Skupaj razkrivamo

5.6.2009

Testi: Koliko ste pripravljeni odšteti za lepoto?

V zadnji številki revije Öko test (maj 2009) so pod drobnogled vzeli 20 dragih krem za nego zrele kože, in sicer takšnih, za katere kupci odštejejo od 50 do 200 EUR za 50 ml (to je 1.000 do 4.000 EUR na liter!) Za ta denar bi morali dobiti najboljše, kar obstaja na tem planetu. Ali se mogoče motimo?

Med izdelki naravne kozmetike so tokrat testirali le dva izdelka – Aquabio Gold in intenzivno dnevno kremo Lavere/Lavera?/ Solution Power Royal. Obe sta dobili zeleno luč in oceno zelo dobro. Od konvencionalnih izdelkov pa je s to oceno ocenjena le krema Annemarie Borlind System Absolute Tagescreme. Torej je 15 % testiranih izdelkov zelo dobrih, v rdečem polju pa jih je končalo 65 % (13 izdelkov).

Najdražja na testu je bila krema proizvajalca Estee Lauder pod blagovno znamko La Mer Creme de la Mer Intensive Feuchtigkeitspflege po ceni 206,67 EUR za 50 ml. V njej pa so našli policiklične mošusne spojine, alergeno dišavo, sporni UV filter in preveč parafina/silikona.

Sledi ji enako slabo ocenjena Lancaster Retinology Total Age Solution Cream, ki jo dobite za 149,92 EUR. V njej so našli enake pomanjkljivosti kot v prejšnji kremi, ob tem pa še PEG derivate.

Tretja po ceni in enako nezadovoljivo ocenjena je bila Lancome Renergie Morpholift R.A.R.E. Lifting Pflege s ceno 87,50 EUR in s še daljšim seznamom pomanjkljivosti. V njej so našli alergeno in še dve potencialno sporni dišavi, formaldehid, sporni UV filter, halogenorganske spojine, PEG derivate in preveč parafina/silikona.

V kremi Biotherm Biofirm Lift Anti Falten Festigkeitspflege so našli policiklične mošusne spojine, alergeno dišavo, halogenorganske spojine, PEG derivate in preveč parafina/silikona.

Chanel Precision Hydramax + Active Creme je nabrala iste negativne pike, le da namesto alergene dišave vsebuje sporni UV filter.

Clarins Multi Active Day Cream Protection Plus vsebuje celo pesticid triclosan, ob njem pa še policiklične mošusne spojine, alergeno dišavo, PEG derivate in preveč parafina/silikona.

In da vas ne utrujamo s ponavljanjem podobnih ugotovitev – enako nezadovoljivo ocenjene so bile tudi kreme Clinique Repairwear Lift SPF 15 Tagescreme, Douglas Beauty System Blue Lotus, Helena Rubinstein Skin Life Repair Creme, Juvena Juvedical Erneuernde Tagescreme, Lirac Lipofilling Anti Age Tiefenlifting Volumen Korrektur, Marbert Anti-Age Care Profutura Cream in Shiseido Benefiance Daytime Protective Cream.  

Seksi perilo

Koliko ste pripravljeni odšteti za nedrček? 10, 20 ali mogoče 60 EUR? Zagotovo menite, da več denarja pomeni več kakovosti, pa tudi na tem področju velja tako kot na vseh ostalih: zagotovo kakovosti ne morete kupiti po najnižji ceni, vendar je prehitro sklepati, da je cena sama po sebi zagotovilo kakovosti.

Aprilski test 25 črnih nedrčkov razkriva, da je cena modnega perila včasih previsoka in pogosto ni v neposredni zvezi s ceno izdelkov./To se mi ne zdi smiselno: … previsoka cena ni v zvezi s ceno izdelka … Kaj je s tem mišljeno? Da ni sorazmerna s stroški izdelave?/

Najbolje ocenjen je bil izdelek blagovne znamke Felina (42,95 EUR), v katerem niso našli nobene sporne snovi. Brezhiben po sestavi je bil tudi nedrček C&A, ki ga dobite za 12 EUR. Z manjšimi pomanjkljivostmi so oceno dobro dobili tudi izdelki Esprit, Nur Die, Passionata in Skiny. Če na svoje prsi ne želite dajati spornih barvil in drugih kemikalij, je dobro vedeti, da so jih našli v izdelkih blagovnih znamk KIK (art. 85296/00), Chantelle (art. 3086), Real Damen Welt, Nina nov C, (art. 46510),  Lejaby (art. 5113N), Sloggi Hot Light T-Shirt Bra, Triumph Angel Curves WDP in Wonderbra Transparent Line (art. 17571).

Kult las brez prhljaja!

So vas že prepričali, da bo prhljaj odločal o vaši karieri, odnosih in priljubljenosti v družbi? Upamo, da ne. Ne moremo vam svetovati, kateri izdelek bi bil zares sposoben odpraviti prhljaj. Lahko pa vam zaupamo, s katerimi je bolje, da ne tvegate, ker utegnete razen prhljaja imeti še dodatne težave. Med 25 šamponi proti prhljaju sta oceno zelo dobro dobila le izdelka proti prhljaju Logona in Lavera. Zaradi vsebnosti PEG derivatov pa so z oceno dobro ocenili šampone proti prhljaju blagovnih znamk Alpecin, Balea, Cadeavera, Hairwell Highcare, Kur Pflege, Kurell Hair Care, Nivea For Men, Pool Hair Care, Sebamed, Seide, Yanao in Yung Haircare.

Zaradi problematičnih aktivnih učinkovin, halogenorganskih spojin in PEG derivatov so slabše ocenili šampone proti prhljaju As Haircare, Crisan, Eucerin, Shauma in Seborin.

Najslabše ocenjeni in z dolgim seznamom pomanjkljivosti, ki jim Öko test prižiga rdečo luč, so Dove Therapy, Garnier Fructis, Guhl proti prhljaju z rožmarinom, Head&Shoulders Clasic Clean, L'Oreal Elvital Selenium S Aktivni šampon prot prhljaju in Pantene Pro V šampon proti prhljaju. Vsi omenjeni vsebujejo formaldehid, pri vseh z izjemo Guhla je aktivna učinkovina sporna za zdravje, zadnja dva pa vsebujeta še dietilftalate in policiklične mošusne spojine. (Vir Öko test, marec 2009).

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: