Skupaj razkrivamo

1.7.2009

Kaj bo najboljše za kožo? Tekst: Sanja Lončar

Poletje nas je že pošteno ogrelo in sončni žarki vse bolj »obdelujejo« našo kožo.

Sodeč po ponudbi v trgovinah, je vsesplošno propagiranje visokih zaščitnih faktorjev obrodilo sadove in najbolje se prodajo sredstva z zaščitnimi faktorji, večjimi od 20. Visoki faktorji niso rešitev in obremenitev z močno kemijo terja tudi vse več težav na koži. Poleg tega faktorji, večji od 8, skoraj v celoti ustavljajo proces tvorbe vitamina D, ki je nujen za izgradnjo kože, delovanje imunskega sistema, hormonsko ravnovesje in zaščito kože pred rakom.

Strinjamo se, da so UVA-žarki nevidni sovražniki, vendar ozaveščeni to težavo rešujejo tako, da v času najmočnejšega sonca kože preprosto ne izpostavljajo UV-sevanju. Nikakor pa se ne pustimo prepričati, da so edina rešitev močni sintetični filtri, ki delujejo v telesu hormonsko in so zato potencialni hormonski motilci.

Menimo, da je najvarnejši recept naslednji: zmerno izpostavljanje soncu v jutranjih in popoldanskih urah brez zaščite, da dobimo potrebno količino vitamina D, zmerna zaščitna sredstva (npr. faktorji 8 do12) v vmesnem času in dosledno umikanje s sonca oziroma nošenje zaščitnih oblačil in pokrival za glavo v času najmočnejšega sonca. Za popolno varnost je dobro kožo negovati tudi po izpostavljenosti soncu.

Alfred Vogel je v ljudskem zdravniku zapisal, da je priporočljivo tekom celega leta vsaj enkrat na teden po tuširanju v mokro kožo vtreti žličko do dve šentjanževega olja, ker bo to odlična preventiva pred degenerativnimi spremembami na koži. Šentjanževka je odlična terapija za opečeno kožo, nikakor pa ni priporočljiva kot zaščita pred soncem, ker je lahko fototoksična, in zato na koži lahko nastanejo težave s pigmentacijo. Šentjanževka zdaj cveti in jo lahko naberete, namočite v olivnem olju in uporabljate za nego kože po sončenju in celjenje ran na sluznicah (npr. hemoroidi). Pozimi pa lahko kar zaužijemo žličko tega olja na dan, ker deluje kot dodaten odmerek sonca v temačnem obdobju in je močen antidepresiv. Šentjanževke pa nikakor ne smete uporabljati, če uživate kakršnakoli hormonska zdravila, ker bo izničila njihov učinek.

Med vsemi rastlinami je največji »strokovnjak« za obnovo kože po morebitnih opeklinah gel aloje vere. Do sedaj so z njim opravili nešteto raziskav in preizkusov in ni dvoma, da je aloja zmožna delati čudeže in reševati tudi takšne poškodbe kože, ki bi brez nje vodile v tragičen konec. Obnovo celic pospeši do osemkrat! Zato jo uporabljamo pri opeklinah, luskavicah in nevrodermitisu.

Aloe vera prodira zelo globoko v kožo, skozi vseh sedem plasti, in je celo sposobna popraviti poškodovani genski zapis opečenih celic. Na ta način neposredno preprečuje nastanek rakavih obolenj. Poleg tega uravnava tudi elektrolitsko in ozmotsko ravnotežje, s čimer prispeva k hitrejšem celjenju.

Zato je gel aloje vere koristno uporabiti tudi pri blažjih opeklinah in draženjh kože, pitje alojinega soka pa bo krepilo sluznice in pospeševalo regenerativne procese od znotraj. Gel aloje vere in sokovi, ki jim niso dodajali kislin, imajo enak pH kot naša koža, zato pomagajo ohranjati kislinski zaščitni sloj kože in delujejo hipoalergeno.

V času, ko je zares težko ugotoviti, koliko so nevarni sončni žarki, ki smo jim izpostavljeni, bo krepitev imunskega sistema in dosledna nega kože po sončenju dobra strategija za užitke brez tveganja.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: