Skupaj razkrivamo

29.9.2009

SONCE V KOSTEH – Zdravljenje z IR svetlobo

Tekst: Katja Podergajs

Zdravilni učinki sončne svetlobe so znani že dolga stoletja, njihovo znanstveno preučevanje pa sega v začetek 19. stoletja. Tako smo tudi Slovenci imeli že konec 19. stoletja na Bledu naravni zdravilni zavod, kjer je švicarski zdravnik, hidropat dr. Albert Rikli prakticiral zdravljenje s sončenjem.

Še posebno zanimiva za znanstvenike je svetloba očem nevidnega infrardečega spektra, ki lahko prodre skozi kožo, hkrati pa je ne poškoduje – nasprotno, celo pospešuje procese zdravljenja ter blaži in odpravlja bolečine. Tip elektromagnetnega valovanja, ki mu pravimo infrardeče (IR), je za naše oči resda neviden, prav dobro pa lahko občutimo njegovo toploto. In prav slednja je med drugim odgovorna za spodbujanje pretoka krvi v tkivu, s čimer se izboljša prehranjenost celic in normalizira delovanje bolnih tkiv.

Pri lajšanju težav s kostmi, sklepi in večjimi mišicami je najbolj učinkovita IR svetloba z valovno dolžino okoli 900 nanometrov, saj prodre 30 do 40 milimetrov globoko v tkivo in jo kosti zaradi vsebnosti fosforja in kalcija rade vsrkajo. Površinske kožne plasti na drugi strani zaradi velike vsebnosti vode in krvi raje vsrkajo vidno rdečo svetlobo, ki ima valovno dolžino okoli 660 nanometrov in prodre le do globine 8 milimetrov. Ta svetloba je tako uspešnejša pri celjenju ran in zdravljenju okužb. Na splošno velja, da so nižje frekvence namenjene za spodbujanje delovanja celic in regeneracijo, višje frekvence pa pomirjajo in odpravljajo bolečine. Če je vzrok bolečine akutne narave (npr. zvini) ali pa jih povzroči zakrčenost mišic (npr. boleč vrat zaradi stresa ali prisilne drže za računalnikom), lahko IR valovi bolečine povsem odpravijo. Če pa je vzrok v starostnih ali degenerativnih spremembah, artrozi kolena ali raznih artritičnih obolenjih, lahko IR valovi sicer uspešno lajšajo občutek bolečine, ne morejo pa pozdraviti vzroka.

Zaradi ugodnih učinkov svetlobe na zdravje, se je v zadnjih letih začel v svetu pospešen razvoj umetnih virov svetlobe v zdravstvene namene. Po pojavu laserjev v medicini konec prejšnjega stoletja, lahko sedaj najdete vse več tudi pripomočkov za domačo uporabo. Najpogosteje so v obliki svetilnih (LED) diod z različnimi valovnimi dolžinami svetlobe, ki jih nato poljubno vključimo ali izključimo glede na to, kakšno težavo želimo z njimi blažiti oziroma zdraviti. Pri izbiri ponudnika si lahko pomagate s podatki o izvedenih kliničnih testiranjih naprave, velika prednost tovrstnih pripomočkov (v primerjavi z zdravili) pa je tudi dejstvo, da nimajo kakšnih posebno škodljivih stranskih učinkov (če seveda ne pretiravamo z uporabo in če smo primerno hidrirani). Kljub temu se pred nakupom pri proizvajalcu pozanimajte, v katerih primerih se uporaba odsvetuje.

Da se lahko zdravimo tudi z IR valovi, ki jih (posredno) proizvajamo sami, so dokazali švedski znanstveniki, ki so se pri raziskovanju oprli na tradicionalno kitajsko medicino in njeno uporabo marmornatih plošč v zdravstvene namene. Pri tej metodi je osnova lastnost našega telesa, da oddaja toploto, s polaganjem marmorja na boleča mesta pa to oddano toploto preusmerimo nazaj v telo. Švedski znanstveniki so (v skladu s potrebami sodobnega človeka) šli korak dlje in namesto marmorja uporabili fin keramični prah (sestavljen iz posebne mešanice mineralov), ki so ga vtopili v poliestrsko nit in iz tega stkali klasično tkanino v obliki elastičnih trakov za sklepe, majic ipd. Keramika v tkanini se pri temperaturi med 35,5 in 36,5 ºC (približna telesna temperatura) nabije s toploto, ki jo oddaja telo, in jo začne vračati v obliki IR valov. Vlakna tako ne delujejo s stalno intenziteto, temveč natanko toliko, kolikor naše telo na določenem mestu potrebuje: kjer je vnetje, telo oddaja več toplote in tkanina vrača več IR valov in obratno, pri čemer tudi ni neželenih stranskih učinkov. Takšno zdravljenje oziroma blaženje bolečin je zato še posebej primerno za športnike, saj se zdravijo dobesedno med gibanjem.

Narava nam vedno znova dokazuje, da zdravje izvira iz nje, in enako nam dopoveduje naše toplo sonce. Svetloba določenih valovnih dolžin brez dvoma pospešuje regeneracijske procese in krepi imunski sistem, zato so tovrstne terapije ena izmed najobetavnejših nefarmacevtskih zdravljenj za vnetne bolezni sklepov. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: