Skupaj razkrivamo

29.9.2009

Ne nasedajte reklamam – vsaj ko gre za zdravje vaših otrok!; Tekst: Adriana Dolinar

Mnogi raziskovalci že dolgo opozarjajo, da je za nastanek motenj v zdravju kosti kriv tudi napačen način prehranjevanja. Tako je po izsledkih raziskav tudi za otroke neprimerna hrana z malo vsebnostjo kalcija in po drugi strani veliko vsebnostjo fosforja, prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin, prehrana, ki povzroča nastanek kislih presnovkov v telesu, ki telo zakisajo, pomanjkanje vitamina K, bora itd.

Ta posamezna dognanja pa poznajo in s pridom izkoriščajo tudi mnogi dobička željni proizvajalci. Zato naslednjič, ko boste spustili otroke pred televizijo, preverite, kakšne reklame se vrtijo v času otroškega programa. Morda boste presenečeni ugotovili, da ne manjka reklam, ki opevajo »zdravo!?« otroško hrano. Pod »zdravo!?« otroško hrano imamo v mislih vprašljive namaze, posladke, kosmiče, umetne pijače itd., ki z resnično zdravo otroško prehrano nimajo nič skupnega, saj so večinoma polni sladkorja, dokazano nevarnih dodatkov, barvil, hidrogenizirane maščobe, homogeniziranega mleka in umetnih mineralno-vitaminskih dodatkov. Imajo pa nekaj, zaradi česar se dobro prodajajo! Dobro reklamo! Zakonodaja očitno še vedno dovoljuje, da se lahko kljub močno vprašljivim sestavinam, pridelavi in predelavi določeni izdelki še vedno oglašujejo kot dobri za, na primer, zdravje otroških kosti, ker, denimo, vsebujejo mleko ali dodatke kalcija.

Oddelek trženja proizvajalcev tovrstne hrane se še kako zaveda, da je lojalnost blagovni znamki dobro ustvarjati že zelo zgodaj, celo pri 2-letnih otrocih. Vedo namreč, da bodo otroci že nekako »ovili starše okrog prsta«, da jim bodo želeni izdelek kupili. Žalostno je le, da starši res velikokrat podležejo otrokovim prošnjam, včasih reklame zavedejo celo njih same in verjamejo, da kupujejo dobre izdelke. Ko se te slabe razvade trdno zakoreninijo, jih je z otroškega jedilnika izredno težko umakniti. Tako starši otrokom kupujejo izdelke, ki jih v reklamah oglašujejo kot »zdrave za kosti«, v resnici pa z njimi dosegajo nasprotno. Številne raziskave namreč poročajo o škodljivih vplivih takih jedi na zdravje kosti otrok.

Tako boste v vprašljivih mlečnih čokoladnih posladkih, namazih itd. poleg kopice sladkorja, hidrogenizirane maščobe in drugih dodatkov res našli tudi mleko, ki pa je zaradi močne predelave popolnoma spremenjeno in kot tako neuporabno za zdravje kosti. Naj vas spomnimo, da že sama pasterizacija mleka spremeni kalcij v netopno obliko, ki ga telo stežka uporabi. To dokazujejo tudi raziskave, ki poročajo celo o pojavu rahitisa in slabega stanja zob pri otrocih ob uživanju pasteriziranega mleka. Učinkovito izkoriščanje kalcija v telesu dodatno ovira tudi homogenizacija mleka. Sydneyska raziskava je pokazala, da so najstnice, ki so uživale industrijsko predelano mleko, prenehale pridobivati kostno maso. Dejansko pa bi jo v tem obdobju morale povečati za 40–60 %. Zato ne verjemite vsem zgodbicam o mleku, razen če gre za surovo, čisto in kakovostno mleko iz ekološke ali biodinamične reje.

Za zdravje kosti pa so močno vprašljivi tudi umetno obarvani, sladki, gazirani napitki, ki med drugim vsebujejo tudi velike količine fosforne kisline. Ti napitki namreč prispevajo k zmanjševanju ravni kalcija in povečevanju ravni fosforja v krvi. To pa je usodno za kosti, saj se razmerje kalcija in fosforja v telesu poruši. Idealno prehrambeno razmerje fosforja in kalcija je 1:1. Pri ljudeh, ki te napitke redno uživajo, se lahko razmerje dvigne tudi na 4 do 5:1. Pri teh vrednostih pa se prične višek kalcija izločati iz kosti in izgubljati iz telesa. Tako se pojavi demineralizacija kosti in mineralizacija mehkih tkiv. Kadar se kalcij izloča iz telesa hitreje kot se nalaga, se pojavijo tudi druge motnje v zdravju kosti, kot so osteomalacija in osteoporoza ter skorbut pri otrocih. Posledično se ob nepravilni mineralizaciji rastočih otroških kosti te tudi lažje zlomijo. Zato ne preseneča izsledek raziskav, da imajo najstniki, ki uživajo take napitke, za 3- do 4-krat večjo možnost nastanka zloma kosti od tistih, ki teh pijač ne uživajo. Presežek fosforja iz tovrstnih napitkov pa krivijo tudi za nastanek osteoartritisa.

Šokantna je tudi ugotovitev, da se zaradi vsebnosti sladkorja in fosforne kisline v takih pijačah prične resno raztapljati tudi zobovje! To so odkrili na inštitutu Naval Medical Research, ko so v kola napitek, ki ima visoko vsebnost fosforja in skoraj nič kalcija, potopili človeški zob. Ta se je pričel v precej kratkem času mehčati in raztapljati. Kislost kola pijač je približno enaka kislosti vinskega kisa, tega pa ne pijemo na litre! Zanimivo je, da proizvajalci s sladkorjem kar lepo zakrijejo kislost.

Navedli smo le nekatere za zdravje kosti problematične sestavine. Berite deklaracije in se izogibajte tudi izdelkom, ki vsebujejo kofein – diuretik, ki prav tako povzroča izgubljanje kalcija iz telesa. Na jedilnik otroka naj ne zaidejo tudi izdelki z mono sodium glutamatom, saj je med drugim, poleg sladkorja, povzročitelj debelosti.  Mnoge študije o debelosti namreč poročajo o tem, da se mnogo več zlomov kosti pojavlja prav pri debelih otrocih. Ti trpijo tudi za pogostejšimi bolečinami v sklepih in kosteh.

Zamašite si torej ušesa in se v trgovino odpravite s povečevalno lečo, da boste lahko prebrali drobni tisk na izdelkih. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: