljeno izbiro (npr. kozmetičnih izdelkov) ogrozijo zdravje otročka. Eno takšnih nespametnih početij so na primer dietne ali razstrupljevalne kure v času nosečnosti ali dojenja. Zamisliti pa bi se morale med drugim tudi nad uporabo konvencionalne kozmetike, ki dokazano vsebuje zdravju škodljive snovi.

Hujšanje in razstrupljanje lahko počakata

Zato, če že morate, shujšajte ali prečistite telo pred spočetjem ali po končanem dojenju. Ob shujševalnih in razstrupljevalnih kurah se namreč res začnejo topiti maščobne rezerve, ki ste jih pridelale v nosečnosti, a žal se skupaj z njimi v kri izločajo tudi strupi, prej ujeti v maščobnem tkivu.  
Najbolj strupene snovi na našem planetu (živo srebro, svinj/svinec?/, PCB-ji, DDT-ji in podobne) ostajajo ujete v maščobnem tkivu. Tako jih imajo sardele desetkrat več kot plankton, oslič, ki se hrani s sardelami, desetkrat več kot one,  tuna pa jih tako nabere še desetkrat več kot osliči, kar pomeni tisočkrat več kot plankton, ki je na začetku prehranjevalne verige. Tu se zgodba ne konča, ker na koncu pridemo mi, ki smo na vrhu prehranjevalne verige in tako v telesu akumuliramo desettisočkratno vrednost okoljskih strupov. Ravno zato so tune v Ameriki in mnogih drugih državah hrana, ki jo nosečnicam odsvetujejo. Pred njimi pa ni zaščiten ne razvijajoči se otroček v trebuščku bodoče mamice ne doječi otroček v njenem naročju. Placenta, ki kot jajce obdaja otročka, toksinom žal ne more preprečiti vdora v njegovo telo. Prekomerno kopičenje toksinov (od ostankov pesticidov, aditivov, konzervansov, težkih kovin …) v tako majhnem telesu pa lahko povzroči številne težave v nadaljnjem razvoju in zdravju otroka. Prav tako se toksini izločajo skozi mleko doječe matere in obremenjujejo malo telo dojenčka, ki še nima docela razvitih razstrupljevalnih in obrambnih sposobnosti telesa.

Za izgled vaše pričeske poskrbite raje na naraven način. Na primer uporaba laka za lase, ki utrdi pričesko, po drugi strani spodkoplje zdravje vašega še nerojenega sinčka. Raziskovalci namreč poročajo, da naj bi verjetno ftalati v laku povzročili vse pogostejše pojave hipospadije – napake v razvoju urinarnega trakta pri fantkih. V Ameriki in Angliji se s temi težavami rodi kar en fantek od 250.

Na kožo dajte le tisto, kar lahko zaužijete!

Potrebe kože, ki mora v nosečnosti delovati intenzivneje, da lahko izloči vse strupe iz telesa, z raztezanjem pa se mora prilagajati spremembam oblike telesa, tudi raje zadovoljujte z naravnimi negovalnimi sredstvi. V prizadevanju obvarovati elastičnost kože, preprečiti nastanek strij, odpraviti morebitne nečistoče kože ali preprosto zgolj negovati kožo v času nosečnosti in dojenja je namreč tvegano uporabljati s kancerogenimi in teratogenimi snovmi, hormonskimi motilci in drugimi škodljivimi sestavinami obremenjene konvencionalne kozmetične izdelke. Te snovi le s težavo prepoznate, saj so na deklaracijah napisane z res drobnim tiskom in v kemičnem jeziku, ki ga večina ne razume, so pa resna nevarnost za vas in za vašega otročka. Posebej še, ko v tako majhnem telesu pride do kopičenja koktajlov toksinov, ki jih nosečnica v svoje telo vnese iz kozmetike, hrane, okolja …

Da bi se izognili preučevanju škodljivih sestavin v konvencionalnih kozmetičnih izdelkih, raje posegajte po certificirano ekoloških, bioloških in podobnih izdelkih, ki resnično negujejo in podpirajo naravne funkcije kože tudi v času nosečnosti in dojenja. Njihovo moč potrjujejo tudi dolgoletne izkušnje babic v državah, kjer je večja naklonjenost naravni negi nosečnic in mamic. Z redno uporabo na primer naravnih oljnih mešanic za masažo presredka so se tako mnoge ženske obvarovale raztrganin na tem področju. Zunanje lahko nečiste predele kože negujete recimo izmenično z Molkosanom (sirotko) in tinkturo ameriškega slamnika. Proti strijam se zunanje lahko poleg drugih naravnih krem borite tudi s kremo na osnovi ognjiča in kakavovega masla. Olje črnega trna ohranja elastičnost kože. V tem obdobju raje pozabite tudi na kreme proti celulitu, saj z njimi prav tako sprožate raztapljanje maščobnih blazinic in razstrupljanje podkožnega tkiva, in zopet bo v krvi polno toksinov.

Hrana za lepoto

Lepoto kože lahko podpirajo tudi izbrana živila in pitje zadostnih količin (2 do 3 litre, če je treba, lahko tudi več) čiste vode, s pomočjo katere se bodo lažje sproti izločali tudi toksini iz telesa. Na primer, za vzdrževanje elastičnosti kože uživajte veliko beljakovin in hrane, bogate z vitaminom C – ta bo ugodno deloval na zdravje in celjenje morebitnih ran.

Če imate suho in luskasto kožo, uživajte več esencialnih maščobnih kislin, ki jih je veliko v oreščkih, semenih in ribah, ki vsebujejo kakovostne omega 3 maščobne kisline (zaradi onesnaženosti po prehranjevalni verigi je bolje uživati manjše ribe z dna verige, ki v onesnaženih morjih niso živele dolgo časa). Izsuševanje kože lahko preprečite tudi z uživanjem naravnih karotenov, ki ga najdete na primer v korenju, sladkem krompirju, brokoliju, dinji, pa tudi z uživanjem vitamina B5 v polnozrnatih žitaricah, ribah, mesu … Srbečico suhe kože lahko umirite s hrano, polno vitamina B6, ki ga najdemo na primer v avokadu in indijskih oreških.

Dermatitis, akne in izpuščaje lahko preprečite z zadostnim uživanjem vitamina B3, ki skrbi za zdravje kože. Nahaja se v oreških, polnovrednem rižu, perutnini, ribah, mesu. Če se pojavijo težave, se izogibajte sladkarijam, živalskim maščobam, alkoholu in kofeinu. Zelo koristno je tudi uživati sirotko in probiotične bakterije, ker s tem poskrbite za ravnovesje črevesne flore in izboljšate resorpcijo mineralov, vitaminov in drugih vitalnih snovi iz črevesja v telo, s čimer pripomorete tudi k sprotnemu naravnemu čiščenju telesa. Tako se bo manj strupov izločalo preko kože. Strij se lahko ubranite z uživanjem hrane, bogate s cinkom. Tega najdete na primer v polnozrnatih žitaricah in siru.

Pomoč pri sprotnem čiščenju telesa skozi kožo med nosečnostjo je tudi uporaba vročih kopeli (nad 37 °C) in savnanje, a le za tiste, ki ste se tega posluževale že prej in se zavedate pomena hidriranosti telesa. Zavedati pa se morate, da je vse, kar dlje časa vzdržuje vašo telesno temperaturo nad 39 °C, pa najsi bo to vroča kopel, predolgo zadrževanje v savni ali pa pretirana aktivnost v vročem vremenu, lahko škodljivo za otroka v razvoju, zlasti v prvih treh mesecih nosečnosti. Pomirjujoče pa so raziskave, ki so pokazale, da je večina žensk zapustila banjo, ko je temperatura telesa narasla na 39 °C (to je v približno 10 minutah), saj jim kopel ni bila več po godu. Če se boste tej pomoči izognile, pa si brez večjih bojazni lahko v vroči kopeli namakate vsaj noge.

Največ pa boste za dobro sebe in otroka in s tem tudi za lepoto storile z ohranjanjem ravnovesja telesa in duha – zdravim načinom življenja in s prizadevanjem za notranji mir.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: