Skupaj razkrivamo

29.9.2009

POTREBUJETE WD-40?
Tekst: Katja Podergajs

S prekrasne planine se spuščate v dolino in namesto, da bi občutili sproščeno veselje, le stiskate zobe ob škripajočih kolenih. Okopavate svoj vrtiček in namesto radostnih misli na svojo slastno zelenjavo, le preklinjate svojo hrbtenico, ki se nikakor noče več zravnati. Vzpenjate se po stopnicah, prenašate nakupovalne vrečke, sesate stanovanje, tekate, igrate košarko, tenis, odbojko … in vaše telo škriplje. Mar ne bi bilo včasih prav krasno, ko bi lahko zgrabili kakšen WD-40 in se izdatno poškropili po vseh možnih sklepih?

Brez skrbi, narava pozna boljše rešitve.  

V članku http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=166 smo že pisali o kolagenu – najbolj zastopani beljakovini v telesu sesalcev. Njegova glavna naloga je povezovanje telesnih tkiv, predvsem vezivnih, kot so: kosti, hrustanec, kite, mišice, koža. Daje jim obliko ter zagotavlja trdnost in moč. Če pride v telesu do pomanjkanja kolagena, lahko to privede do osteoartritisa (obrabe hrustančnega tkiva, ki pokriva kosti pri sklepih) in podobnih obolenj ali po domače – do škripajočih kosti. Zato je vaš WD-40 v tem primeru lahko hrana, bogata z antioksidanti in aminokislinami, če se ta premalokrat znajde na vašem krožniku, pa bodo njeno vlogo dokaj uspešno prevzeli tudi prehranski dodatki s hidroliziranim kolagenom.  

Dandanes tudi znanstveniki priznavajo, da je za normalno izgradnjo kosti in veznih tkiv (in še marsičesa) nujen silicij. Ta element je v telesu široko prisoten in sodeluje pri skoraj vseh procesih, v čemer je naše telo zelo podobno »telesu« Zemlje: silicij je takoj za kisikom drugi najpogostejši element na našem planetu, zemeljska skorja pa sestoji iz 85 % silicijevih spojin (skoraj vsi  minerali v zemljini skorji so silikati).

Posebnost silicija je med drugim v tem, da zna vezati beljakovine, kar še kako potrebujemo pri osteoporozi, saj je dokazano, da prav silicij omogoča vezavo zgoraj omenjenega kolagena.

Zahvaljujoč lastnosti, da veže nase do 300-krat več vode, kot tehta sam, omogoča silicij tvorbo strukturnih proteoglikanov – velikanskih molekul, ki dajejo hrustancu prožnost, to pa v praksi pomeni manj zlomov. Silicij dovaja v kosti tudi kalcij in tako pospešuje proces mineralizacije kosti.

Še ena alternativa uporabi WD-40 je torej silicij. A kako do njega v ustrezni obliki? Ker človek ni rastlina, mu uživanje anorganskih snovi ne gre od rok. Zato je silicij najboljši, če so ga za nas že »prežvečile« rastline in ga tako z njihovim uživanjem dobimo v organski obliki. Žal je v današnjih časih silicija v živilih (še posebno konvencionalno pridelanih) vse manj, zato smo večkrat prisiljeni seči po prehranskih dopolnilih, ki ponujajo silicijevo kislino. A pozor! Večina jih je v obliki, ki v telesu ne zmore opraviti svoje naloge. Najboljši so koloidni pripravki v obliki gela silicijeve kisline, saj se molekule v njih ne združujejo v večje (kar je sicer težnja silicija, kot že omenjeno) in jih telo tako lahko nemoteno vsrka. Več o tem lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi (http://shop.zazdravje.net/).  

Konvencionalna medicina trdi, da artroze ni možno odpraviti, temveč se lahko le blaži simptome. Del stroke, ki gleda bolj celostno, pa dokazuje, da to ne drži, pri čemer se opirajo na raziskave še enega »WD-40« – glukozamina.

Glukozamin je hranilo, ki ga v zelo majhnih količinah najdemo v hrani, ustvarja pa se tudi v naših hrustancih. Veliko študij je pokazalo, da ima zaužiti glukozamin zelo dobro »navigacijo« in se brez napake napoti prav na mesto v telesu, kjer je najbolj potreben. Tam nato stimulira obnovo poškodovanega hrustanca, preprečuje razpad obstoječega in hkrati deluje tudi delno protivnetno. Najbolj učinkovit in preverjen je v obliki glukozamin sulfata, ki ga s posebnim postopkom pridobivajo iz hitina v lupinah školjk in ga jemljemo oralno. To je trenutno edina poznana snov, ki deluje bolje kot sintezna zdravila, hkrati pa je tudi dovolj raziskana, da lahko z veliko mero gotovosti trdimo, da gre za varno zdravilo.

Vse našteto velja seveda le za kakovostne preparate, ki vsebujejo zadostne odmerke glukozamina. Ko boste izbirali med ponudniki, vam zato svetujemo, da ste pozorni na podatek o registriranem zdravilu naravnega izvora. V današnjem kaosu na trgu je namreč le to garancija, da boste kupili izdelek, za katerega obstajajo klinične študije in čigar sestavine so natančno določene.  

Nenazadnje pa lahko na svoj seznam nadomestkov WD-40 uvrstite tudi hialuronsko kislino, ki je sestavni del sinovialne tekočine (tekočina v sklepih, ki oskrbuje hrustanec s hranili in varuje sklepe pred obrabo). Hkrati pa je hialuronska kislina tudi pomemben del povrhnjice kože, kar pomeni, da boste z njo poleg sklepov navlažili in nahranili tudi kožo. 

Pustite torej vašo pršilko WD-40 škripajočim tečajem starih vrat in utišajte svoje sklepe raje z naravnimi pripomočki. Vaši vrtički, teniški partnerji in soplaninci vam bodo hvaležni.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: