Skupaj razkrivamo

10.9.2009

NaTrue - nov korak k poenotenju oznak

Mnogi kupci ne vedo, da so določila, ki definirajo organsko (ekološko) pridelavo, določena z zakonom le za področje živil. Uporaba besed naravno, organsko, bio, eko, ko gre za druge izdelke, ni urejena z zakonom, zato je na področjih kozmetike, gradnje, čistil ipd. veliko zavajanja, zlorabe pa niso kaznive.

Da bi dokazali svoje trditve o kakovosti izdelkov, so vodilni proizvajalci začeli že leta 1990 premišljevati o kriterijih za certificiranje. Tako je leta 1998 začel delovati program certificiranja naravne kozmetike po kriterijh BDIH. Zaradi pomanjkanja surovin certifikat BDIH ni zahteval, da morajo biti vse uporabljene sestavine iz ekološke pridelave. Določil je le, česa vse v kozmetiki ne sme biti, ekološki izvor pa je zahteval le za določen seznam sestavin, ki so takrat že bile na voljo. Leta 2003 so nato s certificiranjem ekološke kozmetike začeli tudi v organizacijah Cosmebio in Ecocert.

V desetih letih od pojava prvih certifikatov so se zgodile mnoge spremembe. Surovine, ki prej niso bile dostopne, so zdaj na voljo. Enako velja za tehnologijo proizvodnje, embalažo in popolnoma nove izdelke, ki pred desetimi leti sploh niso obstajali. Prvotni kriteriji tako pogosto niso več usklajeni z današnjo situacijo.

Že od leta 2003 zato potekajo pogovori o določitvi enotnih kriterijev v obliki zakonov, kot jih poznamo na področju prehrane. Vendar iskanje odgovora na vprašanje, kako zastaviti kriterije, ki bodo združili zelo različne trenutne načine certificiranja, ni tako enostavno. Tisti, ki izpolnjujejo le minimalne standarde najbolj ohlapnih pravilnikov, bi seveda želeli status quo. Tisti, ki imajo veliko bolj kakovostne izdelke, pa si prizadevajo za zvišanje kriterijev. In ker večini ponudnikov ustrezajo manj zahtevni kriteriji, je evropska delovna skupina za harmonizacijo že nekaj let na mrtvi točki. Po treh letih čakanja, da bi se kaj premaknilo, so se največji ponudniki, kot so Laverana, Logocos, Primavera, Santaverde, Wala in Weleda (skupaj predstavljajo dve tretjini evropskega trga), združili in ustanovili neprofitno organizacijo NaTrue, s sedežem v Bruslju.

Cilj organizacije je, postaviti stroga, precizna in transparentna pravila, ki bodo kupcu na najbolj enostaven način omogočila spoznati, kaj kupuje.

Trenutno je to edini standard, ki združuje kriterije naravnosti na eni in načina pridelave na drugi strani. Ob tem zelo posega tudi v definicijo naravnega, ki je bila do sedaj zelo raztegljiva in je bilo tako mogoče vsako molekulo, ne glede na to, kaj vse je utrpela na poti predelave, predstavljati kot naravno, če je le bila naravnega izvora.

NaTrue je bil uradno predstavljen javnosti novembra 2007, dejansko pa se je certificiranje začelo v prejšnjem letu. Prvi izdelki z oznakami NaTrue so na trgu od februarja letos.  

Posebnosti kriterijev NaTrue:

    * Kriterij posvečenosti. Vsi proizvajalci naravne kozmetike lahko certificirajo svoje izdelke pri organizaciji NaTrue, vendar pod pogojem, da vsaj 75 % izdelkov, ki so pod enotno blagovno znamko, ustreza kriterijem. S tem se želijo izogniti pogosti obliki zavajanja javnosti, ko ima določena blagovna znamka le nekaj certificiranih naravnih izdelkov in se nato z njihovo pomočjo v javnosti ustvari vtis, da so skoraj vsi izdelki te blagovne znamke naravni in certificirani.  
    * Kriteriji so prilagojeni izdelkom. V praksi se je pokazalo, da je težko certificirati mila, kreme in detergente po enakih kriterijih. Splošna dovoljenja za uporabo določenih snovi, ki so jih dovolili zaradi enih izdelkov, so tako proizvajalci do sedaj lahko uporabljali tudi pri drugih izdelkih, kjer to ne bi bilo nujno. Zato ima NaTrue za vsako posamezno vrsto izdelkov ločene kriterije.
    * Voda se ne šteje. Do sedaj so vodo prištevali naravnim izdelkom in tako lahko trdili, da vsebuje izdelek npr. 75 % naravnih sestavin (od česar je bilo vode 80 %). Nekateri so svoje izdelke celo namenoma redčili z vodo, da bi dosegli večji odstotek naravnih sestavin, in so bili tako v očeh potrošnikov videti boljši od proizvajalcev dejansko bolj kakovostnih izdelkov, ki takšnih trikov niso uporabljali. V izračunih sestavin pri certifikatu NaTrue voda ne šteje.
    * Kaj je zares naravno. Kot naravne priznavajo kriteriji NaTrue le kemijsko nemodificirane sestavine. Tiste, ki so nastale z različnimi kemijskimi procesi (in jih druge organizacije obravnavajo kot naravne), se označujejo kot »delno naravne sestavine«. Tretja kategorija pa so sestavine, ki so identične naravnim. Tu se upoštevajo sestavine, ki obstajajo v naravi, vendar so jih proizvajalci pridobili z umetnimi kemičnimi reakcijami. Tudi te so posebej obravnavane in dovoljene le v primerih, ko jih iz narave ni možno pridobiti, ter so zato tudi posebej označene.
    * Kriteriji minimalnih in maksimalnih vsebnosti. Kot rečeno, NaTrue določa različne kriterije za različne tipe izdelkov in to ne velja le za tipe sestavin, temveč tudi za njihovo količino. Tako so na primer za olja in izdelke, ki ne vsebujejo vode, kriteriji zelo visoki - izdelki morajo vsebovati vsaj 90 % kemično neprocesiranih naravnih sestavin. Pri izdelkih, ki vsebujejo vodo, pa so kriteriji ustrezno nižji.

Kako brati oznake NaTrue?

    * Oznake z eno zvezdico pomenijo, da izdelek izpolnjuje vse zastavljene kriterije glede načina predelave in količine naravnih snovi, le da sestavine niso iz ekološke pridelave.
    * Oznake z dvema zvezdicama pomenijo naravno kozmetiko z organskimi (ekološko pridobljenimi) sestavinami. Za pridobitev dveh zvezdic mora biti vsaj 70 % uporabljenih sestavin iz certificirane ekološke pridelave.
    * Oznake s tremi zvezdicami pomenijo, da izdelek vsebuje 95 % sestavin iz ekološke pridelave ali kontroliranega nabiranja divjeraslih rastlin in da te sestavine niso procesirane na način, ki bi škodoval njihovi naravnosti. Te izdelke lahko imenujemo certificirana organska kozmetika.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: