Skupaj razkrivamo

2.7.2009

Modre ženske ne rabijo tabletk!; Tekst: Sanja Lončar

Zgodba o nadzoru rojevanja ni današnjega datuma. Modre ženske so obvladale uporabo zdravilnih rastlin in naravnih pripravkov, ki so omogočali nadzorovanje rojevanja že tisočletja nazaj. V knjigi Fani Okič (Da bo življenje živelo) lahko preberete, da je bil ravno to eden od motivov cerkve, da se je z vsemi primeži inkvizicije spravila na modre ženske. Davek se je takrat plačeval po glavi prebivalcev in več glav bi pomenilo več davkov za cerkev in več vojakov na razpolago plemstvu. Znanje modrih žena pa je križalo račune enih in drugih.

Zato so bile modre ženske razglašene za čarovnice, ki občujejo s hudičem. Vsako poznavanje energij narave in moči rastlin je bilo ožigosano kot čarovništvo. Še danes je to eden največjih zločinov, kar jih pomnijo naša tla. Zamolčani grobovi druge svetovne vojne so malenkost v primerjavi s zamolčanim številom žrtev inkvizicije, ki jih merijo v milijonih. Skupaj z modrimi ženami pa so bili požgani tudi naša civilizacijska povezava z naravo ter znanja starih kultur, ki so po svojih vrednotah in dojemanju celote v marsičem presegale tisto, kar danes slavimo kot svoje dosežke.

Sodobni svet je razglasil enakopravnost ženske in ji v večini držav priznal pravico do nadzora nad rojstvom. Ta koncept sicer katoliški cerkvi še vedno ni sprejemljiv, vendar brez izjeme zahodne države podpirajo različne metode nadzora rojevanja.

V ta namen je konec šestdesetih let prejšnjega stoletja farmacija ženskam ponudila kontracepcijsko tabletko, ki deluje tako, da zmoti normalno hormonsko dogajanje v telesu. S sintetičnimi oblikami estrogena in progesterona so ustvarjeni koktajli, ki onemogočajo normalen potek dozorevanja jajčeca in spreminjajo stanje sluznic. Res je peroralna kontracepcija v primerjavi z drugimi oblikami kontracepcije, ki jih ponuja industrija, najbolj varna, vendar je cena te varnosti včasih previsoka.

Seznam stranskih učinkov kontracepcijskih tablet je dolg – od pridobivanja na teži, slabosti, glavobolov, depresij, vnetij nožnice, urinarnih infektov in sprememb na koži do vnetja dlesni in zatečenih prsi. Če si predstavljate le eno izmed teh težav, potem vam je jasno, da v takšnem stanju še pomislite ne na seks. Ob tem so opisani simptomi le vrh ledene gore, ki nam sporoča, da smo nehote sesuli še vrsto procesov v telesu, ki so odvisni od našega normalnega hormonskega valovanja.

Verjetnost, da ženska, ki jemlje tablete, zanosi, se giblje med 0,3 in 8 odstotki. Mogoče je odstotek varnosti res tako visok ravno zato, ker večini žensk, ki tablete jemljejo, po nekaj mesecih ni več do spolnih odnosov? Namesto dojenčka bo v trebuščku začela rasti kandida. Oralna kontracepcija namreč uničuje koristne mlečnokislinske bakterije in tako spodbuja rast nadležne kvasovke Candide albicans. Ta pa nas zastruplja, nam odžira potrebna hranila in se širi tudi v druge sluznice telesa, dokler ne doseže tudi naše nožnice in nohtov. Alfatoksini, ki jih kandida izloča, pa so močni živčni strupi, ki nam še dodatno zmešajo hormone in nas spravljajo v ekstremna razpoloženja brez vidnega razloga. Mrzle roke in noge, utrujenost, napenjanje, nerazložljiva pozabljivost … vse to so pokazatelji, da smo poleg hormonskega sesuli tudi ravnovesje v črevesni flori. (Več o tem kako kandido vrniti v normalne okvirje preberite v knjigi »Resnice in zmote o kandidi«.)

Ob tem pomeni oralna kontracepcija tudi dolgoročno tveganje, ker lahko vpliva na proces strjevanja krvi in zviša tveganje nastanka krvnih strdkov – kar lahko pripelje do pljučne embolije, možganske kapi ali venskih tromboz. Povečano je tudi tveganje za raka dojke.

Jeseni je v medijih odmeval primer 22-letne študentke iz Zadra, ki naj bi umrla zaradi pljučne tromboembolije, ki so jo povezovali z jemanjem kontracepcijskih tablet Yasmin (v Sloveniji so poznane pod imenom Yarina), ki jih je začela jemati tri mesece pred smrtjo. Po pisanju hrvaških medijev je zaradi jemanja te vrste tablet pred dvema letoma zaradi enakih zapletov umrla tudi 26-letna Rečanka. Enaka usoda je doletela tudi 24-letno avstralsko študentko. V Sloveniji se je takrat oglasila tudi 42-letna Slovenka, ki je medijem zaupala svojo podobno zgodbo. Seveda, ne končajo se vsi zapleti s smrtnim izidom in ne pridejo vsi v časopise. Če že pridejo, predstavniki za PR farmacevtskih družb angažirajo svoje sponzorirane zdravnike, ki hitro pomirijo javnost z izjavami, da gre za posamezne izjemne primere, ali poiščejo druge vzroke, ki pozornost javnosti odvrnejo od »ogroženega« izdelka.

V igri, v kateri se srečujejo denar farmacije, prodana kredibilnost medicinske stroke in mediji, ki se ne upajo zameriti oglaševalcem, je zelo težko ugotoviti, kaj je resnica in kaj manipulacija. V resnici nam tega niti ni treba. Kajti kontracepcijske tablete ženski nikakor niso vrnile svobode, prav nasprotno – naredile so jo sužnjo svojega slabega počutja, pomanjkanja energije in nenehnega strahu, ker več ne čuti lastnega telesa, se v njem ne znajde in le gasi vnetja v telesu, ki se širijo kot gozdni požari v vetrovnem vremenu.

Vrnimo se na začetek in zastavimo osnovno vprašanje: Ali obstaja učinkovita, varna metoda, s katero ženska lahko nadzira svojo plodnost in obenem ohranja svojo energijo in zdravje?

Verjeli ali ne – obstaja. Če ženska spremlja svoje telo, potem ji vrsta sprememb na telesu in v telesni temperaturi brez napake pokaže dneve ovulacije. Če se preprosto izogibate spolnih odnosov v obdobju teh treh ali štirih dni, potem tveganje, da bi prišlo do neželene zanositve, postane celo manjše kot pri jemanju kontracepcijskih tablet.

Ravno to je dokazala tudi študija D. Serfaty iz leta 2007, narejena po metodologiji de Perla, ki je splošno sprejeta pri oceni tveganja zanositve pri različnih kontracepcijskih metodah. Več o tej raziskavi in metodi naravne kontrole ovulacije lahko preberete na www.pfn.be.

Izkazalo se je, da je metoda merjenja jutranje temperature z dvojno kontrolo celo veliko bolj zanesljiva od kontracepcijskih tablet. Metoda ima le eno pomanjkljivost: farmacija vam pri tem nima kaj prodati. Z njo bi vseeno radi vsaj nekaj iztržili ponudniki raznih pripomočkov in softverskih rešitev. Tako obstajajo super oblikovani termometri za merjenje bazalne temperature, programi, ki shranjujejo in analizirajo spremembe v bazalni temperaturi, dolžini menstruacijskega cikla in drugih pokazateljev. Ponujajo tudi posebne alarme, ki vas spomnijo, kdaj je treba izmeriti temperaturo.

V resnici ne potrebujete nič  drugega kot posvetiti se sebi vsaj eno minuto na dan in biti dosledni v opazovanju svojega telesa. S tem pa ženske pridobijo veliko več od varnega seksa. Pridobijo nazaj svojo moč, dobro počutje v lastni koži in modrost, ki obstaja v naši zavesti in jo nobena grmada ni mogla sežgati.  

Več o naravnih metodah lahko najdete na različnih spletnih portalih v vseh svetovnih jezikih. V iskalnik vtipkajte besede »natural cotraception« ali »natural family planing«, in imeli boste kaj prebrati.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: