Skupaj razkrivamo

13.6.2009

KAKO DOBRO STE »ZLEPLJENI« SKUPAJ?  Tekst: Katja Podergajs

Ste že kdaj razmišljali, kaj drži skupaj vaše telo? Katero »lepilo« omogoča vašim celicam, tkivom, organom, da se tako lepo povezujejo in iz vas delajo to, kar vidite v ogledalu?

To krasno naravno lepilo se imenuje KOLAGEN in če ste morda pomislili, da se z izrazom lepilo le šalimo, vprašajte Grke: ime kolagen namreč izvira iz grške besede kolla, ki pomeni – lepilo. Kola-gen je tako v dobesednem prevodu proizvajalec lepila.

Da so Grki vedeli, o čem govorijo, povedo zanimive lastnosti kolagena. Je vrsta proteina, ki povezuje in krepi različna (predvsem vezivna) tkiva: kožo, kosti, kite, mišice, hrustanec. Prav tako krepi notranje organe in krvne žile, prisoten pa je celo v zobeh. V telesu sesalcev je najmočneje zastopana beljakovina, saj predstavlja kar 25 % beljakovinske mase. Zelo zanimiva je njegova struktura: sveženj vlaken ima obliko tesno zavite trojne vijačnice, ki je izredno odporna na raztezanje in skupaj z elastinom (povezovalcem kolagenskih vlaken) omogoča tkivom prožnost.  

Za sintezo kolagena v telesu je zelo pomemben vitamin C, ki preprečuje škodljive učinke prostih radikalov v telesu. Ti namreč povzročijo t. i. »navzkrižno vezavo« kolagenskih vlaken, to pa vodi v zmanjšano prožnost – proces, ki nam je vsem najbolj znan v primeru kožnih gub. A kožne gube so bolj ali manj estetski »problem«, medtem ko se hujše težave zaradi zmanjšane prožnosti kolagena ali njegovega pomanjkanja skrivajo v notranjosti telesa. Prej kot bi jih lahko opazili, jih bomo začutili v obliki osteoartritisa, težav s presnovo beljakovin, poslabšanega vida, oslabljenih žil ipd.  

V mladosti naše telo samo proizvaja dovolj kolagena, okoli 35. leta pa začne ta proizvodnja upadati, pri čemer s(m)o na slabšem predstavnice nežnejšega spola, saj se pri nas ta postopek odvija še hitreje. In ker smo ponavadi tudi dosti bolj občutljive na svoj videz in mislimo, da so gubice šarmantne zgolj pri moških, se branimo pred tovrstnimi znaki staranja z raznovrstnimi (pregrešno dragimi) kremami. Napaka! Če že želite »pomladiti« svojo kožo, se bo treba tega lotiti navznoter. Dr. Pugliese je namreč ugotovil, da kolagen v obliki krem ne prodre dlje kot do zunanjih slojev kože in ga telo zaradi tega ne more uporabiti. Veliko bolj učinkovito je uživanje snovi, ki jih telo potrebuje za izgradnjo novega kolagena in pospešeno razgrajevanje starega, neprožnega. In katere so te snovi? Dvignite pogled do prejšnjega odstavka in še enkrat preberite o povezanosti prostih radikalov in čvrstosti kolagena. Odgovor je na dlani: potrebujete hrano, ki vsebuje obilico antioksidantov (brokoli, ohrovt, zelje, cimet, polnovredna žita, semena, zeleni čaj …), če vam je ne uspe vključiti v svojo kuhinjo, pa si lahko priskrbite kakšen prehranski dodatek. Še vedno boste zmernejši od Japoncev, ki so v zadnjih letih v tekanju za večno mladostjo šli celo tako daleč, da imajo restavracije na menijih jedi z dodatkom kolagena … 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: