Skupaj razkrivamo

29.9.2009

Ali je lahko hrana vzrok vaši artrozi? Tekst: Sanja Lončar

Starejša gospa pride k zdravniku in potoži nad bolečino v levem kolenu. Zdravnik jo pošlje na rentgensko slikanje in čez nekaj časa se vrne s posnetkom v roki. Ko si zdravnik posnetek ogleda, zmaje z glavo in reče:

„Gospa, artrozo imate."
„Kaj pa je to, gospod doktor?"
„To se zgodi zaradi starosti."
„Gospod doktor, nimate pojma."
„Kako, prosim?"
„Poglejte. Tudi desno koleno je enako staro, pa me nič ne boli."

Stara gospa ima prav. Ni vam treba sprejeti razlag, da je artroza posledica vaše starosti, in tolažbe, da moramo uživati, dokler je tako, kot je, ker bo s časom le še slabše.

Morda nekaterim zdravnikom zveni skoraj neverjetno, da lahko artritis izgine, da se lahko gibljivost sklepov povrne in da starost pri tem ne igra nujno vodilne vloge, toda res je tako. Na srečo so se nekateri o tej temi nekoliko bolj poučili.

Tako kot lahko stari stroj očistite in podmažete, lahko to storite tudi s svojim telesom. O ključnem vplivu kakovostnih maščob za naše brezhibno delovanje si lahko preberete v knjigi dr. Budwigove, na katero smo v Slovenji zelo dolgo čakali. Večje avtoritete, ki vam bo razkrila zmote in zavajanja industrije, ki vam želi drago prodajati maščobe, ki niso nič drugega kot katran, ki maši vaše telo in pospešuje njegovo staranje, ni možno najti.

Če vas zanima, kako lahko začne vaše telo v le nekaj tednih delovati »kot namazano«, si preberite njena dognanja o delovanju lanenega olja in drugih kakovostnih, večkrat nenasičenih maščob v telesu. Za svoje delo je bila dr. Budwigova sedemkrat predlagana za Nobelovo nagrado. Ko boste prebrali, kaj bi sprejetje njenih spoznanj pomenilo za sodobno prehransko industrijo, vam bo povsem jasno, zakaj ji te nagrade niso podelili.

Razen lanenega olja in lanenih semen, s katerimi je dr. Budwigova dosegala tako čudežne ozdravitve, da je nemška zavarovalnica njenim bolnikom celo povrnila stroške za njen tretma, igrajo pri artrozah veliko vlogo tudi nekatera druga živila.

V medicinskih besedilih je zaslediti vse več raziskav in opisanih primerov, kjer je artroza izginila, ko so iz prehrane odstranili nekatera živila. Živila, ki se najbolj pogosto pojavljajo v vlogi povzročiteljic artroz, so mleko in mlečni izdelki, meso, koruza, pšenica in rafinirana olja ter hidrogenizirane maščobe. Pri manjšem odstotku ljudi pa so se kot sprožilci pojavili tudi paradižnik, krompir, citrusi, kava in beli sladkor.  

O tem, do kakšne mere so prav živila vzrok za artroze, znanstveniki še ugibajo. Dr. James Breneman, predsednik odbora, ki je ustanovil Ameriško univerzo alergologov, ki se ukvarja s proučevanjem povezanosti artritisa in alergij na hrano, meni, da bi lahko 60–80 % vseh bolnikov, ki trpijo zaradi artroz, izboljšalo ali ozdravilo svoje stanje s spremembami v prehrani.

Norveški znanstveniki so že leta 1991 izvedli pionirsko študijo, ki je prestala vse verifikacije in v kateri so dokazali, da prehrana brez mesa blaži simptome revmatizma pri 90 % bolnikov. Ta pojav so razložili tako, da meso vsebuje maščobe, ki spodbujajo vnetne procese v organizmu in povečujejo zakisanost telesa. Dr. Jens Kjeldesen Krag z Inštituta za imunologijo in revmatologijo Nacionalne bolnišnice za revmatizem v Oslu je odkril, da imajo že po enem mesecu vegetarijanske prehrane njegovi bolniki merljivo močnejši stisk roke, manj bolečin, manj jutranje otrdelosti in manjšo občutljivosti sklepov. Izboljšanje je bilo trajno in v času enega leta, kolikor dolgo so spremljali testirano skupino, se simptomi niso vrnili in stanje bolnikov se je le izboljševalo. Kontrolna skupina je uživala običajno hrano in pri njih v tem času ni bilo znakov izboljšanja.  

Kako ugotoviti, ali bo dieta izboljšala vaše stanje?

Lahko se odpravite na kakšno alergološko testiranje, lahko pa ga izvedete tudi sami.

Občutljivost na živila lahko preverjamo tako, da za določeno obdobje (1–2 tedna) prenehamo z uživanjem izbranih živil. Zdaj je idealen trenutek za takšno dvotedensko lahko dieto, ker je na voljo veliko svežega sadja in zelenjave in vam res ne bo treba trpeti.

Potem živilo, ki ga želite testirati, zaužijte v večji količini, in sicer nekaj dni zaporedoma ter opazujte reakcije. Pri artrozah je značilno, da bo telo odreagiralo na neustrezna živila že v roku enega dneva. Ko na tak način ugotovite, ali bo to živilo na vaši pozitivni ali negativni listi, testirajte naslednje živilo.

Zapomnite si, da nihče ne more napisati idealne diete za vas. Vse raziskave govorijo le o statistiki. Samo vi sami lahko z nekaj pozornosti in spremljanjem lastnih simptomov ugotovite, katera je za vas najbolj optimalna prehrana, ki vam bo vrnila moč in vas rešila velikega trpljenja.

Možni krivci?

Britanska strokovnjakinja Geil Darlington je testirala, pri kakšnem odstotku bolnikov z artrozami uživanje določenih živil izziva simptome. Odstotek bolnikov, ki so reagirali na določena živila, se razlikuje. Pri več kot polovici testiranih sta se za največji povzročiteljici artroz izkazali koruza in pšenica. (Omeniti moramo, da so testirali uživanje konvencionalnih izdelkov.)

%

živilo

%

živilo

56

koruza

54

pšenica

39

slanina / špeh / svinjina

39

pomaranče

37

mleko

37

oves

34

32

jajca

32

govedina

32

kava

27

slad

24

sir

24

grenivke

22

paradižnik

20

arašidi

20

sladkor iz sladkornega trsa


Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: