Skupaj razkrivamo

2.7.2009

Koža: »Kar vstopite, prosim!« Tekst: Polona Sokol

Pogosto lahko beremo, da ni vseeno, kaj dajemo na kožo, saj posamezne sestavine prehajajo preko kože v obtok in tako zaokrožijo po celem telesu. S tem ni nič narobe, če gre za neškodljive ali celo telesu koristne snovi. Še bolj kot preostali del kože pa je občutljiva sluznica. Le pomislimo, kako je z odvisniki – kadijo, si mažejo dlesni (ustna sluznica), »snifajo« (nosna sluznica), ker tam mamilo hitreje preide v obtok in je učinek »boljši«.

Pa se zares zavedamo, kaj dajemo na kožo? Navadno ozavestimo kozmetiko, ne pa tudi ostalih skritih snovi, ki jih (ne)zavedno dajemo na svojo kožo, in kar je še bolj žalostno – na kožo dojenčkov, ki pa še ni popolnoma razvita in je zato še toliko bolj občutljiva na razne škodljive snovi.

Kaj je ena prvih reči, ki jih naredijo, ko se otrok rodi? Nadenejo mu pleničko iz umetnih materialov in od takrat dalje v večini primerov približno šestkrat na dan, dokler ne osvoji kahlice, kar je povprečno pri dveh letih in pol. To pomeni, da na njegovi ritki pristane 5500 do 6000 pleničk v življenju …

In potem recimo deklica odraste, pride v puberteto in dobi menstruacijo. Vsa zardela v obraz si kupi prve vložke. Seveda tiste s krilci in gelom, ki zadržijo nekajkrat več tekočine na mestu, so ultra tanki in še nadišavljeni!

Ženska ima v svojem življenju približno 450 ciklusov in porabi približno 12.000 vložkov. In čeprav gre pri vložkih in pleničkah za majhne količine škodljivih snovi, se jih v letih nabere nezanemarljiva količina.

O čem torej pišem? Kaj je v pleničkah in v vložkih za enkratno uporabo?

Sestavljeni so iz zunanjega in notranjega sloja plastike, med njima pa je »supervpojno« jedro iz celuloze in natrijevega poliakrilata (vpojni gel, ki lahko glede na lastno težo veže 300-kratno količino vode). Slednji po trditvah strokovnjakov ni strupen, vendar povzroča kar nekaj neprijetnosti: kristalčki dražijo kožo in povzročajo izsuševanje ritke, plenični izpuščaj, lahko celo zaidejo v urinarni trakt, kjer povzročijo okužbo. Smrtna doza zaradi higroskopičnosti (hitre vezave vode) za dojenčka je pet gramov. Delavke, ki so zaposlene v podjetjih, kjer delajo s to snovjo, imajo povečano število obolevnosti na ženskih spolnih organih, dokazano je počasnejše celjenje ran in povečana utrujenost. V tamponih je zaradi toksičnega šoka prepovedan že od leta 1985.

Druga močno škodljiva snov je dioksin, ki nastane kot stranski produkt beljenja s klorom (obstajajo »eko pleničke za enkratno uporabo«, ki so beljene s kisikom ali celo nebeljene). Na seznamu EPA velja dioksin za najbolj strupenega možnega povzročitelja raka. Vpliva na imunski sistem. V številnih državah je njegova uporaba prepovedana.

Tretja snov je TBT (Tributyl tin), ki je biocid, ki se sicer uporablja za škropljenje polj. Snov je močno strupena. V pleničke so ga dodajali preventivno proti glivicam. Vpliva na imunski sistem otroka in s številnimi raziskavami je potrjen tudi močan vpliv na hormonalni sistem. Še posebej ga povezujejo z neplodnostjo dečkov. TBT je bil dodan tudi barvam za čolne, vendar je Greenpeace dosegel prepoved, saj so raziskave pokazale hude anomalije spolnih organov morskih sesalcev. TBT je bil prisoten v pleničkah treh najbolj znanih (in najbolj oglaševanih) blagovnih znamk istega proizvajalca. Leta 2000 je organizacija Greenpeace zahtevala prepoved dodajanja TBT v pleničke, epilog še čakamo.

Ostale snovi: razni losjoni in parfumi, ki so sintetično pridelani iz naftnih derivatov in vsebujejo škodljive ftalate, ki so prav tako hormonski motilci, o čemer je bilo v naših novicah že pisano.

Če samo pomislimo, da tako pleničke kot vložke nosimo neposredno na občutljivi in vpojni sluznici, so posledice zaskrbljujoče. In če temu dodamo še dejstvo, da se dečkom v pleničkah pregrevajo moda, kar lahko vpliva na nepopolno proizvajanje in zorenje semenčic, se zastavlja vprašanje: Kaj bo s plodnostjo čez deset let, ko bodo prišli v plodno obdobje otroci, ki so povijani izključno v pleničke za enkratno uporabo?! Že danes so težave s plodnostjo v porastu. Lahko pričakujemo, da bodo pari, ki bodo sposobni naravno spočeti otroka, postali redki kot štiriperesne deteljice, večina pa se bo morala zdraviti! (Farmacevtski lobi, ki danes proizvaja pleničke in vložke, pa si bo spet mel dlani!)

Če dvomite o tem, kako snovi prehajajo skozi kožo, si pripravite vedro vode in vanjo strite nekaj strokov česna. Nato vanjo namočite noge in uživajte … Po 15 do 30 minutah česnove snovi že zaokrožijo po telesu, v ustih dobimo zadah po česnu, če se potimo, ima pot vonj po česnu …

Kje je rešitev? Za otročiče izberimo pralne pleničke (sodobne precej olajšajo delo), pri katerih je vpojnost dosežena na naraven način z več plastmi blaga. Za večjo skrb jih perimo z oreščki ali pralnimi kroglami, in ne z agresivnimi pralnimi praški. Ženske naj izberejo vložke za enkratno uporabo iz 100-odstotnega bombaža pridelanega brez kemije, če so pripravljene prihraniti pri smeteh in denarju, pa naj se odločijo za pralne vložke ali za menstrualno skodelico, ki je izdelana iz naravnega silikona in nima dodanih umetnih snovi. 
 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: