Skupaj razkrivamo

3.6.2009

Strupeni seks – krivec za neplodnost in raka! Tekst: Saška Tomič

Preden se ustrašite, da vam bomo v članku odsvetovali spolne odnose, naj vas pomirimo. S samim seksom ni prav nič narobe, vseeno pa vam bomo odsvetovali nekaj, na kar vas večina do tega trenutka najbrž ni nikoli pomislila – problematične lubrikante!

O suhosti nožnice ženske zelo nerade govorijo, ker jih to »okarakterizira«, kot da so za seks nezainteresirane, celo frigidne. Zdrava, mlada, plodna ženska bi praviloma ne smela imeti težav z vaginalno vlažnostjo. Ker pa današnje moderno življenje sestavljajo stres, antidepresivi, kontracepcijske tablete in ostala zdravila, je pojav suhe nožnice zelo pogost. Še posebno po menopavzi, ker spremenjeno delovanje hormonov vpliva tudi na spremembe vaginalne sluznice. Da bi se rešile neprijetne težave, ženske, nič hudega sluteč, posegajo po raznih lubrikantih, ki obljubljajo hitro rešitev.

Letni izkupiček prodaje lubrikantov znaša 1,5 milijarde evrov, trg pa še vedno skokovito raste. Police se šibijo pod raznovrstno ponudbo, ki je potrošniku sicer zanimiva in izredno privlačna, vendar praviloma nekakovostna, nezdrava in v večini primerov celo strupena!

Večina potrošnikov ne bere ali pa ne razume seznama sestavin. Tako jih tudi večina ne ve, da 'lubrikant na vodni osnovi' nikoli ne pomeni vode, ampak pomeni vodo, ki ji je dodana kopica izjemno strupenih kemikalij. Nekateri proizvajalci (med njimi tudi znamka enega najbolje prodajanih lubrikantov v Sloveniji) gredo celo tako daleč, da svojih sestavin sploh ne navajajo!  

Sestavine, ki tvorijo večino znanih klasičnih lubrikantov, niso bile preizkušene na sluznici, zato se dolgo časa ni vedelo za njihove negativne, v nekaterih primerih celo katastrofalne, posledice. Podatki o varnosti teh sestavin so torej povsem neuporabni, saj sluznica nanje reagira čisto drugače kot koža. Sluznica nima povrhnjice, kot jo ima koža, zato ni zaščitena pred zunanjimi dejavniki. Je izjemno propustna in zato toliko bolj izpostavljena strupom, draženju in veliko hitreje ter laže vpija kemikalije. Rektalna in vaginalna absorbcija je pogostokrat večja od oralne.

Nekatere sestavine klasičnih lubrikantov so celo rakotvorne, zato ni izključeno, da pogosta dolgoročna uporaba strupenih kemikalij v lubrikantih lahko privede do raka materničnega vratu in raka maternične sluznice.

Klasični lubrikanti, morilci spermijev!

Veliko parov ima težave z neplodnostjo. V ta namen ženskam predpišejo zdravila za neplodnost. Eden izmed stranskih učinkov teh zdravil pa je, glej ga zlomka, ravno suhost nožnice. Da bi preprečile novo nastalo težavo, ženske hitro posežejo po prvem lubrikantu, ki jim pride pod roke in tako dokončno sklenejo začarani krog. S partnerjem se nato spravita 'veselo na delo', ne sluteč, da sta že pred začetkom spolnega odnosa uničila skoraj vse možnosti za spočetje.

Seznam problematičnih sestavin

Najbolj pogoste sestavine klasičnih lubrikantov, ki se jim je potrebno izogniti:
    * Glycerin
      Praviloma je glicerin v kozmetičnih preparatih pridobljen iz nafte. Ob redni uporabi lahko povzroči izsušenost, sluznica pa prične hitreje vpijati kemikalije. Glicerin je dokazano toksičen za spermo, poleg tega pa vsebuje sladkor in s tem hrani Candido albicans!
    * Hydroxyethylcellulose
      Ni dokazanih negativnih učinkov, saj je sestavina izjemno slabo raziskana, zato se ji je, iz previdnostnega načela, bolje izogniti.
    * Gluconolactone
      Groba Alpha Hydroxyl kislina (AHA), pogosto uporabljena pri zdravljenju aken. Vpliva na kislost oz. nizko pH vrednost lubrikanta. Lahko draži oči in kožo, sluznico pa še toliko bolj.
    * Parabeni
      Konzervansi, ki so znani po svojem estrogenskem delovanju. Povezujejo jih z nastankom raka dojk, obenem pa dražijo kožo in povzročajo alergije.
    * Chlorhexidine digluconate
      Pogosto se pojavlja kot zdravilna učinkovina v vodicah za izpiranje ust, saj preprečuje gnitje zob zaradi oblog. Pri zaužitju velja za rahlo strupeno, draži oči in kožo. Laboratorijski dokazi kažejo, da lahko povzroči celične mutacije.
    * Sodium hydroxide
      Konzervans in pH uravnalec. Draži kožo in oči.
    * Sodium Benzonate
      Draži kožo. V kombinaciji s citronsko kislino sprošča strupeni benzen.
    * Propylene Glycol
      Sintetična sestavina, naftni derivat. Povzroča alergije, kontaktni dermatitis in izpuščaje.

Ko boste naslednjič posegli po lubrikantu, dobro preverite njegove sestavine. Predlagamo, da opravite inventuro zalog, ki jih imate doma in se znebite vseh neprimernih. Če je zaradi nepotrebnih zgrešenih nakupov trpela vaša denarnica, prizanesite vsaj svojemu zdravju!

Kot naravna lubrikanta sta pogosto v uporabi hladno stisnjeno kokosovo olje ali šentjanževo olje. Šenjanževka je znana po tem, da dobro obnavlja morebitne poškodbe sluznice, vendar je ne smete uporabljati, če imate kakršnokoli hormonsko terapijo ali uživate kontracepcijske tablete. Kokosova maščoba ima dobro viskoznost in kontaktno uničuje kvasovke in patogene bakterije. Pomanjkljivost so le mastni madeži, ki jih lahko pusti na perilu in posteljnini. Za vaginalno sluznico pa bi bili najbolj primerni lubrikanti na vodni osnovi, vendar le če izberete takšne, ki so narejeni iz najbolj čistih naravnih sestavin. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: