Skupaj razkrivamo

5.9.2009

Novi zakoni proti naravnim zdravilom in naravni hrani za otroke!
Tekst: Adriana Dolinar

Bolj ko se trudimo vračati k sebi in s tem tudi k naravi in naravnemu, bolj nas pri tem uspešno omejujejo (tudi) zakoni! Tako so evropske oblasti, namesto da bi podpirale in stimulirale zdrav način življenja in bivanja, že pripravile nove zakone, ki za naše zdravje in zdravje naših otrok ne prinašajo nič dobrega. Tokrat so na udaru naravna zdravila in naravna hrana za otroke!

Verjetno ste mnogi, ki imate možnost dostopa do interneta, že naleteli na šokantno opozorilo in poziv k akciji, če ne, pa naj vam na kratko predstavimo, za kaj gre.  

»Evropska zakonodaja na zvit način uvaja vedno nove zakone in pravila, s katerimi omejuje (v nekaterih primerih celo prepoveduje) uvedbo naravnih zdravil in prehrane«, se glasi uvodni naslov internetnega poziva.  

To pomeni, da oblasti z novimi zakoni po »ovinkih« povzročajo propadanje podjetij, ki proizvajajo naravne izdelke. Nova določila tako npr. »ščitijo« potrošnike s tem, da prepovedujejo uporabo zdravilnih izvlečkov, ki so starejši od 3 let. Vse lepo in prav za večino podjetij, saj v glavnem uporabljajo izvlečke, ki po treh letih zares nimajo nobenih zdravilnih moči več. Kar pa ne velja za antropozofsko medicino, ki dodobra obvlada načine ohranjanja življenjske moči rastlin tudi desetletja. Nekatera pripravljajo celo tako, da jih prvi dve leti pustijo le zoreti in sploh še niso za prodajo. Kljub temu, da so omenjeni preparati dokazano učinkoviti, pa zakonodajalec ugotavlja, da je teh podjetij premalo, da bi zakonodajo korigirali zaradi njih. Torej, za pravice narodnostnih manjšin se lahko borimo na ulicah, ker je to naša demokratična pravica; na področju trgovine, prehrane in zdravil pa nam te demokracije očitno ne priznajo, saj je manjšina izjemno kakovostnih ponudnikov pač čisto premajhna, da bi veliki zaradi njih spreminjali zakone.  

Drugo področje, ki ga bomo mi in naši otroci kmalu začutili na lastni koži, so odredbe, ki pod pretvezo skrbi za zdravje otrok zahtevajo, da hrana vsebuje določen nivo vitaminov in rudnin. Prejšnje predpisane količine so bile takšne, da so jih ponudniki biodinamično pridelane hrane dosegali naravno, ostali pa so morali hrano dodatno vitaminizirati, če so želeli zadostiti kriterijem.  Vendar je bila kakovost manjšine ponovno moteča za finančne interese večine, zato bo zahtevani nivo vitaminov zdaj dvignjen na nivo, ki ga naravna hrana ne bo mogla več doseči. In če ponudniki naravne otroške hrane ne bodo umetno vitaminizirali svojih izdelkov, jih ne bodo smeli več prodajati kot otroško hrano. Kar pomeni, da kmalu ne bomo več imeli na voljo naravne otroške hrane brez dodanih sintetiziranih vitaminov in rudnin.  

Že zdaj je večina sinteznih vitaminov za otroke narejena iz cenenih kemičnih snovi, ki v resnici ne prinašajo zdravju otrok nič dobrega. Prinašajo pa velike dobičke farmacevtskim podjetjem … Strokovnjaki na področju holističnega zdravja na primer opozarjajo, naj otrokom ne kupujemo izdelkov z umetnim vitaminom B12 – cyanocobalaminom, saj je to toksična sintezna različica naravnega vitamina B12. Vse več je tudi dokazov, da sintetizirani vitamini A, D, E ne delujejo niti približno enako kot naravni, pa so vseeno prisotni v velikem številu preparatov za otroke.  

Nova zakonodaja, ki se nam obeta, pa je zelo neugodna tudi za antropozofska, ajurvedska in druga naravna zdravila, h katerim se uspešno zateka vse več ljudi, kadar njihovo zdravje ali zdravje njihovih otrok zaniha. Ti pripravki morajo po novem izpolnjevati določene kriterije, ki jih proizvajalci enostavno ne morejo doseči. Če bi jih, bi se mnoga podjetja znašla v konfliktu z lastnimi načeli proizvodnje oz. delovanja, izdelki pa ne bi bili več naravni. Tako bo zaradi novih, zahtevnejših kriterijev za registracijo izdelka (predvsem sestave pripravka) kmalu večina antropozofskih in tudi drugih naravnih zdravil prepovedana.

Ne čudite se torej, če v prihodnjih letih na policah v vaši ekotrgovinici ali zeliščni lekarnici doma ali čez mejo ne bo več vaših priljubljenih naravnih izdelkov. In nič čudnega tudi ne bo, če bo vrhunska otroška hrana z oznako demeter naenkrat postala po zakonu neprimerna hrana za vašega malčka. 

Vse to lahko le opazujete in skomignete z rameni, rekoč, je pač tako. Lahko pa tudi ukrepate in na primer podprete antropozofsko iniciativo Eliant, ki se obrača na vse nas z opozorilom, da ne gre zgolj za vprašanje alternativne medicine in naravne prehrane, temveč je v središču vprašanje, do katere mere bomo dovoljevali, da oblast (v tem primeru EU) omejuje našo svobodno voljo. Zakoni, o katerih ste brali zgoraj, so le en primer, en delček v celi paleti zakonov in drugih ukrepov, ki vedno bolj omejujejo svobodno voljo posameznika.

Eliant opozarja, da si oblasti zelo prizadevajo prepovedati naravne zdravilne pripravke in naravno hrano in da je le malo političnih strank pripravljenih stopiti v akcijo proti takšnim ukrepom. Zato poziva ljudi, da s podpisi podprejo njihovo iniciativo, saj bodo lahko vplivali na odločitve EU le, če bodo imeli vsaj 1 milijon podpornikov. Več o organizaciji in njenem delovanju lahko izveste na http://www.eliant.eu/, kjer lahko tudi prispevate svoj podpis. Do sedaj so zbrali že preko osemsto tisoč podpisov. Za resno obravnavo svojih zahtev v evropskem parlamentu pa jih potrebujejo še vsaj 200.000.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: