Skupaj razkrivamo

9.6.2009

Lepota od znotraj; Tekst: Sanja Lončar

Če omenimo skrb za kožo, nam hitro pride na misel zdravilna moč aloje (Aloe vera). Redke so zdravilne rastline, ki imajo pri zdravljenju najrazličnejših težav tako zajeten dosje uspehov.

Aloja je zagotovo vodilna rastlina za oskrbo ran, opeklin in drugih težav s kožo. Rane zapira z zaščitnim slojem, ohranja vlago, hladi in blaži bolečine, zmanjšuje srbenje in ob tem koži omogoča “dobavo” množice dragocenih in za celjenje nujnih učinkovin.

Ker mnogi ponudniki vedo, da besedna zveza Aloe vera potrošnikom pomeni nekaj dobrega, je vse več preparatov, ki včasih spornim recepturam primešajo le nekaj aloje povprečne ali slabše kakovosti, potem jo narišejo na embalaži in si že obetajo denar manj poučenih kupcev. Takih pa je na žalost veliko ...

Skrivnost uspeha aloje je, da se zna prebiti zelo globoko v kožo in vplivati že na ravni, kjer celice nastajajo. Če pa je aloja le sestavni del kakšnega preparata, je zelo pomembno, da kakšna izmed sestavin ni sporna, ker ji bo aloja kot trojanski konj omogočila, da predre veliko globlje, kot bi sicer. Zato pri nakupu izdelkov za nego kože zelo pozorno preverite, v kakšni družbi je aloja.  

Kako se regenerirati od znotraj?

Regenerativne moči na koži poznamo že dolgo. V zadnjem času pa so vse bolj zanimive raziskave, ki odkrivajo mehanizem delovanja aloje na naše sluznice.

Kako pomembne so naše sluznice, ugotovimo šele, ko z njimi kaj ni v redu. Ko se ugriznemo, ko imamo vaginalna vnetja, ko je grlo “posušeno” ali ko v želodcu in črevesju zapeče, bi dali vse, da se rešimo bolečin in neprijetnega občutka.

Znanstveniki so ugotovili, da je zdravje sluznic ključnega pomena za naše celotno zdravje. Sluznice uravnavajo naše možnosti za pravilno vsrkavanje hranil, obenem pa so zaščita in filter. Dokazana je neposredna povezava med zdravljenjem alergij in obnovo oziroma regeneracijo sluznic. Tudi po kemoterapijah, ki močno prizadenejo sluznice, je hitrost okrevanja odvisna od tega, kako hitro jih bomo regenerirali. Neposredno pod sluznico tankega črevesa imamo pomembne celice, ki skrbijo za delovanje našega imunskega sistema. Če je sluznica poškodovana, se to pozna tudi kot slabljenje naše obrambe. Utrujenost, alergije, izpadanje las, krvavitve dlesni, srbečica in “ugasel” videz so le posledice težav z našimi sluznicami. Ko jih prizadanemo z rafinirano hrano, zdravili, kajenjem in podobnim, postanejo naše sluznice lahek plen razbohotene kandide, virusov, bakterij ali zajedavcev. Tudi srbečica na koži je lahko neposreden odgovor na prizadete sluznice. Ko poskrbimo za sluznice prebavil, srbečica pogosto izgine.

V tej luči postajajo zelo zanimive ugotovitve o blagodejnem delovanju soka aloje na notranje sluznice. Mehanizem njihovega delovanja je pri tem večplasten. Aloja navlaži notranje sluznice, ob tem pa izvaja tudi aktivna popravila na naših zaščitnih tkivih. Kakovosten alojin sok podpira izgradnjo in regeneracijo poškodovane sluznice ter pospešuje metabolizem in hitro razstrupljanje tkiv.

Sluznica je tudi najboljši “sprejemnik” za alojo. Zato je dober nasvet, da sok zadržite v ustih čim dlje, ker bodo skozi sluznico v ustih določene snovi vstopile neposredno v limfni obtok. Narkomani to dobro vedo. Tudi zdravila, ki jih dobimo v obliki razpršil ali za “pod jezik”, delujejo na enak način.

Neoporečen bio sok aloje je zato najbolje piti po majhnih požirkih in ga čim dlje držati pod jezikom. Raje večkrat po malem kot naenkrat veliko.

Kako izbrati dobre izdelke  

    * Prvi pogoj je, da uporabljate le izdelke iz aloje, ki je rasla na naraven način, ki je niso dodatno gnojili ali varovali pred škodljivci. Danes vam bodo vsi ponudniki zatrjevali, da je njihov izdelek ekološki, vendar le redki lahko postrežejo tudi z dokazi. Če vemo, da je le majhen delež svetovne pridelave ekološki, potem se zares lahko vprašamo, na čem slonijo trditve nekaterih ponudnikov, ki se hvalijo s 70-odstotnim tržnim deležem, da imajo ekološko pridelano alojo. Vzdrževanje zdrave monokulture na ekološki način je zelo zahtevno. Manj problematični z vidika ekološke pridelave so mešani nasadi, ki omogočajo optimalne razmere in sodelovanje med različnimi rastlinami. Takšni nasadi so v Mehiki, na Kubi in v Gvatemali, kjer ima aloja na razpolago dovolj vlage in mikrohranil, zato je manj na udaru škodljivcev in ustvarja manj zaščitnega aloina. Večjo vitalnost teh rastlin so potrdile tudi meritve biofotonov profesorja Poppa. Rastline, ki rastejo na vročih področjih Španije, Italije in Grčije, so bolj izpostavljene suši, pozimi pa doživljajo nižje temperature in zato ustvarjajo več zaščitnega aloina. Odstranjevanje aloina je zato pri teh ponudnikih bolj zahtevno, in ker ga del ostaja v izdelkih, se to pozna tudi na močnejšem okusu in vonju. Če je presežni aloin odstranjen ročno, to ni problem. Večja težava je, da mnoga podjetja zaradi prihrankov aloin izločajo s postopkom filtriranja, s katerim iz soka poberejo tudi veliko koristnih hranil in zdravilnih učinkovin.
    * Drugi pogoj je, da izbirate izdelke ponudnikov, ki se z alojo ukvarjajo resno in niso le prekupčevalci in polnilnice, ki kupujejo tisto, kar ostane na svetovnem trgu, in potem to pakirajo v svoje izdelke.
    * Tretji pogoj je, da izdelki ne vsebujejo spornih snovi. Res je, da je količina konzervansov, ki jih zasledimo pri izdelkih na trgu, majhna, vendar so raziskave dokazale, da pri regeneraciji skuznic morebitna prisotnost citronske kisline ali drugih konzervansov zelo vpliva na regenerativno zdravilno moč aloje.
    * Pazljivo berite sestavo izdelkov. Dodana voda kaže na to, da niso uporabili čistega rastlinskega soka aloje, temveč izvlečke, ki so jih potem ponovno razredčili z vodo.
    * Tudi alkohol, konzervansi iz skupine parabenov, kemični emulgatorji in kemični zaščitni faktorji (ki imajo v telesu pogosto hormonske učinke) povzročijo alergije na koži, poleg tega pa se te neželene snovi nalagajo v telesu.

Pri nakupu proizvodov, ki vsebujejo alojo, bodite pozorni na najvišjo kakovost in čistost.  Proizvodi, ki so mešani s čistimi rastlinskimi olji, blagodejno vplivajo na kožo in so istočasno tudi balzam za dušo.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: