Skupaj razkrivamo

28.10.2009

Laneno olje – zdravilo ali strup?
Tekst: Sanja Lončar

Težko bi našli olje, ki bi bilo tako dober primer tega, kako ogromna je razlika med živim in mrtvim živilom. Že večkrat smo pisali o zdravilnosti in koristnosti lanenega olja ter o terapiji dr. Budwigove, ki je z njim rešila na tisoče ljudi.  

Vendar pa nenehno dobivamo vaša pisma in kopije knjige Elaine Hollingsworth, »Prevzemite nadzor nad svojim zdravjem in se izognite industriji bolezni«, v kateri je laneno olje opredeljeno kot najslabše in najbolj škodljivo med vsemi olji. Kdo ima torej prav? Menimo, da imata prav obe, vendar pa ne govorita o istem živilu.

Elaine Hollingsworth citira raziskave, ki so izvedene na izoliranih snoveh iz lanenega olja ali iz obdelanega ali oksidiranega olja. Tako citira Charlesa E. Myersa, specialista onkologije in nekdanjega ravnatelja Centra za raziskave raka na Univerzi v Virginiji, ki pravi: »V devetih objavljenih raziskavah, ki so analizirale vpliv alfa linolenske kisline – ene od snovi v lanenem semenu, za katero se meni, da je koristna za zdravje ljudi – se je pokazalo, da lahko alfa linolenska kislina poveča tveganje za raka na prostati oziroma pospeši njegov razvoj pri tistih, ki so že zboleli.«

Hollingsworthova citira tudi mnenje dr. Peata, ki laneno olje označuje kot najbolj kancerogeno od vseh olj, kar utemeljuje z njegovo hitro oksidacijo. Žal avtorica sklepa, da se moramo zato lanenemu olju izogibati.

Če že uživate laneno olje, ste ob branju teh argumentov verjetno že ostali brez sape. Če pa ste razmišljali o tem, da bi začeli, vas je verjetno ta želja minila.

Zdaj pa se ustavimo in skupaj zajemimo sapo. Kako je mogoče, da se dve (osebno sem prepričana, da) zelo dobronamerni in resnicoljubni osebi tako razlikujeta v svojih ugotovitvah? Znova pridemo do sporočila, ki vam ga poskušamo podati v vsakih novicah našega projekta. Način pridelave, predelave ter odnos do živila je tisto, kar v današnjem času razlikuje strup od zdravila. In laneno olje je najbolj ekstremni primer tega.

To, kar drugi avtorji imenujejo nestabilnost, dr. Budwigova imenuje energijski potencial. Med vsemi maščobami, ki jih je raziskovala, so tiste v lanenem olju v kombinaciji z mlečnimi proteini ustvarjale največji energijski potencial ter omogočale celicam, da ohranijo več sončnih fotonov kot katera druga snov. Prav nestabilnost elektronov, ki so pri lanenem olju v nenehnem gibanju, ustvarja močno elektromagnetno polje, ki je negativno nabito. Z njimi reagira pozitivno nabita sulfhidrilna skupina, ki jo najdemo v aminokislinah metonin in cistein, ki ju je veliko v skuti oziroma v mladem siru. Navedena kombinacija kot zaključena skupina hitro potuje po krvi do vsake celice ter omogoča pravilno izmenjavo kisika in drugih snovi.

Kot poznavalka kvantne fizike je dr. Budwigova dojela, da je bistvo zdravja v pravilnem pretoku energije skozi celico in v njenem pravilnem dihanju. Če celica ne diha, potem ji tudi nobena hranila ne morejo pomagati. Selen, vitamini, aminokisline – vse to je lahko dragocena hrana za celico, toda šele takrat, ko bo začela normalno dihati in ko bo imela moč za normalno presnovo. Vemo, da rakaste celice ne marajo kisika. Kako spraviti kisik v celico in jo znova napolniti z življenjsko energijo, pa je vprašanje, ki je navdihovalo dr. Budwigovo dolga desetletja.

Dr. Budwigova ni eksperimentirala z izolirano linolno kislino. Kot poudarja sama, je pomembna kombinacija dvakrat nenasičene linolne kisline s trikrat nenasičeno linolensko, ki sta v lanenem semenu v odličnem razmerju. Pomembno je tudi, da laneno seme izvira s prave lokacije in je pridelano na pravilen način. Danes so največje proizvajalke lanenega semena ZDA, Argentina in Rusija. Lan dobro raste tudi pri nas. Poznavalci ocenjujejo, da je najbolj kakovostno olje, ki je pridelano na območjih z veliko sončne svetlobe. Pri uživanju je zelo pomemben tudi vaš odnos do lastnega zdravja in izogibanje vsem vdorom v svoje energijsko polje.

Zato bodite pri izbiri olja zelo pozorni. To je eno izmed redkih živil, za katerega vam ne bomo svetovali, da ga kupite pri lokalnem kmetu. Cejenje lanenega olja mora potekati brez prisotnosti zraka, sicer bo olje hitro oksidiralo. Zato imajo, na primer, pri podjetju Naturata za vsako vrsto olja posebne stiskalnice. Laneno olje, ki je najbolj občutljivo, cedijo v vodi, da bi v steklenico lahko prišlo popolnoma neoksidirano.

Naj vas ne bo strah hitre oksidacije. Dejstvo, da nekaj hitro oksidira, ne pomeni, da gre za slabo živilo. Korenčkov ali pesin sok, ječmenova ali pšenična trava so med najboljšimi antioksidanti, kar jih poznamo, vendar le pod pogojem, da jih zaužijemo takoj, ko jih pripravimo. Že po nekaj minutah namreč oksidirajo in v telesu ne delujejo več kot antioksidanti. Zaradi tega pa nihče ne bo napisal, da je korenčkov ali pesin sok strupen. Enako velja za laneno olje. Če ga znate pravilno izbrati in pravilno uporabiti, globoko verjamemo, da vam bo pomagalo. S tem oljem le ne smete biti površni. Ne izbirajte ga na osnovi cene. Posegajte le po ekološko pridelanem, hladno stisnjenem in varno shranjenem pred svetlobo. Ne smete ga pozabiti na svetlobi in držati odprtega. Najbolje ga je zaužiti v nekaj tednih po odpiranju. Če dobrega olja ne morete dobiti, potem je bolje uživati laneno seme, ki ga boste sproti zmleli. Dr. Budwigova je z meritvami prišla do sklepa, da zmleto seme oksidira že v desetih do petnajstih minutah, zato ga je nesmiselno kupovati zmletega ali ga mleti na zalogo. Zanimivo je, da se lahko oksidaciji izognemo, če seme zmešamo z medom.

Pravilna uporaba lanenega olja in semena se nam zdi tako pomembna, da smo tokratne recepte povzeli iz kuharice dr. Budwigove, ki je končno objavljena tudi v slovenščini.
 

Navodila za pravilno uporabo lanenega olja:
    * Lanenega olja nikoli ne segrevajte in ne dajajte na vroče jedi (npr. na blitvo, krompir itd.).
    * Kupujte le najkakovostnejša olja v temnih steklenicah ali pločevinkah.
    * Nikoli ne kupite večjih količin.
    * Odprto olje shranjujte dobro zaprto v hladilniku.
    * Pripravljenih jedi ne pustite stati na zraku. Najbolje je, da jed zaužijete takoj.
    * Če olja ne boste zaužili v nekaj tednih, je najbolje, da kupite nekaj manjših steklenic in ga takoj po odprtju prelijete vanje. Vsebino nalijte skoraj do roba, da bo pod pokrovom ostalo čim manj zraka. Dobro zaprite in shranite v hladilniku.
    * Preverjeno najboljša oblika uporabe je proteinsko-oljna kombinacija, kot jo priporoča dr. Budwigova.
    * O koristnosti uživanja olj v obliki kapsul ali na solatah so mnenja deljena.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: